Календар

Програма на Полския институт в София

Месец септември 2009 година

◊ ПРОГРАМАТА

3, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт
 
70 години от избухването на II световна война

• Забранени песни – реж. Леонард Бучковски (1946, 97 мин.), с превод

Първият следвоенен полски игрален филм. Действието на филма се развива от септември 1939 до освобождението на Варшава през 1945 г. Музикант разказва на млад полски войник, репатриант от Англия, историята на окупацията и дейността си в редиците на нелегалното съпротивително движение.


7, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

• Откриване на изложба макраме на Йоланта Сурма с участието на авторката

Йоланта Сурма – от 1983 г. е член на асоциацията на художниците в Пила. Изработва пана от сизал в  техниката макраме. Първите й работи са изложени в Музея в Пила, в рамките на изложбата след проведения VІІ конкурс на народното творчество. През 1998 г. организира първата си самостоятелна изложба “С конци рисувано”. Следват участия в общи изложби в Шчечин, Познан и др. В продължение на няколко години участва в Националния преглед на уникален текстил в Бидгошч. През 2000 г. нейните работи са представени на Новогодишния панаир в Берлин. Художничката печели първи места в редица престижни конкурси в Полша в периода 2005-2008 г. Много свои работи художничката предоставя за благотворителни цели.

Макраме е техника за изработване на декоративни вещи от текстил, като се ползва връзване вместо тъкане и плетене. Смята се, че декоративното изкуство се е зародило през 13 в. в арабския свят.

Изложбата продължава до 18 септември


10, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

• Как предизвиках Втората световна война – реж. Тадеуш Хмелевски (1969).
Награди: 1970, Любуско филмово лято – награда на публиката.
• Бягството (І част, 86 мин., с превод)
   
На 31 август 1939 г. Франек Долас пристига с взвода си на полско-германската граница, за да засили отбраната на жп гара. Докато спи, пушката му случайно гръмва. Франек е убеден, че той е предизвикал Втората световна война.


17, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

• Как предизвиках Втората световна война – За оръжие (ІІ част, 72 мин.), с превод

Франек Долас попада в Чуждестранния легион като “доброволец по принуда”. Избран за готвач, с игра на карти с арабите осигурява пресни продукти за кухнята. След поредица от сражения Франек попада в лагера на италианците и предизвиква страхотна бъркотия.


18, петък
19 ч., Галерия на Полския институт, вход свободен
Съвместно с Дирекция “Култура” на Столична община
По случай Деня на София – 17 септември

• Джазов концерт на Soundcheck – Мачей Кочински (саксофон) и Кшищоф Дис (пиано)

Мачей Кочински e завършил Музикалната академия в Познан и Катовице. Лидер на квартета "Soundcheck". Свири и записва с най-известните полски джазизпълнители. Член на оркестъра на американския тромпетист Гари Гудман. Преподавател по саксофон и кларнет в Музикалното училище в Познан. Заедно с квартета "Soundcheck" печели многобройни престижни индивидуални и групови награди на международни джазфестивали. Работи с автори на хаус в Полша и чужбина.

Кщищоф Дис свири на пиано от 5-годишен. През 2007 г. завършва с отличие музикалната академия в Познан. Интересът му към музиката включва както класиката, така и джаза. И в двете области печели много награди и отличия от различни конкурси и фестивали. Кшищоф Дис учи и в чужбина – със спечелена стипендия заминава за три месеца в Норвегия, където усъвършенства своите музикални умения под ръководството на Телеф Юва (2006). Участва в записите на 3 диска с джаз.


19, събота
20 ч., Sofia Live Club, вход свободен

• Полски джаз с Мачей Кочински (саксофон) и Кшищоф Дис (пиано)


23, сряда
18 ч., Галерия на Полския институт

25 години Полско културно-просветно дружество “Владислав Варненчик”

• Лекция на журналиста Лешек Вонтрубски “Полската  диаспора в Европа” и откриване на изложба фотография, посветена на юбилея.
 
Лешек Вонтрубски – работи в Центъра за изследване на полската диаспора на Шчечинския университет. С тази проблематика се занимава вече 35 години - първоначално като журналист и кореспондент. В момента е кореспондент на полски вестници, издавани в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Гърция, Чехия, Украйна. Автор на обширна монография “Полските заселници в Нова Зеландия 1872-1983”.


24, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

• Как предизвиках Втората световна война – Сред свои  (ІІІ част, 73 мин., с превод)

Франек успява да избегне италианския военен трибунал, обаче попада в ръцете на германците, които го изпращат на Източния фронт. След много перипетии каца с парашут в Полша и успява да спечели доверието на партизаните.


25, петък
12-16 ч., Библиотеката на Полския институт

Eвропейски ден на езиците – празник на езиковото разнообразие и изучаването на езици - 26 септември.

• Ден на “живите книги”

Каним българи, знаещи полски език, и поляци, които имат желание да поговорят на полски, за разговор с “жива книга” от 12 до 16 ч.

Полският език е от западнославянската група индоевропейски езици. Поради структурата си той се отнася към флексивните, синтетични езици. Като отделен език полският започва да се оформя през Х век, като изиграва важна роля за възникването и развитието на полската държава. Най-старите записани полски думи са от ХІІ век, а най-старото пълно изречение на полски е намерено в латински текст от 1270 г. До ХІV в. полският език съществува под формата на регионални и народни говори. Литературният език се оформя през ХV и ХVІ в., което доказва богатата ренесансова литература, създадена на полски език.


26, събота
16 ч., Камерна зала “България”, вход с покани

• Концерт на Лех Наперала и Томаш Пьентак по случай 25 години на Полското културно-просветно дружество “Владислав Варненчик”
. В програмата: творби на Карлович, Монюшко, Желенски, Падеревски и Невядомски

Лех Наперала – възпитаник на Музикалната академия във Варшава. Изявява се като солист и камерен изпълнител. Лауреат на ІІ  Международен конкурс за клавирни дуети в Бялисток (2002), а през 2009 печели ІІ награда на І Международен песенен конкурс в София – в дует с баритона Томаш Пьентак. Трикратен лауреат на цикъла концерти “Музикален младежки форум” на Австрийския форум за култура във Варшава. Музикантът е стипендиант на министъра на културата на Полша по програмата”Млада Полша”.

Томаш Пьентак (баритон) – възпитаник на Музикалната академия във Варшава (орган и солово пеене). Репертоарът му включва песни на немски и полски композитори, оратории и кантати на Бах, Моцарт и др. Класици. Солист на Варшавската камерна опера и органист в църквата „Света Анна” във Варшава. Лауреат на ІІ награда на І Международен песенен конкурс в София 2009.


28, понеделник

18 ч., Галерия на Полския институт

70 години от избухването на ІІ световна война

• Лекция на проф. Анджей К. Кунерт „1939. Полша бе първа”.
• Прожекция на документалния филм  на Зофя Кунерт “За всеки камък твой” с участието на режисьорката.
• Откриване на документалната изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша”.

Проф. Анджей К. Кунерт – полски историк, член на Съвета за опазване на паметта за борбата и мъченичеството. Завършил е история във Варшавския университет, специалист по история на ІІ световна война. От средата на 70-те на ХХ в. работи в редакцията на Биографичен речник на дейците на полското работническо движение - издание, което в епохата на ПНР не може да се намери в свободна продажба. През 1992 г. учредява Фондация „Архив на нелегална Полша 1939-1956”, на която е и председател на обществени начала от 1993 г. Проф. А. К. Кунерт е бил редактор в Instytut Wydawniczy PAX, гл. редактор в издателство "Bellona", работил е в Музея на полската армия. Лауреат на наградата „Пазител на националната памет” (2006).
   
Документалната изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша” се състои от 20 табла, които с документални снимки, разкази на свидетели и цитати от разсекретени документи разказват предисторията на нападението на фашистка Германия срещу Полша на 1 септември 1939 г. и за събитията след това. Изложбата е подготвена от Център КАРТА съвместно с Къща за срещи с историята по поръчка на Министерството на външните работи на Полша.

Филмът “За всеки камък твой” на Зофя и Анджей К. Кунерт разказва за Варшавското въстание чрез съдбата на неколцина участници, известни личности от сферата на културата. Подборът на герои дава възможност на авторите да разкажат за големия брой цивилни лица, участвали във въстанието и воюващи рамо до рамо с войниците. Във филма е отделено място и за малцината чужденци, борили се на страната на въстаниците.


29, вторник
Полският институт в Sofia Dance Week
20 ч., Театър София

• Waiting (Очаквайки) – спектакъл на полския танцьор Миколай Миколайчик

Миколай Миколайчик - възпитаник на балетната школа в Познан, започва кариерата си оттам като солист и хореограф в Tеатр Велки. Следват Вроцлавският театър за пантомима на Х. Томашевски и Полският танцов театър. През 1999-2000 танцува няколко сезона в Карлсруе и Берлин. Участва в спектакли на М. Ек, Б. Кълберг, Х. Томашевски и др. Години наред създава хореография и за театрални постановки на изтъкнати полски режисьори – П. Крушчински, А. Ханушкевич, М. Клечевска, М. Грабовски. През 2000-2001 работи със собствена танцова компания - Teatr DNA. В момента Миколайчик е танцьор и хореограф на свободна практика. Waiting е първият му солов спектакъл с негова хореография (премиера 2006).


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Стамболово
1-14 септември

• Участие на проф. д-р Тереса Жебровска в пленер по живопис по покана на Община Стамболово.

Проф. д-р Тереса Жебровска през 2002 г. защитава докторска дисертация по живопис в Художествената академия в Краков. В момента работи в Катедрата по художествено обучение на Педагогическия университет в Краков. Проф. Жебровска е автор, куратор и художествен отговорник на различни международни проекти за художествено обучение на деца. Организатор на национални и международни изложби, представящи художественото творчество на студенти, деца и професионални творци в съвместни експозиции. Своите постижения художничката представя в 35 самостоятелни изложби в Полша и чужбина и на около 60 общи художествени изложби зад граница. Занимава се с живопис, монотипия, колаж и фотография.


Хасково
28 септември
В рамките на фестивала Haskovo Jazz

• Изложба фотография на Януш Ружански, посветена на джаза – полски и чужди музиканти.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
03.09.2009 г. 13:42
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8388-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya