Календар

Награди на Пиеро 2009 - Стара Загора

Международен куклено-театрален фестивал за възрастни

Награди на Пиеро 2009 - Стара Загора


◊ НАГРАДИТЕ

Международно жури на Шестото издание на Пиеро – Международен куклено-театрален фестивал за възрастни - Стара Загора, 2009 връчи снощи на сцената на Кукления театър в града на липите следните награди:

• Наградата за най-добър спектакъл - бронзова статуетка “ПИЕРО” от скулптора Емил Иванов взе колективът на Столичен куклен театър за постановката „Голямото кикотене”. Наградата за режисура е за Яна Цанкова за спектакъла „Нощта преди Рождество” на Куклен театър - Бургас.

• Наградата за мъжка роля остава в Куклен театър - Стара Загора, и е за актьора Делян Кьосев и ролите на Дребосъчето и Храбрия Оловен войник в постановката „Храбрият Оловен войник”. Наградата за женска роля е за Грета Кръстева от Куклен театър - Бургас и ролята й на Салоха в спектакъла „Нощта преди Рождество”.

• Награда за музика взе Матиа Върховник Смрекар за „Забранена любов” на Кукления театър от Любляна, Словакия. За сценография Мариета Голомехова за „Голямото кикотене”, Столичен куклен театър.

• Наградата за “Експериментални и нови форми” – плакет “ПИЕРО”, е за „Забранена любов” на Кукления театър от Любляна, Словакия.

Журито пожела да отбележи своя респект към театър „Маска”, САЩ и неговия спектакъл „Блус, Блус”. За майсторски уроци в игрите на Маската – наградата е за театър „Маска” – Витлеем, САЩ.


Шестото издание на Пиеро се проведе в Стара Загора от 24 до 29 септември при много висок интерес и ниво на участниците. Фестивалът бе открит от кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Общината е основен спонсор за провеждането на този прекрасен културен форум в навечерието на Празника на града – 5 октомври.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
30.09.2009 г. 12:06
Етикети:
Посетено:
1142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8519-nagradi-na-piero-2009-stara-zagora