Календар

Програмата на ОФД - Варна за месец ноември 2009

Сезон 2009 / 2010

◊ ПРОГРАМАТА

През ноември на специално внимание ще се радват най-малките приятели на музиката. Стана вече традиция през месеците март и ноември да организираме специални музикално-образователни програми на живо за най-малките жители на Варна.

Този сезон обаче ние правим още една стъпка към младите приятели на музиката – започваме Мобилни образователни програми.


От Вивалди до АББА  
Музикалните стилове - за ученици от V до ІХ клас

. 2.11. (понеделник) 16:00 ч. Зала: Варненска опера
. 10.11. (вторник) 14:00 и 15:30 ч. Зала: Читалище “П. Р. Славейков” – кв. Владиславово
. 11.11. (сряда) 14:00 и 15:30 ч. Зала: Читалище “Отец Паисий”
. 13.11. (четвъртък) 11:00 и 14:00 ч. Зала: Варненска опера

Диригент Станислав Ушев

Участват две камерни формации към Оперно-филхармонично дружество – Варна, които ще представят особеностите на барока, класиката, романтизма и съвременната музика с фрагменти от популярни творби. Струнен оркестър под диригентството на Станислав Ушев ще изпълни творби от Вивалди, Моцарт, Чайковски, Големинов, Пиацола. Втората камерна формация - Брас квинтет ще представи произведения от Хендел, Верди, Скот Джоплин, Бийтълс и АББА.

Тайните на оркестъра
За ученици от – до ІV клас.
 
. 11 ноември 2009  от 10:00 и 11:30 ч. Зала: Читалище “Отец Паисий”
. 12 ноември 2009 от 10:00 и 11:30 ч. Зала: Читалище “П. Р. Славейков” – кв. Владиславово

Диригент Станислав Ушев

В концертите ще бъдат представени възможностите на различните групи инструменти в симфоничния оркестър. Те ще бъдат демонстрирани с подходящи мелодии от класическата и популярна музика. Програмата включва и изпълнение на две симфонични музикални приказки по музика на Петър Ступел – “
Магарешки работи" – текст Марко Ганчев и "Трите патета" – текст Стефан Цанев. Въздействието от живото оркестрово изпълнение на Симфоничния оркестър при ОФД – Варна под диригентството на Станислав Ушев ще бъде подсилено от младите актьори от Куклен театър – Варна Евгения Василева и Боян Стоянов.

 
4 и 25 ноември, 18:00

Последни спектакли за годината със Стефан Рядков и Руслан Мъйнов в "Българи от старо време"
Диригент Станислав Ушев

Спектакълът продължава да радва многобройната си публика най-вече заради участието на любимите комици Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) и Стефан Рядков (Дядо Либен). В останалите роли ще се представят: Даниела Димова, Пламен Долапчиев, Благовеста Статева, Петър Генов, Анатоли Романов, Светла Димитрова, актрисата от Драм. театър “Стоян Бъчваров” Петя Петкова, Закар Гостанян, Георги Корбаков, Людмил Петров, Антоанета Маринова, Георги Дивери.


6 ноември, 19:00

Стойка Миланова свири Шостакович
Диригент Станислав Ушев

Симфоничният концерт, под диригентството на главния диригент Маестро
Станислав Ушев, с който варненските филхармоници ще се представят на 6 ноември от 19 часа, включва творби от Владигеров, Шостакович и Хайдн.

В първата част от концерта ще прозвучи Хоро стакато от Владигеров-Динику. Големият български композитор Панчо Владигеров създава тази симфонична пиеса спонтанно, по повод гостуването на Царския военен симфоничен оркестър в Букурещ през 1942 г. под диригентството на Саша Попов. За да изненада приятно своите домакини, Маестро Саша Попов настоятелно моли Владигеров да оркестрира една популярна румънска цигулкова пиеса – "Хоро стакато" на Григораш Динику, цигулар и автор на творби във фолклорен стил. Творбата има невероятен успех на турнето в Румъния и скоро става често изпълнявана пиеса от всички български симфонични оркестри.

С Концерт за цигулка и оркестър
1 op. 99 в ла минор от Дмитрий Шостакович ще се представи нашата именита цигуларка Стойка Миланова. Това е второ гостуване на Миланова във Варна през тази година. Ще припомним, че през март тя гостува на Варненския симфоничен оркестър, изпълнявайки брилянтно Цигулковия концерт на Бетовен.

Стойка Миланова е ученичка на Давид Ойстрах. Нейният начин на изпълнение се отличава с изключителна прецизност и емоционалност. Партнирала е на легендите Давид Ойстрах и Йехуди Менухин. Концертирала е в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Австралия и Нова Зеландия. Свирила е в лондонския "Албърт хол", била е солист на големи оркестри и национални филхармонии из Европа. След години на активна концертна и педагогическа дейност по света, световно признатата музикантка окончателно се завърна в България, отдавайки енергията си на своите ученици и дарявайки публиката с незабравими мигове, благодарение на яркия си талант.

Свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" от 1733 г.
Сред множеството отличия, които притежава, са Златен медал от международния конкурс "Кралица Елизабет" в Брюксел (1967), Първа награда от конкурса "Карл Флеш" в Англия (1970), Гран при дьо диск "Шарл Крес" в Париж (1973), "Златният стрелец" в Рим (1979).

Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония № 101 (популярна също и като Часовникът) на Йозеф Хайдн. Тя принадлежи към така наречените “Лондонски симфонии” на композитора, защото е написал произведението по време на престоя си в Лондон. Симфонията е наречена „Часовникът“ поради ритмичния си акомпанимент във втората част. Наименованието е дадено от публиката, както се случва при голяма част от симфониите на Хайдн.


12 ноември, 18:00

Мартин Илиев играе Радамес в "Аида" - опера от Джузепе Верди
Диригент Христо Игнатов

Историята за трагичната любов на пленената етиопска принцеса Аида и египетския военачалник Радамес ще оживее отново на сцената на Варненската опера. В ролята на Дон Хозе ще се представи Мартин Илиев. Той завършва Музикалната академия “Панчо Владигеров” – София в класа на проф. Реса Колева. Започва кариерата си като баритон, изпълнявайки над 20 централни баритонови партии. През 2005 г. дебютира като тенор в ролята на Пинкертон от оп. “Мадам Бътерфлай” на Пучини. Мартин Илиев е гастролирал на сцените в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Португалия, Румъния, САЩ, Холандия, Чехия, Швейцария. В момента е солист на Оперно-филхармонично дружество – Русе. 
 
В този спектакъл, освен Мартин Илиев ще се представят също: Нико Исаков (Амонасро), Линка Стоянова (Аида), Бойка Василева (Амнерис), Ивайло Джуров (Рамфис) и др.


16 ноември, 18:00

Звезди на Музикалния театър “Стефан Македонски” пеят в "Царицата на чардаша"
Диригент Юли Дамянов

Любителите на класическата оперета на Имре Калман ще се срещнат със звездите на Националния ни музикален театър: Мариана Арсенова (Силва), Марчо Апостолов (Едвин), Александър Мутафчийски (Бони). Млади, талантливи, обаятелни, гостите обещават да напълнят спектакъла с жизнерадост. В останалите роли ще се представят: Евгени Леков, Антоанета Маринова, Мария Коровешова-Рокас, Людмил Петров, Закар Гостанян, Валентин Грандев.


18 ноември, 18:00

Емил Иванов в ролята на Дон Хозе в "Кармен" - опера от Жорж Бизе
Диригент Христо Игнатов

Поради големия интерес към октомврийския спектакъл, "Кармен" отново е включена в афиша на Варненската опера. Специален реверанс към оперните почитатели е участието на един от най-успешните български тенори, Емил Иванов, в ролята на Дон Хозе. Той е роден в Рим, където баща му е бил аташе към посолството ни в Италия. Увлича се по атомната физика, даже е приет в Софийския университет, но музиката го привлича по-силно и съдбата го отвежда в Музикалната академия при опитния педагог проф. Асен Селимски. Дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Дон Карлос от едноименната опера на Верди, следват Алфред (“Травиата”), Форесто (“Атила”). Талантът и яркото му артистично присъствие не остава незабелязан от чуждестранните импресарии и скоро името на Емил Иванов трайно се вписва в афишите на големите европейски оперни театри. В класацията на австрийското списание “Festspiele” той заема седмо място сред тенорите между имената на най-добрите певци в света. Пее на сцените на Arena di Verona, Termi di Caracalla, Macerata, а в продължение на повече от десет години е постоянен солист на Wiener Staatsoper. През есента на 1992 г. дебютира в Metropolitan Opera като Каварадоси в “Тоска”, заедно с Гена Димитрова. В артистичната биография на Емил Иванов се вписва и успешното му участие в Миланската Teatro alla Scala в ролята на Енцо Грималди от оп. “Джоконда” на Понкиели през 1997 г.

На 18 ноември Емил Иванов ще пее в партньорство с Бойка Василева (Кармен), Веселин Михайлов (Ескамилио), Нона Кръстникова (Микаела), Пламен Долапчиев, Даниела Димова, Станислава Марчева, Свилен Николов и др.


20 ноември, 18:00

"Анна Каренина" - балетен спектакъл в 2 действия 
Музика Бетовен, Берлиоз, Вагнер, Римски-Корсаков, Щедрин по едноименния роман на
Лев Николаевич Толстой

Хореография и постановка Константин Илиев
Либрето Димитър Калев
Сценография и костюми Лора Маринова
Художествен ръководител на балетната група Екатерина Чешмеджиева

Тази балетна постановка привлича вниманието на публиката в последните месеци. От една страна заради класическия любовен триъгълник: Каренин – Анна – Вронски, а от друга, заради новата версия на сюжета, работа на хореограф-постановчика Константин Илиев. През погледа на Анна са представени образите на Вронски, Каренин, Кити, Левин, малкия Серьожа. В балетната постановка има и два обобщени образа – Влакът на съдбата и Кръгът на живата природа. Те играят ролята на древногръцките хорове, коментатори на събитията. Ролята на Анна Каренина се изпълнява от балерината Илиана Божкова. В останалите роли ще се представят Илиана Славова, Румен Стефанов, Денко Стоянов, Николай Димитров, Емил Николов, Антоана Петрова.


27 ноември, 18:00

Музика от Йохан Щраус и Фредерик Шопен в една балетна вечер

Щраусиана
балет по музика на Йохан Щраус
либрето, постановка и хореография Константин Илиев

Триада
Хореография: Константин Илиев
Музика: Фредерик Шопен – Концерт за пиано № 1 в до минор, Първа част

Музиката на Йохан Щраус пресъздава атмосферата на Виена, която преди 150 години е покорена от валса. Втората част е издържана в стила на лиричния романтизъм на Фредерик Шопен.

Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
31.10.2009 г. 17:32
Посетено:
1318
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8781-programata-na-ofd-varna-za-mesets-noemvri-2009