Календар

Старото школо разказва

Добрич в европейската инициатива „Нощ на музеите”

Старото школо разказва


◊ СЪБИТИЕТО

За поредна година РИМ – Добрич ще се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите”, чието начало в България е поставено през 2005 г.

Целта на организаторите е да приобщят към европейската инициатива разнородна аудитория, като оживят по модерен и атрактивен начин традиционните културни пространства. В нощта на отворени врати музеят ще приема посетители до един часа след полунощ.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

Проявите, посветени на европейското културно събитие и на 24 май – Деня на славянската писменост и култура, ще започнат от 17 часа в музея в градски парк „Св. Георги” с ревю на ученическо облекло. То ще ни върне към времето на задължителните престилки и червени връзки на социализма, ще ни представи също модерните и красиви униформи на днешните ученици.

Основен акцент е изложбата „Старото школо разказва”, която проследява развитието на образователното дело в гр. Добрич от Възраждането до началото на демократичните промени през 1989 г. Експонати от фонда на музея, предоставени от училища и граждани предмети, ще дадат възможност на всеки да се докосне до традициите и духа на училището в недалечното минало. Посетителите могат да се включат и в редица интересни и забавни прояви.

„Стоп кадър” е за тези, които обичат българското кино и  с усмивка си спомнят най-добрите и обичани  филми. Неостаряващи и незабравими български шлагери ще ни припомнят очарованието и прелестта на едно отминало време. Ретро снимка с ученическа униформа е възможност за всеки, който иска да усети духа на старото школо. А гражданите на Добрич, които все още грижливо пазят снимки и предмети от своя училищен живот, могат да ги донесат за експонирането на своеобразна изложба.
Автор:
Лена Кирилова, главен уредник в отдел “Етнография” на РИМ - Добрич
Публикация:
13.05.2010 г. 10:59
Посетено:
984
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/9933-staroto-shkolo-razkazva