Календар

Месечна програма на Полски институт в София

Ноември 2009

◊ ПРОГРАМАТА

3, вторник
18 ч., Галерия на ПИ

„Да спасим от забрава” – музикално-поетична програма, подготвена от студентите ІV курс “Полска филология” в СУ “Св. Климент Охридски” с преподавател Дорота Фатер.  Програмата ще бъде изнесена на полски и български език.

Програмата е посветена на изтъкнати поляци, хора на изкуството и културата, чийто житейски път е приключил през последните няколко години. По стара традиция на задушница ще призовем техните духове и накратко ще представим най-характерните постижения на творчеството им. Ще чуем поети, декламиращи собствените си стихове, ще видим откъси от архивни интервюта с напуснали ни вече писатели, мислители и философи. Ще чуем музикални творби, ще видим картини и снимки. Благодарение на модерните технологии ще направим пътешествие във времето, за да разберем какво е необходимо на душата, за да намери покой. Ще запалим свещички за всички, които са ни напуснали, но благодарение на творчеството си са били и продължават да ни бъдат толкова близки.
Вход свободен


5, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ

Няма такъв номер (Nie ma takiego numeru) – реж. Бартош Бжескот/Bartosz Brzeskot (2005, 96 мин.), с превод

Награди: 2005, Йеленя Гура – Гран При (Преглед на комедийни и независими филми)

Филмът разказва за група приятели, решили да направят „удара на живота си” - да опразнят сейфа на казино, което пере пари от нерегламентираната дейност на корумпирани политици и властимащи. За да бъдат избегнати всички защити на сейфа, проектирани от най-големите касоразбивачи, трябва да се сформира изключителен екип, а и да се разработи прецизен план. Разбира се, винаги има непредвидени усложнения, които внасят допълнително напрежение.


9, понеделник
19.30 ч., Театър-лаборатория “@лма@алтер” – Софийски университет, Ректорат, вход откъм бул. “Цар Освободител” 15

Войната, стената, свободата (60 мин.) – спектакъл на трупата на “@лма@алтер”.
Режисьор – Николай Георгиев, хореограф – Петя Йосифова.

Спектакълът е посветен на три значими дати от историята: 1939 г. – началото на Втората световна война; 4.07.1989 г. - „Полската кръгла маса”; 9.11.1989 г. – падането на Берлинската стена.

“Реализацията на тази толкова актуална, вълнуваща и гореща тема ще се облегне на пиесата на големия полски драматург Леон Кручковски „Първият ден на свободата”. Ще стъпим на историческите факти и на историческата памет, но ще работим тук и сега с тези хора. С тези млади хора, които по-скоро не познават фактите, които са далеч от историческата памет на поколенията преди тях. Но не и от причините, предизвикали страданията на тези поколения.

Войните не идват сами. Те са резултат на стените вътре в нас. Стените, като тази - Берлинската или Китайската? Безобидните или страшните? Страшните или най-страшните? Стените, които строим сами в себе си и се крием зад тях, крием себе си, не позволяваме на другите да ни опознаят. Да ни видят такива, каквито сме. Да почувстват близост, докосване, разбиране. Вместо това и ние, и те подхранваме взаимните си страхове, развиваме ги и главното – манипулираме с тях и себе си, и тях. И твърдим, че този свят не е нашия свят, не правейки нищо, за да го превърнем в наш общ свят” (проф. Николай Георгиев).

Посланието:
Коя свобода? След падането на коя стена?
След края на коя война? Има ли значение?
Има ли разлика? Различно ли ни убиват?
Различно ли ни отнемат това, което ни даряват нашите майки и нашият Бог – живота ни?
Живото се ражда от живо.
Убивайки живото в живота, ще се раждаме от какво?
От какво? От консервени кутии с надпис: „човешко месо”.
Нека не забравяме изпятата болка.
Странен е този свят, в който човек убива човек. Да, много, много странен.
Кърви и боли.


Вход свободен


10, вторник
19 ч., Камерна зала “България”

11 ноември – национален празник на Република Полша

Концерт на Януш Вавровски, цигулка, и Роберт Моравски, пиано
В програмата – творби на Мечислав Карлович и Зигмунт Носковски

Януш Вавровски – един от най-изтъкнатите полски цигулари от младото поколение. Завършва Музикалната академия във Варшава. Уменията си усъвършенства под ръководството на проф. Яир Клес (Израел) и Салваторе Акардо (Италия). Лауреат на първи награди на редица авторитетни цигулкови конкурси. Януш Вавровски свири  с най-известните симфонични оркестри (Националната филхармония на Полша, Südwestdeutsche Philharmonie, Sinfónica de la Juventud Venezolana Simón Bolivar). Развитието на изключителния му талант е подкрепян многократно от стипендии на министъра на културата на Полша. Младият музикант работи с най-изтъкнатите полски диригенти, изнася концерти в най-реномираните зали в цял свят. Той е единственият полски цигулар, който изпълнява в един концерт 24-те Каприза на Паганини. През 2007 г. излиза дебютният диск на младия музикант с всички Капризи на Паганини, който получава многобройни ентусиазирани рецензии (в т.ч. в The Strad) и номинация за наградата на полската музикална индустрия „Фридерик” 2008 (wawrowski.com).

Роберт Моравски завършва Музикалната академия във Варшава през 1999. Работи под ръководството на редица известни пианисти – Томаш Хербут, Ли Кум Син, Наум Штаркман, Едвард Воланин. За първи път свири във филхармонията когато е на 7 г. Изнася концерти в цял свят, участва в много международни фестивали – в т.ч. Schleswig Holstein Musik Festival, Варшавска есен. Младият музикант е стипендиант на министъра на културата на Полша и лауреат на много награди – в т.ч. 2001 – награда за най-добър пианист на V конкурс за изпълнители на полска художествена песен във Варшава, 2003 – награда на кмета на Варшава и награда за най-добър пианист в конкурса за песен „И. Я. Падеревски” в Бидгошч; 2007 – награда на VI Международен конкурс ”Станислав Монюшко”; 2008 – награда за най-добър пианист на II Международен конкурс „Адам Дидур” в Битом.

Репертоарът на Роберт Моравски включва творби от барока до наши дни, а също предпремиери на творбите на съвременни полски композитори (В. Лютославски, Анна Ястшембска, П. Зих и др.) Вече няколко години музикантът се занимава и с преподавателска дейност, а от 2004 е асистент на проф. М. Носковска в класа по камерна клавирна музика. Има записи за Полската телевизия, Полското радио, Унгарската телевизия, дискове във фирмите Acte Prealable, Dux, WW open sources.

Вход с покани, които можете да получите в Полския институт от 2 ноември.

       
12, четвъртък
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


14, събота
Участие на Полския институт в Киномания
14 ч., Дом на киното, билети на касата

33 сцени от живота – реж. Малгожата Шумовска (Полша, Германия, 2008, 95 мин.), с надписи
Награди: 6 награди от Фестивала за полски игрални филми в Гдиня 2008; "Златен леопард" от МФФ в Локарно.
   
Филмът е вълнуващ и много личен разказ за преживяното във връзка със смъртта на много близък човек. За това как тази смърт повлиява на семейството, как деконструира и завинаги променя живота на всички. Особено на Юлия (в тази роля ще видите немската актриса Юлия Йенч) – главната героиня на филма. Всички събития ние наблюдаваме през нейните очи.

Други прожекции: Евросинема – 16 ноември от 21.15; Кино Люмиер - 30 ноември от 19 ч.


16, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

Изложба фотография на Марек Домански PSYCHOPOMPOS

Марек Домански учи в Академията за изящни изкуства в Лодз. По време на следването си и след неговото приключване е асистент на проф. Пшиборек. Понастоящем работи като адюнкт в катедрата по мултимедии във факултета “Графика и живопис” в Академията за изящни изкуства “Владислав Стшемински” в Лодз. Основно се интересува от постановъчна и “pinhole” фотография. Работите му представляват голямоформатни снимки, покрити със смола. От много години насам последователно твори, като използва методите на “pinhole” фотографията в конструирани от самия него камери. Автор е на учебник за студенти от вузовете “Основи на фотографията”. Изложбата в Полския институт е илюстрация на интересите на фотографа към постановъчната и “pinhole” фотографията.

През октомври изложбата бе представена в рамките на “Международните фотографски срещи” в Пловдив, а авторът изнесе лекция за “pinhole” фотографията. Изложбата продължава до 4 декември


19, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ

Четири нощи с Анна (Cztery noce z Anną) – реж. Йежи Сколимовски (Полша, Франция, 110 мин., с превод), вход свободен
Награди: МФФ Токио (2008) - Специална награда на журито.

С новия си филм Йежи Сколимовски прекъсна продължилото 17 години мълчание. Филмът откри престижния преглед “Петнадесет режисьори” на миналогодишния фестивал в Кан. Критиците приеха филма много ентусиазирано.

В провинциално градче работи медицинската сестра Анна и влюбеният в нея Леон. Жената почти не обръща внимание на обожателя-интроверт. Той обаче прави опити да се сближи с нея – упоява я, а през нощта се промъква в стаята й. Наблюдава спящата жена, черпи радост от близостта с нея. Иска да бъде още по-близо и всяка нощ си позволява малко повече.


26, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ

Представяне на книгата на
Гергина ДворецкаСлавянско танго (изд. "Книжен тигър", ред. Румен Леонидов).

Тази книга има особена съдба. Идеята за нея се ражда благодарение на електронната кореспонденция между една българка, която в зряла възраст решава да учи полски език, и нейния млад преподавател от Варшава. Кореспонденцията е с учебна цел – жената пише текстове на полски, а младият поляк поправя грешките й... после започва да добавя и свои кратки коментари. Получава се диалог между представители на два славянски народа. И се оказва, че българи и поляци като че ли не се познават взаимно... Едва ли едно „Славянско танго” ще им помогне много да се опознаят по-добре, но българските читатели ще разберат колко неочаквани живителни сили и обогатяващи преживявания може да ни даде общуването с друга култура, а поляците, които ще прочетат „учебните” текстове на полски език, ще преоткрият родината си през един изпълнен със симпатия и вдъхновение страничен поглед.

Гергина Дворецка е завършила софийската 9-та гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи в програма „Христо Ботев” на БНР, където през годините е водила младежки, културни, исторически и др. предавания. От 1990 г. досега е автор и водещ на предавания за евроинтеграция, за които е получавала награди от Делегацията на Европейската комисия в България, Националната агенция на програма „Леонардо да Винчи”, асоциация „Журналисти за Европейския съюз”. За историческите си предавания е отличена с юбилеен медал „1300 години България”. През 2006 г. става кавалер на френския орден на Академичните палми за популяризиране на френската култура. Автор на стихосбирките „Понякога е обич”, „Човекът, когото си чакал”, „Шарени думи”, „Сняг и нежност” и съавтор на изданието „La francophonie vue et vécue par les journalistes bulgares”. Участник във фотоизложбата „Пет погледа към Полша”, организирана от Полския институт в София през 2007 г. Полски език изучава в Полския институт в София (2007-2009 г.), както и в летните школи за чужденци на Варшавския университет и университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин.


27, петък

19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


30, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

Съвместно  със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Среща с полската алпинистка Кинга Барановска, член на журито на Международния фестивал на планинарския филм в Банско (25-29 ноември 2009 г.)
   
Кинга Барановска е алпинистка от младото поколение. В актива си има покорени 6 осемхилядника, на три от тях е първата полякиня (Дхаулагири, Манаслу и Кангчендзьонга). Извън границите на Полша тя започва да катери в Алпите, като покорява Матерхорн. През 2002 г. изкачва връх Кения (5199 м), покорява Чан Тенгри (6995 м) в планината Тян Шан. Първото й изкачване в Хималаите се увенчава с успех – тя покорява Чо Ою (8201 м) и става деветата полякиня, изкачила осемхилядник. През 2006 изкачва Броуд Пик в Каракорум и става 11-та жена в света, изкачила този връх. В актива си Книга Барановска има връх Мак Кинли (6194) в Аляска, Нанга Парбат (8125), изкачен по известната почти 4 км стена Диамир (тя е единствената жена в експедицията за сезона). През 2008 г. Кинга Барановска постига невероятен успех – изкачва Дхаулагири (8167) и Манаслу (8163), а през 2009 г. е първата полякиня, която покорява третия по височина връх – Кангчендзьонга (8598).

Алпинистката е отличена с най-престижните награди на най-авторитетния полски високопланински клуб във Варшава, притежава “Колос” в категорията “алпинизъм” за постиженията си през 2008 г., а през 2009 г. е удостоена с отличие и награда на Министерството на спорта и туризма на Полша. 


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ


Стара Загора, 12 ноември
17.30 ч., Регионална библиотека

Изложба сатирична рисунка “Сатирикон”


Нова Загора, 20 ноември
Галерия “Руси Карабиберов”

Откриване на изложба “Варшавска графика 2007


Банско, 25 ноември
В рамките на Международния фестивал на планинарския филм

Изложба фотография “България – моя любов” на Мирек Ошип и Пьотр Островски

Изложбата включва 27 голямоформатни табла, на които са експонирани 36 цветни фотографии. Представените работи са подбрани измежду обширен снимков материал от ок. 4 000 фотографии. Проектът е осъществен по време на 2-месечното пътуване в България през август и септември 2006 г., т.е. в навечерието на влизането на страната в Европейския съюз.
   
 
Пловдив, 27 ноември
17.30 ч., Исторически музей

По случай 70 години от избухването на Втората световна война


Откриване на документалната изложба “Септември 1939. Подялбата на Полша”

Автор: Полски институт в София
03.11.2009 г. 16:11
Посетено: 827
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8800-mesechna-programa-na-polski-institut-v-sofiya