Календар

Програмата на ОФД Варна за месец декември 2009

Сезон 2009 / 2010

Програмата на ОФД Варна за месец декември 2009


◊ СЪБИТИЕТО

Оперно-филхармонично дружество – Варна, организира през декември Десети коледен музикален фестивал
   
Тази година фестивалът се посвещава на 200-годишнината от смъртта на Йозеф Хайдн (1732-1809) и 110-годишнината от рождението на баритона Събчо Събев (1899-1950), един от най-ярките български оперни певци от първите години на утвърждаването на оперното дело в България.

Акценти в програмата:

. Премиера - музикалната приказка “Коледна песен” с участието на Варненска детска опера
. Празничен симфоничен концерт - солист цигуларят Павел Минев
. Оперетен коктейл - фрагменти от класически оперети със солисти Яница Нешева, Валентина Корчакова, Георги Динев, Христо Сарафов
. Памет - баритонът Събчо Събев, един от първите ярки таланти на българския оперен театър - по повод 110 г. от рождението му
. “Пепеляшка” – един приказен балетен спектакъл
. Книга - Милко Димитров “Държавен симфоничен оркестър – Варна, 1946-1956 г.”
. Бъдещи звезди - дипломни спектакли на студенти от Държавната музикална академия в "Севилският бръснар"
. Камерна сцена - концерт на струнен квартет “Концертмайсторите”  
 

◊ ПРОГРАМАТА

"
Коледна песен" – музикална пиеса по едноименната приказка на Чарлс Дикенс
Премиера
2 и 3 декември, 18:00 часа

Текст и музика Джеймс Лейси
Превод от английски език Асен Ганев
Български текст на песните Ганчо Ганчев
Оркестрация за Варненска детска опера Мартин Георгиев
Диригент постановчик Ганчо Ганчев
Режисьор постановчик Кузман Попов
Хореография Константин Илиев
Хормайстор и корепетитор Миглена Шишева
Балетен педагог Бистра Бъчварова
Театрален педагог Петя Петкова
Вокален педагог Галина Станишева

Музикалната пиеса по едноименната приказка на Чарлз Дикенс разкрива вечната тема за доброто и злото, претворена от децата и младежите на Варненската детска опера.

Eбeнизър Cкрудж e прoчут cтaр cкъпeрник, кoйтo нe oбичa никoгo. Ho в нaвeчeриeтo нa eднa Кoлeдa гo пoceщaвa призрaкът нa пoкoйния му cъдружник Maрли, зaeднo c три привидения, кoитo гo oтвeждaт нa чудни пътeшecтвия в минaлoтo, нacтoящoтo и бъдeщeтo. Cлeд тaзи нoщ Cкрудж рaзбирa, чe нe пaритe, a oбичтa e нaй-cкъпoтo нeщo нa тoзи cвят.

Тази поучителна история, много популярна в цял свят, е адаптирана многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия. Сега един талантлив “варненски” творчески екип ще я представи в нов вариант с музика и танци.

• Освен премиерните спектакли, “Коледна песен” ще се играе на 6 декември от 11 часа, на 7 и 12 декември от 16 часа и на 14 и 18 декември от 11 часа. Програмата е съобразена със смените на учениците и с възможността спектаклите да бъдат посетени както от организирани групи, така и от деца, придружени от своите близки.


Празничен симфоничен концерт
4 декември, 19:00

Диригент Станислав Ушев
Солист Павел Минев - цигулка

В програмата:
П. И. Чайковски – Меланхолична серенада опус 26
М. Равел – Концертна рапсодия "Циганката"
Н. Паганини – вариации “Палпити” опус 13
Гершуин-Хайфец – Фрагменти от операта “Порги и Бес”

Всяка година в Коледния музикален фестивал включваме поне по един симфоничен концерт с подчертано празнична програма: интересни солисти и популярни, обичани от публиката творби. И тази година няма да изневерим на традицията. За солист на концерта, който ще се състои на 4 декември от 19 часа е поканен цигуларят Павел Минев, известен като "българският Паганини". В началото ще прозвучи доста популярната “Меланхолична серенада” на П. И. Чайковски. За контраст второто произведение е пълната с изпепеляваща страст “Циганка” на Морис Равел. Не напразно наричат Павел Минев “българският Паганини” и той няма да изневери на преклонението си пред гениалния италиански майстор. Вариациите “Палпити” оп. 13 от Николо Паганини се смятат за едно от най-сложните произведения в цигулковия репертоар. Концертът ще завърши с фрагменти от оп. “Порги и Бес” на Гершуин (транскрипция за цигулка на Яша Хайфец).      

Павел Минев (роден в Плевен) завършва висшето си образование в Московската консерватория. Дипломира се и защитава докторат по музика в класа по цигулка на известната проф. Ирина Бочкова. Печели първи награди на конкурсите “Светослав Обретенов”, Ян Коциан, Citta di Streza и златен медал от Международния фестивал “Виенявски” в Полша. Още от първите си изяви на голямата сцена предизвиква не само възторга на публиката и пресата, но и високата оценка от елита на световното музикално изкуство.

От 23-годишен досега е щатен солист на Московската филхармония. Участвал е в престижни форуми и фестивали като Виенявски в Полша, Мартенски музикални дни в Русе, Международния коледен фестивал на Темирканов в Санкт-Петебрург, високо оценени са концертите му в Голямата зала на Московската консерватория и в Carnegie Hall. Многократно е гостувал в Австрия, Италия, Чехия, Полша, ОНД, Кипър, САЩ като солист на известни оркестри.

През 2002 е награден с Държавен Грант на Руската Федерация, а през 2003 е отличен и с награда от Министерството на културата на България. Осъществил е над 40 световни премиери. Негови албуми са издадени в Ню Йорк, Русия и България. Интересна подробност от неговата творческа биография е, че независимо дали свири в България, или по света, цигуларят Павел Минев не пропуска да включва в програмата си българска музика. Смята, че това е най-точният начин да докажеш принадлежността си към една национална култура, а не просто да я декларираш в афиш или гръмко изявление.

Цигулката, на която Павел Минев свири, е изработена през 1763 г. от знаменития лютиер от Кремона Гваданини. Инструментът, направен от елха и клен, е изключително ценен. Той му е предоставен от Държавната колекция за уникални музикални инструменти на Руската федерация.


Приказката “Пепеляшка” в балетен спектакъл
09 декември, 18:00

Казват, че на Коледа стават чудеса! В приказката "Пепеляшка" стават наистина големи чудеса и това е повод да представим отново този спектакъл и през декември. А за публиката, която обича приказките и прелестта на класическия балет, няма възраст! Чудни вълшебства, победа на доброто над злото, любов и справедливост – това са посланията на тази приказка, а тези вълшебства все пак съществуват и ще ни пренесат в света на прекрасното балетно изкуство. Творбата по музика на Сергей Прокофиев е една от най-успешните класически балетни спектакли от репертоара на Варненската опера. Неговият постановъчен екип в лицето на Константин Илиев, Екатерина Чешмеджиева, Лора Маринова и Петър Пенев синтезира и адаптира музиката, танците, костюмите и сценографията по такъв начин, че да кореспондират адекватно със светоусещането на съвременния зрител. Изпълнението на Варненската балетна трупа, включващо активно  мултимедийни и светлинни ефекти, ни предизвиква да направим нов прочит на вечните послания, заложени в приказния сюжет.


Празничен коктейл от най-известните оперети на Йохан Щраус, Имре Калман и Франц Лехар
11 декември, 19:00

Още един празничен концерт в навечерието на Коледните и новогодишни празници е подготвило Оперно-филхармонично дружество – Варна. На 11 декември от 19 часа под диригентството на Станислав Ушев и с участието на оркестър, хор и солисти ще прозвучат откъси от оперетите “Цигански барон” и “Прилепът (Й. Щраус), “Старият град”, “Царицата на чардаша”, “Холандска женица”, “Графиня Марица” (Калман), “Джудита”, “Паганини”, “Веселата вдовица” (Лехар). А солистите са Яница Нешева, Валентина Корчакова, Георги Динев, Христо Сарафов и др.  


Представяне на книгата "Държавен симфоничен оркестър – Варна, 1946-1956" от Милко Димитров
15 декември Радио Варна – Арт салон, 17:30

Стана традиция по време на Великденските и Коледни музикални фестивали да представяме новоиздадени книги, компактдискове, да прожектираме филми или да организираме други инициативи, свързани с музикалното минало на България и на нашия град. Тази година ще представим новата книга на известния варненски музиковед и педагог Милко Димитров – радетел за събиране на материали и съхранение на музикалното минало на Варна.

Книгата има историческа стойност и проследява времето от създаването на оркестъра през 1946 г. до 1956 г. - първите десет години на формирането и утвърждаването му като културен институт. Публикувани са много програми и документи, има и много снимки, които дават по-пълна представа за първите стъпки на този днес вече утвърден симфоничен оркестър.


Спомен за баритона Събчо Събев (1899-1950)
17 декември Радио Варна – Арт салон, 18:00

Почит към делото и паметта на баритона Събчо Събев ще събере негови съвременници и по-млади радетели за съхранение паметта на поколенията във вечер, посветена на един от първите български певци, положили основите на българския оперен театър през първата половина на 20. век.

Събчо Събев е роден на 5 април 1899 г. във Венеция. От дете проявява музикални наклонности и по-късно следва пеене в Римската академия “Санта Чечилия” при прочутия вокален педагог Енрико Розати. Яркият му певчески талант прави силно впечатление на музиканти и импресарии и в периода 1928-1932 г. гостува в оперните театри на Милано, Венеция, Торино, Палермо, Малта, Берлин, Бреслау Франкфурт, Холандия, Франция, Южна Африка и др. Постоянният контакт с тази висококвалифицирана професионална среда, творческото съревнование с именити певчески сили (в редица роли Събев дублира световноизвестните баритони Рикардо Страчари, Карло Галефи, Армандо Борджоли и др.), интензивният театрален и концертен живот, протичащ при голямо репертоарно разнообразие, помагат за оформяне на певческата му и артистична зрялост.

Най-строгите европейски музикални критици сравняват пеенето на Събчо Събев с това на корифеите от тази епоха. Завръщайки се в България, той участва в близо 500 спектакли на Софийската опера. Превъплъщава се в ролите на Алфонсо (“Фаворитката” на Донцети), Жорж Жермон (“Травиата” на Верди), Риголето, Граф ди Луна (“Трубадур”), Ренато (“Бал с маски”), Маркиз Поза (“Дон Карлос”), Симоне Боканегра на Верди, Тонио (“Палячо” на Леонкавало) и още много други.

Събчо Събев е гостувал и на сцената на новосъздадената през 1947 г. Варненска опера, предизвиквайки любовта и възторга на варненци. На варненската сцена, на 29 май 1950 г., смъртта застига талантливия баритон, докато изпълнява ролята на Евгений Онегин в едноименната опера на Чайковски. Той изпява “Себя я на суд отдаю”, хваща се за сърцето, пада театрално и в началото публиката дори не разбира какво се е случило и му ръкопляска. За съжаление, това бил краят на един певец легенда.


Дипломни спектакли на студенти от Държавната музикална академия в “Севилският бръснар” на Росини
22, 23 декември, 18:00 ч. 

Диригент Христо Игнатов
Режисьор Кузман Попов
Художник Лора Маринова
Диригент на хора Малина Хубчева

С участието на хор и оркестър на ОФД – Варна
Солисти: студенти от ДМА "П. Владигеров"

Главните роли в предстоящите спектакли на музикална комедия “Севилският бръснар” на 22 и 23 декември 2009 г. ще се изпълняват от студенти по оперно пеене от Музикалната академия “Панчо Владигеров” под ръководството на проф. Павел Герджиков, разпределени в два състава.

По повод премиерата през 2007 г., режисьорът Кузман Попов казва: “...Искахме да се получи забавен, жив спектакъл, който да вълнува публиката с искрящо чувство за хумор. Затова се старахме максимално да изведем до крайност всички комични ситуации в операта, да ги направим четливи и ефектни. Новите костюми и съвременните елементи в декора също работят за новия прочит на операта...”

Две години по-късно, пак по време на Коледния музикален фестивал комедията “Севилският бръснар” ще получи своя още по-младежки облик с младите таланти на България.

Операта ще се изпълнява в оригинал на италиански език, с надписи на български език.
 

Струнен квартет “Концертмайсторите”
29 декември – 18:00 ч.
Градска художествена галерия "Борис Георгиев"

Анна Фурнаджиева – цигулка
Екатерина Нанкова – цигулка
Галина Ледлова – виола
Атанас Даскалов – виолончело

В програмата: Едвард Григ, Красимир Кюркчийски, Йозеф Хайдн и др.

В дните между Рождество Христово и посрещането на Новата 2010 година, струнният квартет “Концертмайсторите” ще предложи на меломаните една разнообразна програма от популярни произведения, свързани с празничната обредност. Концертът е безплатен. Той е и поздравът на ОФД – Варна към варненската публика с пожелания за духовна радост в празничните дни.

Весели Коледни и Новогодишни празници!

Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
13.12.2009 г. 16:50
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/9073-programata-na-ofd-varna-za-mesets-dekemvri-2009