По света

Поезия и приятелство под лъчите на Антарес

Петър Чухов - от първа ръка за XII международен фестивал на поезията „Антарес”

Поезия и приятелство под лъчите на Антарес


◊ СЪБИТИЕТО

От 28.05. до 02.06.2010 г. в Галац, Браила и Бузъу, Румъния, се проведе XII международен фестивал на поезията „Антарес”. Организатори на фестивала са Фондацията за култура „Антарес”, Галац и Съюзът на румънските писатели, клон Браила – Галац.

Тема на тазгодишното издание беше „Поезията под чадъра на приятелството”.

Поети от Австрия (Бернхард Видер), Англия (Питър Уо), България (Петър Чухов), Естония (Трийн Соометс и Яан Малин), Ирландия (Хелън Дуайър, председател на Съюза на ирландските писатели), Ливан (Ханане Аад), Унгария (Арон Гаал) и, разбира се, Румъния (Петре Рау, Ион Зимбру, Санда Панаит и много други), четоха свои стихове и обсъждаха проблемите на литературата в своите страни и в света като цяло. Присъстваха също и румънски поети-емигранти от Германия.

   
◊ ПРОГРАМАТА - ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

На 28.05. румънският поет и преводач Петер Шрагер ни посрещна в импозантната сграда на Съюза на румънските писатели в Букурещ, откъдето трябваше да ни вземе микробус, за да ни закара до Галац. Там ни посрещнаха организаторите от фондация „Антарес” и местния клон на Съюза на румънските писатели и ни настаниха в приятен хотел на брега на Дунава.

Откриването и първото четене бяха в Окръжната библиотека в Галац сутринта на 29.05., а същия ден следобед се състоя и дискусия на тема „Поезия и приятелство”. Присъстващите поети бяха поканени да напишат стихотворения по темата, които да влязат в бъдещ сборник. Вечерта в неформална обстановка поетите четоха край брега на Дунава, който беше залял част от крайбрежната ивица, но така обстановката беше дори още по-романтична.

На следващия ден сутринта в Музея на визуалното изкуство в Галац имаше дискусия на тема „Цензура и автоцензура”, а следобед участниците във фестивала се разходиха с корабче по Дунава. На корабчето също имаше четене, в което участваха и млади румънски поети.

На сутринта 30.05. участниците отпътуваха за Браила, където в зала на Окръжната библиотека гостите бяха представени на публиката и четоха заедно с местни поети. Следобед отново имаше разходка с корабче по Дунава, този път край Браила, и отново четене.

На 1.06. гостите на фестивала поеха за Бъзау, за да четат в тамошната окръжна библиотека и в едно училище. За съжаление, пишещият тези редове трябваше да се прибира в България поради неотложни ангажименти и не можа да вземе участие в този последен ден. Но според слуховете, четенията са преминали с бурен успех пред многобройна аудитория.

Моите лични впечатления са, че XII международен фестивал на поезията „Антарес” беше много добре организиран. Атмосферата на фестивала беше топла и сърдечна, благодарение на грижите на домакините, главно в лицето на директора на фестивала, поета Корнелиу Антониу, и на Петер Шрагер, който отговаряше за чуждестранните гости. Петер беше неуморен, той непрекъснато превеждаше по време на дискусиите и дори по време на четенията и с много артистизъм осигури приповдигнатия дух да се запази през цялото време.

Организаторите на фестивала от Фондация за култура „Антарес” бяха подготвили почетни грамоти за всеки от гостите, както и двуезичен сборник с творби на участниците – на румънски и английски. Така всеки от нас отнесе със себе си и късче от поезията на останалите – за да продължи поетическото общуване помежду ни и след края на фестивала.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
30.06.2010 г. 12:53
Етикети:
Посетено:
2854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/10391-poeziya-i-priyatelstvo-pod-lachite-na-antares