Календар

Програма на Унгарския културен институт за февруари 2010

Месец на българската и унгарската литература

Програма на Унгарския културен институт за февруари 2010


◊ ПРОГРАМАТА

Този месец ще ни гостуват двама унгарци с едно и също име - съвпадението е случайно, но не и техният избор. Вижте по-долу:

4, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Прожекция на филм: Сияен път (режисьор: Атила Мишпал)
2005, цветен, драма, 95 минути, със субтитри на български, филмът не се препоръчва за лица под 12 години. Вход свободен!

Сценаристи: Атила Мишпал, Шандор Тар и Емеше Бабет Шолти, оператор: Андраш Над, музика: Алберт Маркош, Акош Жагер-Варга, продуценти: Петер Мишколци, Андраш Мухи, Габор Варади, звук: Габор Балаж, монтаж: Петер Полицер, с участието на: Аннамария Че, Дьорд Черхалми, Мари Тьорьочик, Еникьо Силади, Лайош Ковач, Шандор Чани и др.

Награди от 36-ия Преглед на унгарското кино, Будапеща, 2005: 1. „Златен микрофон” (Габор Балаж), 2. Голямата награда на студентското жури (Атила Мишпал), 3. За най-добър дебютен филм, 4. За най-добра мъжка роля (Дьорд Черхалми), 5. „Златна ножица” (Петер Полицер), 6. За най-добра поддържаща мъжка роля (Шандор Чани), 7. За продуцент (Габор Варади, Петер Мишколци)

Какво се случва, когато човек загуби всичко? Как да продължи да живее, след като е загубил всичко най-важно?
Филмът проследява паралелно две истории: първата се случва с красив модел, втората – с майстор-златар. Съдбите им са сходни и се преплитат по особен начин. Филмът разкрива пътя им към ада и тяхната среща.
http://www.afenyosvenyei.hu



11, четвъртък, 18.30 часа
Унгарски културен институт

Акустичен концерт на Ищван Вьорьош (китара)
. В програмата: собствени унгарски композиции

Вход с покани!

Ищван Вьорьош е певец, китарист, композитор. Непрекъснато концертира в Унгария и по света. До момента е издал 14 албума и 3 DVD-та, от които три с легендарната унгарска група "Прогноза". Изнасял е концерти в почти всяка точка на Унгария, от Рокфестивала в Дорог до Парка на младежите в Буда, от Откритата сцена в Буда през Галерия "Петьофи" до Спортна арена „Будапеща”, както и в многобройни клубове, пъбове, културни домове и др. Получавал е покани да участва като солист (акустична китара) и със състава си в няколко международни музикални фестивала, излизал е на сцена в Мексико, Париж, Брюксел, Прага, Сараево, Швейцария, Задкарпатието (в Украйна), Словакия, Трансилвания, Южна Корея.
Публиката обича неговите шлагери, харесва го заради настроението, което създава на своите концерти. Любим изпълнител на повече от три поколения унгарци.
www.vorosistvan.hu


17, сряда, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Представяне на стихосбирката на Маргарит Жеков "Естества" - Библиотека “Българска сбирка”, издателство “
Литературен форум”, София, 2009
. Представя: Светлозар Игов, литературен критик

Ще бъде представена най-новата стихосбирка на българския поет Маргарит Жеков „Естества”. Маргарит Жеков е свързан с унгарската култура – той е превеждал унгарски поети, а негови стихове и статии са публикувани в унгарски издания за литература и в антология на българската поезия, съставена и издадена в Унгария от Дьорд Сонди.

Маргарит Жеков е автор на пет авторски книги (“Сричане на красотата”, “Разговор със собственото сърце”, “Небесно битие”, “Биографични метафори”, “Естества”), публикувал е преводи на книги и публикации, има участия в антологии. Член е на Сдружението на български писатели (от 1993), на Съюза на преводачите в България (от 2006 г.) и на литературния кръг “Европа” в Капфенберг, Австрия (от 1999). Носител на следните литературни награди: Национална награда на студентските литературни клубове за поезия (1986), Награда на в. “Кръг” от Националния конкурс “Южна пролет” за дебютна книга (1991), Национална награда “Светлоструй” за поезия (1993), Номинация за наградата “Христо Г. Данов” за 2008 година в категория “Преводна художествена литература” за романа “
Събирачът на светове” на Илия Троянов.


18, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Премиера на книгата "Повторение и сътворение: поетика на автотекстуалността" от Радосвет Коларов - Поредица „Култури”, Издателство “
Просвета”, София, 2009
Книгата е издадена с конкурс на Национален фонд „Култура“
Премиерата е част от поредица събития, отбелязващи 65-годишнината на „Просвета“
. Представя: ст.н.с. д-р Миряна Янакиева

Книгата „Повторение и сътворение: поетика на автотекстуалността“ представлява уникално не само за българската литература теоретично изследване. То разглежда проблема за това как нови текстове в творчеството на даден автор се създават по следите на стари негови текстове, или казано по-просто – как самоповторението на един писател сътворява следващите му произведения.

Отпечатана в края на декември 2009 г., книгата предизвика голям интерес сред литературните среди, сред университетските преподаватели и студенти и бързо се превърна в събитие. Още в първия си брой за 2010 година вестник „Култура“ я предложи на читателите си като „Избор на вестника” заедно с кратка рецензия и предложение за обсъждане на страниците си.

Ст.н.с. дфн Радосвет Коларов от 1975 г. работи в Института за литература на БАН, чете лекции по български език и литература в университетите в Лондон и Оксфорд (1979–1981). Главен редактор е на сп. „Литературна мисъл“. Автор е на редица книги, трудовете му са публикувани и в много чужди издания.


22, понеделник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Представяне на книгата на Ищван Вьорьош "Изповедникът на Швейк" - Фондация „Изкуство срещу насилието” –
УИ "Св. Климент Охридски", София, 2009, книгата се издава със съдействието на Фондация „Унгарска книга”, Будапеща

. С участието на автора Ищван Вьорьош и на преводача Стефка Хрусанова
. Представя: Емил Басат, литературен критик

Книгата „Изповедникът на Швейк” е пътуване във времето. Вълнуваща смесица от традиционни и нови образи от чешката, унгарската, немската литература. Действието на част от разказите се развива във фиктивно близко бъдеще. Разглеждат се отношенията на малките народи от периферията на Европа с „Голяма Европа”. Следва настоящето – Прага, въображаем унгарски малък град, театър, гротескни и неочаквани обрати. При завръщането в миналото се появява и образът на
Кафка, който е един от главните свързващи елементи в книгата.

Ищван Вьорьош (20 септември 1964, Будапеща). През 1992 г. завършва унгарска и чешка филология в Будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”. Преподавател в Католическия университет „Петер Пазман” (Будапеща). Произведенията му са превеждани на английски, чешки, френски, немски, полски, български, есперанто и на други езици.


25, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Откриване на фотоизложбата "Две секунди" на Петко Цонев

Петко Цонев е роден в София. Лекар, хирург. С фотография се занимава повече от 35 години. Има участия в няколко регионални общи изложби.
Първата самостоятелна фотографска изложба на Петко Цонев представя пейзажи и портрети, като снимките са правени през последните три години в различни точки на България и чужбина (Русия, Франция).

Авторът смята, че идеална снимка няма. Повечето са спонтанно направени, но има и режисирани. Петко Цонев не претендира да наложи някакви критерии или правила, за него е важно фотографиите да бъдат видени от възможно повече хора. Неговото мото е, че фотографията трябва да бъде споделена. Посвещава изложбата на баща си.
. Изложбата ще продължи до 5 март


За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт: www.magyarintezet.hu/sofia
Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
31.01.2010 г. 16:12
Посетено:
1476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/9255-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-fevruari-2010