Календар

Представяне книгата на Ицхак Финци в Стара Загора

„Джазова вечер”, а не концерт

Представяне книгата на Ицхак Финци в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Ицко Финци импровизира в Стара Загора в компанията на големия джазмен Васил Пармаков
               
На 17 ноември 2009 в залата на Библиотека „Захарий Княжески” двамата големи творци ще започнат една вечер с неочакван край. Неочакван, защото в джаза няма фиксиран сценарий, а и артистите предвиждат и публиката да се включи по някакъв начин.


◊ КАКВО ЩЕ БЪДЕ

„Джазова вечер”, а не концерт са нарекли Ицко Финци и Васил Пармаков гостуването си в Стара Загора.   По-нататък в афиша повдигат още малко завесата „13-14 пиеси за двама, а после първата издадена книга на втория”. Да! Ицко Финци е избрал тази форма, за да направи старозагорската премиера на книгата си! Както и да си представяме очакваната следващия вторник вечер, при всички случаи ще има изненада. При това гарантирано приятна. Само 100 ще бъдат щастливците, които ще могат да чуят и видят тази импровизация, поради капацитета на залата. 

Освен музикалния стил, с който свързваме термина  джаз, има още няколко теории за значението на тази дума. Според Речника за историята на американския жаргон (Historical Dictionary of American Slang) е, че идва от jism или gism означаващи висок дух, енергия. Друг предполагаем произход е от френските jaser (разговарям) или chasser (гоня). Всички изброени дотук значения определено прилягат на творческия тандем Пармаков - Финци. Първият – виртуоз на клавишите и ревностен заралия, а вторият - непредсказуем в уменията си да забавлява публиката с цигулката и актьорските си умения.

Меломаните могат да се снабдят с билети за събитието от книжарниците „Пингвините”, „Хеликон” и „Ориндж център”. За всички, закупили пък книга през седмицата от тези книжарници остава и шансът да спечелят билет за 17 ноември от томболата, която ще се изтегли предния ден.

Джаз-музиката се оказа предпочитана музика с огромна слушателска аудитория в Стара Загора, така че... импровизирайте!


За допълнителна информация или запазване на места по телефона – 0889 627 480.

Автор:
Виолета Тодорова, Агенция "Квалитет"
Публикация:
11.11.2009 г. 15:01
Посетено:
1114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8850-predstavyane-knigata-na-itshak-fintsi-v-stara-zagora