Календар

Месечна програма на Полски институт в София

Януари 2010

◊ ПРОГРАМАТА

. До 20 януари в галерията на Полския институт продължава изложбата макраме на Йоланта Сурма.

11, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


11-14 януари 2010 г., Галерия на ПИ
Ехо от IX Международен фестивал на планинарския филм Банско 2009



11, понеделник
18 ч., Галерия на ПИ

. Тържествена церемония по връчването на наградите от
IX Международен фестивал на планинарския филм Банско 2009
. Прожекция на филми

. 18.00 - “Моето Банско. Историята на един баварец в България” (Германия/ България, 2009, 42’), Кристоф Хампе, Франк Надлер.
Това е история за любовта от пръв поглед на един немец от Бавария към Пирин и Банско. Кратките коментари на Франк Надлер на фона на картините, които пресъздават различни аспекти на живота в Банско, недвусмислено показват, че сърцето му принадлежи завинаги на прелестното кътче в подножието на най-красивата българска планина.
. 18.42 - “Адреналин и турбуленция” (Унгария, 2009, 48’), Андраш Колман.
“Аеробатиката – акробатиката с параплан – за мене е танц в триизмерното пространство. Когато набера височина и скорост и започна изпълнението на серии от сложни маневри, стигам до върха на усещането, че живея. Тогава аз и крилото ставаме едно” – казва един от авторите на филма. Героите му са най-големите светила в света, а между тях е и българинът Веселин Овчаров – един от операторите на уникалните въздушни кадри.
. 19.30-19.40 – почивка
. 19.40 – “Далеко на север” (Канада, 2008, 63’), Франк Уолф.
Това е филм на природозащитна тема с най-високо качество. Киноразказ за невероятното пътешествие с каяци от 3100 километра за 75 дни на канадския режисьор и оператор Франк Уолф и непритежаващия никакъв опит негов приятел Таку Хокояма от Портейдж и Мейн в Уинипег до околностите на Пари Саунд в Онтарио. С дълбоко съзнание за мисия Франк и Таку бият тревога, защото с този район започват да свързват намеренията си представители на минната индустрия и електродобива.


12, вторник
17,30 ч., Галерия на ПИ
Ехо от 9 Международен фестивал на планинарския филм Банско 2009.

. 17.30 ч. - “Червено злато” (САЩ, 2008 г., 55’), Травис Ръмъл, Бен Найт, Лоурън Оукс
Представете си реката Сокай в Аляска, която създава най-благоприятни възможности за размножаване и за живот на сьомгата, където всяка година се раждат милиони риби. А сега си представете до нея една от най-големите мини в света за добив на мед и злато. Какво избирате? “След 70 дни в Бристол бей, след разказите от първа ръка, след видяното и почувстваното, ние бием тревога, защото това място трябва да бъде спасено от алчни посегателства” – казва един от авторите на филма Травис Ръмъл. 
. 18.25 ч. - “Голешово” (Великобритания / България, 2008, 34’), Илиан Метев.
Филмът на живеещия в Англия млад български режисьор разказва за проблемите на обезлюдяването с примера на цветущото и пълно с живот някога село Голешово в полите на граничната планина Славянка (Алиботуш).
. 19.00-19.15 – почивка
. 19.15 - Отвъд скалната стена (Италия, 2009, 36’), Елио Орланди.
Алпинизмът и катеренето означават удоволствие, увлечение, спокойствие, волен дух, споделена страст, взаимно уважение и още много неща, които общо могат да бъдат наречени чудесен житейски опит. Но какво означава той извън скалната стена, във всекидневния живот, където има други много важни неща?
. 19.51 - “Ледените воини” (Lodowi wojownicy, Полша, 2008, 54’), Кшищоф Велицки, Йен Широки.
Поляците са родоначалници на зимния алпинизъм в Хималаите и са автори на зимните премиери на осем от изкачените досега през този сезон девет осемхилядника. Поглед към първите зимни успехи на Еверест, Кангчендзьонга, Лхотце, Чо Ойю, Дхаулагири, Манаслу, Анапурна и Шиша Пангма (от серията “Полските Хималаи”).


13, сряда

. 17.30 – Корени (Швейцария, 2008, 19’),  Ейлийн Хофер.
В едно турско градче, заплашено от изчезване след построяването на негово място на огромен язовир, един вдовец иска да отбележи рождения ден на сина си, който мечтае да полети като Спайдърмен. Награда от 10 000 евро за “Най-добър филм” от Международния филмов фестивал в Лас Палмас (Испания), 2009 г.;  Наградата “Сребърна тинтява” от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто за артистични достойнства, 2009 г.
. 17.49 - Похлопване на райските врати (Чехия, 2008/ 2009, 26’), Робин Калета.
Мнозина смятат, че base jumping-ът (скачане с парашут от постоянни, нелетящи, обекти – скали, антени, мостове и сгради) е сред най-адреналиновите човешки дейности. След като видите този филм с участието на най-добрите джъмпъри в света, ще се убедите, че споменатите в началото имат пълно право. Призът “Човешко приключение” от Фестивала на свободното летене във Франция; Специална награда“Икар” от Фестивала на летенето в Ел Йелмо, Испания, 2008 г.; Наградата “Време за приключения” на Каталонската телевизия от Международния фестивал на планинарския филм в Торело (Испания).
. 18.15 - Карстенс – седмият връх (Словакия, 2008, 45’), Павол Барабаш.
Карстенс Пирамид или Ириан Джайя (4884 м) – най-високата точка на Австралия и Океания. Изкачен за първи път от легендарния Хайнрих Харер (известен с първото изкатерване по северната стена на Айгер и с книгата “Седем години в Тибет”) през 1962 г., той и до днес привлича вниманието като една от най-екзотичните и най-труднодостъпните точки на планетата. Награда на Туристическа асоциация Банско за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания ex aequo с “Ледените воини” (Полша, 2008) от Деветия международен фестивал на планинарския филм в Банско, 2009 г.; Гран При от Фестивала “Срещи с планинарския филм” в Закопане (Полша), 2008 г. и мн.други.
. 19.00-19.15 – почивка
. 19.15 – Поколения (САЩ, 2009 г., 17’), С. Джоунз, Т. Джоунз, К. Гейвит, Д. Колинс.
Един филм на студията “Teton Gravity research” за зимата, снега и за ефекта от промените в климата. Глобалното затопляне на Земята през призмата на случващото се в най-големите зимни курорти.
. 19.32 - Дървеният килим (Иран, 2008, 20’), Абдулрахман Мирани. 
Пороища и придошли води разрушават моста край планинското селище Керманшах, близо до границата с Ирак. За възстановяването му работят всички, при това тежко и продължително. И с най-примитивни средства. Награда на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи от Деветия международен фестивал на планинарския филм в Банско, 2009 г.; Наградата “Франсоа Од” от Международния фестивал на късометражния филм в Хамбург, 2009 г.
. 19.52 - По стъпките на Фритьоф Нансен. Прекосяване на Франц-Йосифова Земя (Норвегия, 2009, 53’), Бьорге Аусланд, Томас Улрих.
Най-големият полярен пътешественик на нашето време, добре познатият от миналогодишното му гостуване у нас норвежец Бьорге Аусланд, и постоянният му партньор в последните години  швейцарецът Томас Улрих, предприемат пътешествие по стъпките на легендарния норвежки учен, изследовател, пътешественик и общественик Фритьоф Нансен и на спътника му Хялмар Йохансен. Филмът е заснет само с усилията на двамата – както донеслия им наградата за реализация в екстремни условия през 2007 г. в Банско “Патагония, пътешествие към края на света”. Специалната наградата на Журито от Деветия международен фестивал на планинарския филм в Банско, 2009 г., където бе и премиерата в чужбина на този филм.


14, четвъртък
17,30 ч., Галерия на ПИ
Ехо от 9 Международен фестивал на планинарския филм Банско 2009.

. 17.30 - Бафинова Земя – остров на децата (Франция, 2007, 30’), Сам Боге.
Бафинова Земя е остров от Канадския арктически архипелаг, във водите на Северния Атлантик между Гренландия и континентална Канада. Шестима приятели си поставят за цел да прекосят неговите диви и безлюдни простори, да направят премиерно изкачване по един от тамошните импозантни бастиони и да осъществят base-jump от връхната му точка. Най-добър филм от категорията “Приключение във въздуха” от Международния фестивал на въздушните спортове “FIA El Yelmo” в Испания, 2009 г.
. 18.00 - Скритият връх (България, 2009, 56’), Й. Капанова, Цв. Абрашева, М. Манченко.
От 11 юни до 15 август 2009 продължава българската експедиция на Гашербрум-1 в Пакистан. Четирима алпинисти си поставят за цел да стъпят на един от няколкото неизкачвани от български алпинисти осемхилядници. Те го правят от втори опит, защото при първия времето не позволява да завършат щурма. При новата атака следват перфектно тактическия си план, а и времето е на тяхна страна.
. 19.00-19.15 – почивка
. 19.15 - На Анапурна в лек стил (Annapurna na lekko/ Полша, 2008, 25’), Дариуш Залуски
Разказ за експедицията на Анапурна (8091 м) през пролетта на 2008 г. на тримата Петровци – Пьотр Моравски, Пьотр Пустелни и Петер Хамор, и Дариуш Залуски, когато само малко не им достига, за да стъпят на върха. Специалната награда на журито за великолепните снимки в екстремни условия на XIII Преглед на планинарския филм в Лондек Здруй (Полша), 2008 г.; Голямата награда от Фестивала на планинарския филм в Краков, 2008 г.; Най-добър филм в категорията “Алпинизъм и планини” от Международния фестивал на планинарския филм във Ванкувър (Канада), 2009 г.
. 19.40 – Беро (Франция, 2008, 65’), Жил Шапа, Рафаел Ласаблие.
Биографичен филм за един от най-големите френски алпинисти – Патрик Беро, който загина при опит за траверс на целите Алпи през 2004 г. Гран При от Деветия международен фестивал на планинарския филм в Банско, 2009 г.


22, петък
18 ч., Галерия на ПИ

Откриване на изложбата на Група "77" (живопис, текстил, медалиерство, пастели) с участието на Магда Шейко и Ива Кручковска

Ние сме неформалната група “77” и съществуваме от 2005 г. Завършили сме Художествената академия в Краков и групата ни включва следните творци: Магдалена Шейко, Едита Яворска, Ива Кручковска-Крул, Едита Яворска, Войтек Жиховски, Анна Хорошко, Бартек Соберай. Обединява ни уважението към традицията, но това не означава, че не сме открити към нови форми на изкуството. Основен принцип на групата е да излага творбите си в общи експозиции. (Ива Кручковска-Крул)
   
“Обединените в групата творци имат конкретни интереси, а изкуството им запазва индивидуалния си облик. Общото излагане на творческата им продукция ни дава възможност да забележим това, което е решаващо за самобитността на изкуството на хората, които творят. Наблюдавайки появили се през последните години творби на художничките, със сигурност можем да забележим тенденция към обогатяване на формалната им структура и стремеж към последователност в изграждането на композиционните структури. Съжителството на различни творчески темпераменти и противопоставянето на възгледи безспорно е добра почва за по-нататъшното развитие на творческите личности”. (Ева Херничек)


28, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ

Четири нощи с Анна (Cztery noce z Anną) – реж. Йежи Сколимовски (Полша, Франция, 110 мин., с превод), вход свободен
Награди: МФФ Токио (2008) - Специална награда на журито.

С новия си филм Йежи Сколимовски прекъсна продължилото 17 години мълчание. Филмът откри престижния преглед “Петнадесет режисьори” на миналогодишния фестивал в Кан. Критиците приеха филма много ентусиазирано.

В провинциално градче работи медицинската сестра Анна и влюбеният в нея Леон. Жената почти не обръща внимание на обожателя-интровертик. Той обаче прави опити да се сближи с нея – упоява я, а през нощта се промъква в стаята й. Наблюдава спящата жена, черпи радост от близостта с нея. Иска да бъде още по-близо и всяка нощ си позволява малко повече.


28, четвъртък
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Смолян, 12 януари, 18.00
Галерия “Петър Стайков”

Откриване на изложба „Варшавска графика” със съдействието на Мазовецкия център за култура и изкуство


Нова Загора, 18 януари
Галерия “Руси Карабиберов”

Откриване на изложба “60 полски и български сценични плакати”
от колекциите на Международното триенале на сценичния плакат.


Шумен, 28 януари
16 ч., Регионален исторически музей - Шумен

Откриване на документалната изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша”
Изложбата се състои от 20 табла, които с документални снимки, разкази на свидетели и цитати от разсекретени документи разказват предисторията на нападението на фашистка Германия срещу Полша на 1 септември 1939 г. и за събитията след това. Изложбата е подготвена от Център КАРТА съвместно с Къща за срещи с историята по поръчка на Министерството на външните работи на Полша.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
10.01.2010 г. 22:06
Посетено:
1547
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/9162-mesechna-programa-na-polski-institut-v-sofiya