Календар

Програмата на ОФД Варна за месец септември 2009

Сезон 2009 / 2010

◊ ПРОГРАМАТА

Оперно-филхармонично дружество – Варна, започва своя 63-и творчески сезон с готовност да предостави разнообразни възможности за срещи с операта, оперетата, мюзикъла и балета. За месец септември е подбрана една енергична програма от любими заглавия.


16.09.2009
19:00

„Севилският бръснар”
открива новия сезон на операта
Диригент Христо Игнатов

В началото на новия сезон жизнерадостната опера на Росини ни среща с талантливи български гласове. Сред тях изпъкват Вяра Железова (Розина) и Николай Моцов (Алмавива).

Вяра Железова
е възпитаник на НУИ "Добри Христов" - Варна, и Музикалната академия "Панчо Владигеров" в София. Завършва майсторския клас на проф. Елена Киселова и Илка Попова. Пее в постановки в Испания, Франция, Италия, Португалия, Германия, Афганистан, Египет, Кипър, Швейцария, Дания, САЩ. Изпълнява партията на Розина и в международната коопродукция на Глобълсити опера - "Евростейдж", сценография и хореография на Дарио Фо.

Николай Моцов е носител на награди от националните конкурси “Светослав Обретенов”, “Парашкев Хаджиев” и “Любомир Пипков”, както и от международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” - София. Завършил е ДМА “Панчо Владигеров” при проф. Илка Попова и проф. Павел Герджиков. Дебютира на Русенска сцена в “Реквием” от Моцарт (1998). Получава ангажименти в оперни театри у нас и в чужбина - Холандия, Германия, Франция, Швейцария, Белгия и др. Изпълнява централни тенорови партии от опери на Моцарт, Росини, Доницети, Чайковски, Верди и др. Често гостува и на варненска сцена.


18.09.2009
19:00

„Травиата” – вечната обичана класика
Диригент Христо Игнатов

Най-изпълняваната опера на Верди - „Травиата“, ще вълнува своите почитатели и този сезон. Сред солистите ще видим сопраното Станислава Иванова в ролята на Виолета, тенорът Николай Моцов в ролята на нейния любим Алфред и баритонът Свилен Николов в ролята на Жорж Жермон.

Станислава Иванова беше запомнена със своята изява на конкурса „Гена Димитрова” в Плевен през май тази година, където журито й присъди наградата за най-добро изпълнение на българска песен.


23.09.2009
19:00

Фаворитът на варненци „Българи от старо време” радва с любими комици
Диригент Станислав Ушев

Спектакълът, рекордьор по посещения във Варна, е българската оперета по музика на Асен Карастоянов и либрето на Коста Райнов по повестта на класика
Любен КаравеловБългари от старо време”. На сцена отново ще излязат колоритните типажи от националното ни Възраждане, пресъздадени пълнокръвно от ярките комици Стефан Рядков (Дядо Либен) и Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) под режисурата на Николай Априлов.


25.09.2009
19:00

Нови срещи с царицата на оперетите - "Царицата на чардаша"
Диригент Владимир Бошнаков

Класическата оперета "Царицата на чардаша" от Имре Калман – едно от най-поставяните в цял свят заглавия, ще се играе във Варна под палката на диригента Владимир Бошнаков. В главните роли ще гастролират Стефан Петков (Едвин), Александър Господинов (Бони), Лина Ковачева (Цецилия), в партньорство с Вяра Железова (Силва) и Антоанета Маринова (Щаси) от състава на Варненската опера.


28.09.2009
19:00

Детската опера се завръща от ваканция с "Хлапето"
Диригент Ганчо Ганчев

В първото си излизане пред публика след лятната ваканция Варненската детска опера, под диригенството на Ганчо Ганчев, ще представи мюзикъла “Хлапето” от Тибор Наги, по едноименния филм на
Чарлс Чаплин. Този спектакъл вече има своите запалени фенове сред младежката аудитория на морския град, която оценява изявите на участниците в детската опера и техните партньори - актьорите от Варненския драматичен театър Надя Панайотова, Петя Петкова, Пламен Георгиев и Георги Велчовски. Познатите филмови кадри оживяват на сцената с идеята, че в живота няма по-голяма ценност от любовта, съчувствието и доверието между хората.


30.09.2009
19:00

Балетна вечер среща Щраус и Шопен
Хореография и либрето Константин Илиев

С щедри порции радостно настроение зарежда балетния концерт “ЩРАУСИАНА” - в две части по музика на Йохан Щраус и Фредерик Шопен. Хореограф-постановчик на спектакъла е Константин Илиев. Участва цялата балетна трупа на ОФД – Варна, с художествен ръководител Екатерина Чешмеджиева.

На сцената звучат колажи от най-популярните валсове, галопи и полки на Йохан Щраус. Втората част от балетната вечер, озаглавена "Триада", е по музика на Шопен. За по-яркото представяне на философските идеи на полския композитор-романтик, в действието е вплетен текст на Димитър Калев:

   Може ли да затанцува гвоздей, забит в стена?
   Ако окачи на себе си картина и повика очи да я гледат.
   Тогава ще чувства, че не е мъртво желязо,
   а център на вселена от погледи и изображения...


Автор:
ОФД Варна
Публикация:
12.09.2009 г. 12:47
Посетено:
1034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8426-programata-na-ofd-varna-za-mesets-septemvri-2009