Календар

Оперната седмица на ОФД - Варна, 22-28 февруари

Жанрово разнообразие в спектаклите

Оперната седмица на ОФД - Варна, 22-28 февруари



◊ В ПРОГРАМАТА


През седмицата 22-28 февруари Оперно-филхармонично дружество Варна ще предложи на своята публика жанрово разнородни спектакли.


• В Балетната вечер на 22 февруари от 18:00 ч., вдъхновена от творчеството на Йохан Щраус и Фредерик Шопен, са включени „Щраусиана” по музика на Йохан Щраус и „Триада” по музика на Фредерик Шопен, Първа част от Концерт за пиано № 1. Либрето, постановка и хореография Константин Илиев. Танцовата лексика на ”Щраусиана”, изградена на класическа основа, съчетава движения от традиционните танци валс, полка и галоп. „Триада” пък пренася слушателя в музикалната вселена на Фредерик Шопен. Вплетен в действието, текст на Димитър Калев интерпретира философските идеи на полския композитор-романтик.


• На 24 януари от 18.00 ч., под диригентството на Станислав Ушев, ще се вдигне завесата за жизнерадостната българска оперета “Българи от старо време” от Асен Карастоянов, по едноименната повест на Любен Каравелов. В колоритните типажи от националното Възраждане, Дядо Либен и Хаджи Генчо, ще се превъплътят популярните актьори Стефан Рядков и Руслан Мъйнов. Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, диригент Станислав Ушев.


• Калуди Калудов в ролята на Херцога от безсмъртната творба на Верди “Риголето” на 26 февруари от 18.00 ч. Съгласно концепцията за развитие на ОФД - Варна, в творческия продукт на най-големия оперен театър в Североизточна България, ще се включват приоритетно най-талантливите български солисти, достигнали впечатляваща международна кариера. Един от тях е Почетният гражданин на Варна Калуди Калудов, който ще съвместява дейността си на директор на ОФД – Пловдив със солова певческа кариера и през 2010 г. ще работи като артист-солист в състава на Варненската опера. Първата му изява за тази календарна година ще бъде в ролята на Херцога от безсмъртната творба на Верди “Риголето” на 26 февруари от 18.00 ч., диригент Станислав Ушев. В следващите месеци ще видим Калуди Калудов и в други негови коронни роли.

 

• През седмицата ОФД - Варна възобновява музикално-образователните програми за ученици с темата „Музикалните стилове от Вивалди до АББА” (24 и 26 февруари).


!. Очаквайте във Великденския музикален фестивал (5 март - 1 април) интересни постановки и премиерни изпълнения за България.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
19.02.2010 г. 16:58
Етикети:
Посетено:
1144
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/9390-opernata-sedmitsa-na-ofd-varna-22-28-fevruari