Календар

Месечна програма на Унгарския културен институт за януари 2010

Органова музика и природни картини от целия свят

Месечна програма на Унгарския културен институт за януари 2010


◊ СЪБИТИЕТО

8, петък, 18.00 часа
Пазарджик – Концертна зала „Маестро Георги Атанасов”

Новогодишен органов концерт на Саболч Самоши
. В програмата: творби на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Бела Барток, Дежьо д’Анталфи, Золтан Кодай, Саболч Самоши и Шарл Мари Видор
В рамките на „Печ – културна столица на Европа, 2010”

Унгарският органист ще изнесе концерт в Концертна зала „Маестро Георги Атанасов” по покана на Община Пазарджик и със съдействието на Унгарския културен институт.


10, неделя, 19.00 часа

София – Зала България (ул. "Аксаков" 1)

Новогодишен органов концерт на Саболч Самоши
. В програмата: творби на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Бела Барток, Дежьо д’Анталфи, Ференц Лист, Жолт Гардони, Золтан Кодай, Саболч Самоши и Шарл Мари Видор
В рамките на „Печ – културна столица на Европа, 2010”
Вход свободен!

39-годишният органист – който между другото има и диплома по математика – е смятан за един от обновителите на църковно-музикалния живот на град Печ, Унгария. От 1994 г. е органист на катедралата в Печ и ръководител на нейния хор. Учил е църковна музика и орган в Сегед, Будапеща и Грац. Завършва образованието си с отличие.

Саболч Самоши редовно изнася концерти в Унгария и чужбина, често с оркестъра на Панонската филхармония, но също така и със саксофониста Ласло Деш, със Зигмунд Гровен (устна хармоника), а концертът му със световно известната народна певица Марта Шебещьен ("Английският пациент") предизвиква истински фурор в Унгария.
Новогодишният органов концерт се организира от Унгарския културен институт съвместно с Дирекция „Култура” на Столична община.


4, петък
Унгарски културен институт

Фотоизложба на Жолт Сабоки „Унгарски крепости”

Според твореца истинското място на фотографията е на изложби или в албуми, в по-широк контекст, в който се формира обща картина, и вече става дума не за отделни изображения, а по-скоро за светоглед. Сабоки въвежда в Унгария жанра на книга, писана със светлина и образи. От 18-те му албума една от най-успешните му работи е „Българските манастири” (1983).

На територията на Унгарското кралство са построени повече от петстотин крепости – отчасти върху антични и ранно-средновековни основи. Много от тях са изградени след голямото монголско нашествие през ХІІІ век, но по-късните епохи значително ги променят, докато след приключването на войните с турците и австрийците от ХVІІІ век идва времето на тяхната бавна разруха. Изложбата „Унгарски крепости” ни дава възможност да вкусим от това огромно културно-историческо богатство.

Изложбата ще продължи до 21 януари.


22, петък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата „Мигове от природата”
. Изложба на Съюза на унгарските фотографи на природа и на Галерия НатурАрт по повод Деня на унгарската култура

Изложбата представя подбор от най-красивите и успешните творби на именити унгарски фотографи на природа. Посетителите ще видят фотоси, спечелили награди на един от най-престижните фотографски конкурси в света, фотографии, които превръщат във вълшебство редки и чудни мигове от природата.

Понякога и ние самите се изненадваме колко красота е скрита в обкръжаващия ни свят. Много често ние дори не забелязваме дребните чудеса, простичките вълшебства на природата. Изложбата „Мигове от природата” ще ни покаже какви съкровища крият флората и фауната на Земята.

Изложбата ще продължи до 23 февруари.


За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://www.magyarintezet.hu/sofia
Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
06.01.2010 г. 10:46
Посетено:
2687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/9144-mesechna-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-yanuari-2010