По света

Филм на бургаския ученик Веселин Чолаков спечели наградата на публиката в САЩ

За първи път България е в официалната програма на филмовия фестивал в Сиатъл

Филм на бургаския ученик Веселин Чолаков спечели наградата на публиката в САЩ


◊ СЪБИТИЕТО

Филмът „Облаците летят на запад” на Веселин Чолаков с наградата на публиката в Сиатъл

Филмът „Облаците летят на запад” на възпитаника на Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” в Бургас Веселин Чолаков (11б клас) спечели в Сиатъл, САЩ най-ценното отличие на филмовия фестивал - Наградата на публиката. Тя е присъдена от NFFTY, най-големия филмов фестивал за младежи в САЩ, който тази година в продължение на 5 дни привлече над 9 000 души публика, които гледаха най-новото и доброто, произведено от млади кинематографисти от цял свят.

В този кинопреглед за пръв път бе представен български продукт, който веднага спечели сърцата на публиката в невероятната конкуренция на филми от САЩ и Европа. Освен тази награда, лентата има и още две номинации за „Най-добър студентски филм” и за „Най-добър късометражен”. Филмът е част и от официалната селекция на редица други уважавани международни фестивали.

След броени дни „Облаците летят на запад” предстои да бъде представен в един от най-старите университети в света като част от Международния студентски филмов фестивал в Кеймбридж, Великобритания. След това лентата се отправя и на премиера в Сан Диего.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Преди малко повече от месец „Облаците летят на запад” се превърна и в първия филм на български ученик, който достигна до официалната селекция на престижния филмов фестивал в Нюпорт Бийч, Калифорния. Форумът в Калифорния е един водещите за световната филмова индустрия. Българският филм успя не само да се пребори до финала на фестивала, но и вместо само в студентската, беше включен директно в официалната късометражна програма, като по този начин той бе поставен рамо до рамо с филми, създадени от професионалисти в тази индустрия.

Върху 22-минутната лента Веселин Чолаков работи повече от година. Създаден е по техника, съчетаваща компютърна, класическа (hand-drawn) и 3D анимация, движещи се графики (motion graphics) и реално заснето видео.

Филмът се занимава с проблеми като урбанизация, глобализация, нарастващото световно население и миграцията, породена от локални конфликти.

Веско Чолаков представя проекта си така: „Всичко започва в Африка, където ние, хората, за първи път се появяваме като индивид. Продължава 200 000 години по-късно и хиляди километри по-далеч с безпрецедентното развитие и невиждания технологичен напредък на XXI век, с пренаселената и все пак потъваща в отчуждение Земя.

Филм, който разказва историята на малка източноевропейска страна, България. Историята за това как успяхме да извървим пътя от социализъм до нашата жадувана демокрация, но също и история за всичко това, което загубихме, преследвайки я.

Филм, базиран на действителен случай за човек в непознат град, без приятел, с когото да говори, с единствения начин да преживява като свири на акордеон...”

Енергичният млад кинематограф създава своите филми с много хъс и любов. Учи се от лекции, които са представени в интернет от водещи специалисти в областта на киното. Много експерименти, много труд, много безсънни нощи, опити – грешки и отново опити – до достигане на желания резултат. Както сам той споделя, никой не може да повярва, че всичко е създал без помощ от никого.

Филмът „Облаците летят на запад” е вторият проект на Веселин Чолаков, който тръгва да мери сили в световната филмова индустрия в този авангарден жанр. Първият, „FOLLOW ME”, преди 3 години беше обявен за победител в мащабния младежки филмов фестивал „Моята Европа“, където филмът беше включен в издаденото след форума DVD и прожектиран в държави в почти цяла Европа.
Автор: Комуникационна група "Имидж Едвъртайзинг"
06.06.2010 г. 23:06
Посетено: 2538
Етикети: публиката, Филм
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/10170-film-na-burgaskiya-uchenik-veselin-cholakov-specheli-nagradata-na-publikata-v-sasht