Календар

Месечна програма на Полски институт в София

Октомври 2009 г.

◊ ПРОГРАМАТА

. 60 години Полски институт в София
. Дни на полската култура
. Под патронажа на Министерството на културата на Република България
. Съвместно с Дирекция “Култура” на Столична община
. Медиен партньор – Българско национално радио



2, петък
19 ч., Дом на киното, вход с покани

• Малката Москва – реж. Валдемар Кшистек (2008, 113 мин.), със субтитри

Съветското военно присъствие в Полша продължи близо 50 години: от края на II световна война до 1993 г. В Легница беше разположен най-големият от придвижените на запад гарнизони на Съветската армия. През 60-те години съветските военни и техните семейства, разквартирувани в Легница, съставляваха почти половината от жителите на града. Именно тогава започнаха да наричат Легница „Малката Москва“.
Историята на една забранена любов и голяма, държана в тайна, страст във времена, когато решаването дори на интимните проблеми бе привилегия на съветската империя.

“Малката Москва” е не просто мелодрама, а сериозен опит за осмислянето на идеологическия абсурд и на полско-руската вражда” (Геновева Димитрова, в. “Култура”, бр. 30, 11.09.2009)
Покани в Полския институт от 28 септември


5, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

Съвместно с Издателство “
Колибри
• Представяне на българския превод на книгата на
Павел ХюлеМерцедес - бенц. Из писмата до Храбал” с участието на автора (превод – Силвия Борисова)

Павел Хюле (р. 1957) е един от най-интересните и ценени в чужбина съвременни полски прозаици. Творчеството му е привлекателен и завладяващ микс от история и генеалогия на духовното. В него голяма роля играе паметта за чужди прочути литературни текстове, изразяваща се в диалог и игра на алюзии. Авторът е лауреат на многобройни престижни награди, книгите му са преведени на испански, немски, френски, фински, холандски, италиански, чешки и др. езици.
   
Пълното заглавие на книгата му е “Мерцедес-Бенц. Из писмата до Храбал”. Историята започва с притеснението на младия герой (почти отъждествен с Хюле) от това, как ще се справи като курсист с кормуването в присъствието на привлекателна и интелигентна инструкторка. За да не се изложи, той използва стари трикове – разказва за автомобилите на своя дядо и драматичните истории, свързани с тях. Разказът става многоетажен и многоизмерен, почитта към Храбал се преплита с картини от Европа между двете войни чак до наши дни.


10, събота
19,30 ч., Зала “България”

Съвместно с Дирекция “Култура” на Столична община
• Концерт на “Grupa MoCarta”, под почетния патронаж на Н. П. Посланика на Полша г-н Анджей Папйеж
 
Grupa MoCarta е струнен квартет, действащ от 1995 г. Уникално музикално кабаре, феноменален квартет, който разсмива до сълзи с неконвенционалните си интерпретации на класическа музика.

Сигурно никой не се е замислял, че старчето Бетовен или пък Моцарт могат да ни разсмеят до сълзи, “Малка нощна музика” може да ни препраща към мелодийките от Лека нощ, деца, а Токата и фуга д-мол на маестро Бах може да се преобрази в каприз на Паганини. Всичко това е възможно. Възможно е виолончело да се превърне в китара, "Дъждовна песен" да предизвика проливен дъжд, който трябва да изливаме през винтовете на цигулките. Когато това не помага, не ни остава нищо друго, освен да се гмурнем в дълбините в съпровод на бийтълсовата "Жълта подводница".
 
“Ние сме против извисената сериозност на концертните зали, против изтощителното ежедневие на музикантите, против заклетите меломани и фенове на рока, рапа и попмузиката, които се страхуват от класиката като от огън. Към нашата Майка Музика се отнасяме с шеговита ирония и сме сигурни, че тя няма да ни се разсърди”.
Така звучи мотото на кабарето, което вече 14 години забавлява публиката. 
Вход с покани, които можете да получите в Полския институт от 28 септември.

       
11, неделя
16 ч., Българско национално радио, Програма “Христо Ботев”

Съвременна полска драма в българския ефир – съвместен проект на БНР и Полския институт
Премиера на Редакция “Радиотеатър”

• "Двама нещастни румънци, които говорят полски" от Дорота Масловска (постановка Николай Ламбрев).

Пиесата е написана по поръчка за целите на съвместен проект с един от най-известните полски театри. Както в прозата си, авторката базира конструкцията на пиесата върху един стилизиран език, сглобен от разговорни думи, младежки жаргон и медийни клишета. Творбата се отличава с незчерпаемо богатство от комизъм и същевременно позволява да се вгледаме дълбоко в психиката на обикновения поляк, възпитан от телевизията и Църквата.


12, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


15, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

200 години от рождението на Юлиуш Словацки
• Баладина – реж. Дариуш Завишлак (Полша, САЩ, 2009), с превод
. Участват: Соня Бохошевич, Фей Дънауей, Мирослав Бака, Рафал Чешински и др.

Две сестри си съперничат за влиятелен мъж.  Афектирана, Баладина убива своята сестра-близначка. Но това не е последното убийство, планирано от жестоката Баладина. Всеки, застанал на пътя й към властта, загива. Ще има ли възмездие?


18, неделя
16 ч., Българско национално радио, Програма “Христо Ботев”

Съвременна полска драма в българския ефир – съвместен проект на БНР и Полския институт
Премиера на Редакция “Радиотеатър”

• "Най-много самоубийства стават в неделя" от Анна Бужинска.

Един портрет на младото поколение поляци, разказ за проблемите на онези млади, които не са намерили място в надпреварата за кариера и успех. Главните герои бягат от действителността в света на играта, в която могат да променят самоличността си и да живеят с проблемите на измислени герои.


19, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

• Откриване на изложба полска графика – луреати на конкурса “Варшавска графика 2007” с участието на Гражина Рушчиц, директор на Галерия ТЕСТ, и критика Незабравка Иванова.

“Вече 14 години месец след месец оценяваме нови творби, които понякога са над 60! Такива количества работи в регионални конкурси се представят в рамките на цяла година! Често съжаляваме, че наградният ни фонд все пак е ограничен, но вярваме, че участниците ни вярват и след месец ще донесат поредните си твроби – ще има от какво да избираме! Конкурсът продължава – превърна се в поле за подкрепа на безкористната творческа експресия и успя да заеме подобаващо място.” (Рафал Стрент, председател на журито)

Изложбата продължава до 13 ноември


20, вторник
18 ч., Пицария “Дон Домат”, вход с покани

• Промоция на полска кухня
Покани в Полския институт от 12 октомври


22, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

• Представяне на българския превод на стихосбирката на Вислава Шимборска “Миг” (Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, превод – Искра Ангелова). Книгата и авторката ще представи дфн Амелия Личева, доцент в Катедра “Теория на литературата” на СУ “Св. Климент Охридски”, литературен критик, поетеса. Стиховете ще чете Емануела Шкодрева, актриса в Народен театър “Иван Вазов”.

Вислава Шимборска (р. 1923) – поетеса, есеистка, литературен критик, лауреат на Нобеловата награда за литература за 1996. Творчеството й е познато в цял свят, благодарение на многобройните преводи на стиховете й на почти всички европейски езици. Нейните стихове притежават емоционална мощ и поставят въпроси за нашата цивилизация, за оценката на нашите дела. Притежава умението да стига до читателите по неведоми пътища, да ги омагьосва с простотата на своя изказ, на способността да извлича поезия от дребните на пръв поглед неща и факти. Това нейно умение е основание за литературните критици да я отграничават от всякакви стилове и направления, откроявайки я като създател на собствена поетическа школа.

“Миг” е първото томче със стихове, написано от Вислава Шимборска след получаването на Нобеловата награда. Двадесет и трите стихотворения в томчето са всъщност един философски минитрактат, който ни скланя към медитация и размисъл за най-важните и съществени неща. В стиховете се завръщат сюжети, постоянно присъстващи в нейното творчество: разглеждане на света като завладяваща игра на случайности, търсене на идентичност, невъзможността за рационално обяснение на заобикалящата ни действителност, примирение със съдбата.

Проф. дфн Искра Ангелова е преподавател по теория и практика на превода на славянските езици в СУ “Св. Климент Охридски”. Има над 150 публикации в различни български и чуждестранни издания, както и монографични изследвания, издадени в Полша и Чехия. Превежда художествена и научна литература от полски език.


25, неделя
16 ч., Българско национално радио, Програма “Христо Ботев”

Съвременна полска драма в българския ефир – съвместен проект на БНР и Полския институт
Премиера на Редакция “Радиотеатър”

• "Десет етажа" от Цезари Харашимович

Награждавана пиеса, разкриваща обществените и психологически трудности, съпътстващи изграждането на капитализма. Действието се развива в постсоциалистически многоетажен блок и разкрива богата галерия от човешки типове и проблеми.


26, понеделник
19.30 ч., Театър-лаборатория “@лма@алтер” – Софийски университет, Ректорат, вход откъм бул. “Цар Освободител” 15

2009 г. e обявена от ЮНЕСКО за Година на Йежи Гротовски
• "Задушница" - една възможна импровизация. Литургия на колективното случване на вярата” (по едноименната поема на Адам Мицкевич). Постановка - Николай Георгиев. Хореография – Петя Йосифова, музика – маестро Румен Бальозов.

“В желанието си да изразим своята съпричастност към делото на Йежи Гротовски, най-значимият реформатор в историята на световния театър, в годината посветена на него, „раждаме” на нашата сцена спектакъла „Задушница” по
Адам Мицкевич – една възможна импровизация. Нашият спектакъл е наш личен опит да се докоснем до тайната на Гротовски за актьора–човек и човека–актьор и така да проникнем до най-високото в срещата му с човека–зрител: до литургията на колективното случване на вярата в нашето, на човеците, вътрешно човешко пространство.” (проф. Николай Георгиев)
Вход свободен


27, вторник
18 ч., Галерия на Полския институт

Съвместен проект с Фондация “Идея за театър”
• Представяне на Театрален алманах “Гестус” 2009, посветен на полския театър
(Съставител – Барбара Олшевска, редактор – Веселина Гюлева, преводачи – Богдан Глишев, Барбара Олшевска, Божко Божков, Димитрина Хамзе, Ина Михайлова, Мариана Минковска, Милена Милева, Правда Спасова, Силвия Борисова, Юлиан Божков).
. Книгата ще представи театроведът проф. дизк
Виолета Дечева от Института за изкуствознание - БАН.

“Полският брой на театралния алманах „Гестус” 2009 е замислен като панорамно представяне на полския театър в момента, на знаковите му имена, на различна от нашата професионална критическа рецепция. Публикуваните материали са съсредоточени както върху мощните творци от миналото, познати на всички театрали по света като Юзеф Шайна, Тадеуш Кантор, Йежи Гротовски, Йежи Гжегожевски, така и върху режисьори от средното и по-младо поколение, като Кристиан Лупа, Кшищоф Варликовски, Ян Клата, Гжегож Яжина, които работят активно в момента по полските сцени. Пиесата, публикувана в „Гестус” е "Made in Poland" от нашумелия драматург Пшемислав Войчешек.

От представените текстове ясно личи, че театърът в Полша се обгрижва, че на експеримента се вярва, че държавата не го е загърбила и не гледа на него като на разглезен и ненужен досадник“. (Веселина Гюлева)


28, сряда
18 ч., Кино “Люмиер”, вход с покани

• Концерт на групата “Флорипари” – “Кралският двор на Ягелоните. Един ден от живота на придворните” – полска ренесансова и барокова музика и танци.
 
Ритъм и ехо от танцови стъпки, ренесансови песни и танци, музика за лютня соло, поезия, съчетана с музика, вълнуващи молитви и звуците от тържествена меса в кралската катедрала на Вавел. Изкуство на полския Златен век (ХVІ в.) Програмата ни отвежда в ХVІ в., в бляскавия кралски двор на династията Ягелони, от който към цяла средновековна Европа струи мъдрост, знание и бляскаво изкуство. Никъде другаде музите не се чувстват толкова добре, както в кралския замък на хълма Вавел.
   
Концертът е съпроводен от литературно-музикално повествование за това, как вероятно е изглеждал един ден от живота на кралския двор на последните двама представители на династията Ягелони по следните теми: сутрешна молитва, Corto Danza Scuola, любовни признания, важни събития, кралски бал, вечерен размисъл.

Музиката е на най-големите полски майстори на ренесанса, както и чужди композитори, работили за кралския двор на Ягелоните – Вацлав от Шамотули, Ян от Люблин, Валентинус Бакфарк, Якуб Полак, Джовани Гастолди и др. 
Покани в Полския институт от 12 октомври


30, петък
17.30, Народен театър “Иван Вазов”

Съвместно с Международното триенале на сценичния плакат, Програма „Култура” към Столична община
• Откриване на изложба “60 полски и български сценични плакати” от колекциите на Международното триенале на сценичния плакат” и представяне на българския превод на книгата на Кшищоф и Агнешка Дидо “Полският плакат и сцената” (превод – Правда Спасова) с участието на авторите на книгата.

Това първо по рода си за България издание представя  202 съвременни полски сценични плаката (138,   селектирани от самия автор Кшищоф Дидо от неговата внушителна лична колекция Dydo Poster Collection, и 64  от фонда на Международното триенале на сценичния плакат – София). Антологията е вдъхновена, основава се и продължава серията от изследвания и албуми за полския плакат, създадени от Кшищоф Дидо през последните няколко години за различни страни по света. Българското издание е обогатено със специален раздел, представящ полския плакат в международното триенале на сценичния плакат – София.
. Проектът се реализира с подкрепата на Полския институт в София и е посветен на 60-тата годишнина от създаването му.

Кшищоф Дидо - колекционер, експерт по плаката, собственик на “Dydo Poster Collection”, в която влизат полски и чуждестранни плакати. През 1985 създава в Краков известната в целия свят Галерия на Плаката. Сътрудничи си с културни институции, колекционери на плакати от всички краища на света. Досега е организирал около 500 изложби на художествени плакати както в Полша, така и в почти всички европейски страни. Организатор и жури на много плакатни конкурси. Съорганизатор на Краковския фестивал на плаката (от 1999). Автор на статии за плакати, на каталози и албуми с плакати


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Пловдив

4 и 5 октомви
, Баня “Старинна”
В рамките на Есенния салон на изкуствата
По случай обявяването от ЮНЕСКО на 2009 г. за Година на Йежи Гротовски
• “Пре-в-ключения” – спектакъл по пиесата Двете приключения на Лемуел Гъливер на Йежи Брошкевич в изпълнение на Младежки експериментален театър А’парт. Сценичен вариант и постановка – Александър Бенга 
Участват: Сашо Петков, Панайот Добрев-Понко

16 октомври
Съвместно с Дирекция “Култура” на Община Пловдив
• Участие на полския фотограф Марек Домански в Международните фотографски срещи


Русе

26 октомври
Съвместно с Община Русе
Участие в Есенния салон на изкуствата
• Концерт на групата “Флорипари” – програма “Кралският двор на Ягелоните. Един ден от живота на придворните” – полска ренесансова и барокова музика и танци.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
27.09.2009 г. 21:39
Посетено:
1202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8501-mesechna-programa-na-polski-institut-v-sofiya