По света

"Отвъд кредита. Съвременно изкуство и взаимно доверие". Изложба в Истанбул

По случай конференцията „Културни коридори”


◊ СЪБИТИЕТО

Отвъд кредита
Съвременно изкуство и взаимно доверие


19 юни - 25 юли 2010,
Откриване: 19 юни 2010, 19.00 ч., Антрепо, Истанбул.

Куратори: Мария Василева, Яра Бубнова, Лъчезар Бояджиев

Художници:
Ахмет Огют, Ана Първачки, Анета Мона Киша & Лусия Ткачова, Аристарх Чернишев, Чиприан Мурешан, Кристина Лукас, Кристиан Янковски, Ингеборг Люшер, Игор Ешкиния, Иван Мудов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лиа Пержовски, Лъчезар Бояджиев, Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Стефан Николаев, Вадим Фишкин, Викенти Комитски, Уаел Шавки

Кураторите от България – Мария Василева, Яра Бубнова, Лъчезар Бояджиев – създадоха и реализираха изложбата „Отвъд кредита. Съвременно изкуство и взаимно доверие” с важни произведения от международно известни художници. Изложбата е едно от забележителните събития в Истанбул – Европейската културна столица 2010, и се осъществява по случай конференцията „Културни коридори” на президентите и премиерите от страните в Югоизточна Европа. Тя ще се състои в Санат Лимани, разположен в комплекса Антрепо на Топхане.


◊ КОНЦЕПЦИЯ НА КУРАТОРИТЕ

Изложбата „Отвъд кредита” се концентрира върху бъдещите културни последствия от настоящата финансова криза. Идеята за изложбата се базира на колапса на глобалните пазари, който до голяма степен се дължи на алчността и измамата на доверието. Модерният кредит преди кризата се основаваше на безкрайната вяра в потенциала на системата да се възсъздава чрез винаги освежаващи инвестиционни спекулации. Колапсът на кредитните линии и невъзможната ликвидност на инвестициите доведоха до катастрофа, чиято главна жертва бе доверието. Изложбата „Отвъд кредита” разглежда финансовата криза като витрина от възможности за преосмисляне на потенциала за културно обновление. Тя е платформа за търсене на нова култура на доверието и споделянето, която трябва да се изгради. Каква ще бъде тя – това е въпросът – дали ще бъде продукт само на държавните и финансови институции, или изкуството и културата ще имат думата при формулирането на новата визия за бъдещето?

Кризата предизвика оперативната необходимост от разбиране, респект и диалог. Културата и знанието за другия са от изключително значение в това отношение. Ние сме в процес на предефиниране и в сърцевината на този процес е установяването на нови „кредитни” линии на идентификационно доверие... Изглежда, че от гледна точка на изкуството и културата, световната финансова криза доведе необходимостта от ново разбиране на понятията доверие и споделяне. Тя доведе също и необходимостта от преоценка на понятието за културен кредит – „неотложното удовлетворяване на позициите на доверието” изисква преместване от сферата на световните финансови пазари към областта на културата и политиката; новият световен ред ще зависи колкото от контрола върху инвестициите и движението на капитала, толкова и от взаимното доверие между партньорите – доколкото това засяга тяхната идентичност и линиите на доверие остават отворени. Дойде времето на културната ликвидност... или поне този изложбен проект разглежда тази възможност. В последните десетилетия културите са инвестирали много една в друга – процесът на глобализация има като страничен ефект Обменът на културен кредит между културите, арт сцените, визиите, историите и т.н. Време е да прегледаме залозите и да видим какво е инвестирано в културните аспекти на глобализацията, да видим дали има някаква ликвидност на инвестициите, или с други думи – фактът, че аз знам повече от когато и да било за теб, помага ли на теб и на мен да се справяме по-добре заедно и по взаимноизгоден начин?

Бъдещето на света ще зависи от отговора на въпроси като: Чувствам ли се достатъчно уверен в моята собствена идентичност, така че да не се чувствам застрашен от идентичността на съседа? Какво мога да направя, за да създам у моя съсед увереност и доверие в моята собствена идентичност? Как мога да изградя моята собствена увереност през идентичността на съседа? Как мога да предразположа моя съсед да тръгне по същия път или да ми позволи да разгледам мирно неговите/нейните пътища в споделеното ни бъдеще?

Произведенията в изложбата ще ангажират зрителя и неговото внимание по тези въпроси по критичен, ироничен, игрови, аналитичен, сериозен или забавен начин.


Автор: ИСИ - София
18.06.2010 г. 12:51
Посетено: 1073
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/10303-otvad-kredita-savremenno-izkustvo-i-vzaimno-doverie-izlozhba-v-istanbul