Календар

Седмицата на ОФД – Варна от 17 май до 23 май

Два концертни акцента с Чайковски и турска класика

Седмицата на ОФД – Варна от 17 май до 23 май
Сцена от оп. "Кармен"


◊ СЪБИТИЕТО

Следвайки традицията да предлага всяка седмица разнородни музикални събития, Оперно-филхармонично дружество Варна включва този път в програмата си опера, симфоничен концерт и балет, също един гастрол.

На 17 май от 19.00 ч. ОФД – Варна за пръв път ще представи през тази календарна година искрящата от жизнерадост и страст опера ”Кармен” на Жорж Бизе, диригент Станислав Ушев. На Бойка Василева, в ролята на огнената циганка Кармен, партнират солистите Емил Иванов (Дон Хозе), Линка Стоянова (Микаела), Пламен Долапчиев, Даниела Димова, Вяра Железова, Свилен Николов, Евгений Станимиров и др. Младият баритон Пламен Димитров, отскоро солист на Варненската опера, ще изпълни за пръв път на варненска сцена ролята на тореадора Ескамилио, с която е гостувал на не една световна сцена.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

170-годишнината от рождението на П. И. Чайковски ще бъде отбелязана със симфоничен концерт на 19 май от 19.00 ч. в зала 1 на ФКЦ. Под диригентството на Станислав Ушев варненските филхармоници ще изпълнят две от най-популярните творби на композитора – брилянтния Концерт за пиано и оркестър № 1 в си бемол минор и Симфония № 5. Солист е именитият пианист Йовчо Крушев.

На 19 май от 18.00 ч. на оперната сцена ще оживее в балетна версия известната приказка „Доктор Охболи” по музика на Игор Морозов. Това е вторият спектакъл след премиерата на 26 април, спечелила симпатиите на публиката от различни възрасти. Чрез средствата на танца и пантомимата хореограф-постановчикът Константин Илиев предава съдържанието на приказката, в която участват професионални балетисти, ученици от паралелките по класически танци при НУИ “Добри Христов” и деца от Общински детски комплекс – Варна.

На 21 май от 19.30 ч. варненската публика ще се запознае с един от професионалните състави на Турция и с образци на турската класическа музика. За концерта на Държавния симфоничен оркестър на град Бурса диригентката Инджи Йоздил е подготвила програма изцяло от турски композитори: "Полъх от Анадола" на Ферит Тюзун, Концерт за обой "Средиземноморски вълни" от Мустафа Бафоев, солист Байрам Байрамоглуларъ, Балада за оркестър от Неджим Казим Аксес и Сюита за оркестър от Улви Джемал Еркин.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.05.2010 г. 21:38
Етикети:
Посетено:
1167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/9970-sedmitsata-na-ofd-varna-ot-17-may-do-23-may