Календар

Програма на Полския институт в София

Юли и август 2009

◊ ПРОГРАМАТА

Месец юли


6, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

• Откриване на фотоизложбата “България – моя любов” на Мирек Ошип и Пьотр Островски с участието на авторите

Изложбата включва 27 голямоформатни табла, на които са експонирани 36 цветни фотографии. Представените работи са подбрани измежду обширен снимков материал от около 4 000 фотографии. Проектът е осъществен по време на 2-месечното пътуване в България през август и септември 2006 г., т.е. в навечерието на влизането на страната в Европейския съюз.

Целта на изложбата е да представи онези страни на България, които са напълно непознати за обикновения поляк, чиито представи за страната се ограничават до известните черноморски курорти. Авторите откриват много места, познати до днес само на ограничен кръг любители на балканската култура.   
Изложбата продължава до 17 юли


20 юли -14 август
Галерия на Полския институт

• Изложба Update. Полският плакат днес

Плакатите, включени в изложбата, са част от дискурса на идентичността, противоположен или успореден на официалната политика. Не е задължително той да къса с установените ценности и традиции, но може да ги интерпретира независимо, по свой начин. Плакатите разглеждат и проблеми, които в други държави са част от официалната политика и социалния живот, но в Полша продължават да бъдат маргинализирани и игнорирани - феминизъм, екология, гей движението. Изложбата изследва напрежението между вчера и днес – съпоставени с традициите и наследството, но и с консервативните ценности. Подбраните  плакати предлагат съвременен и независим отговор. Или просто коментират (Агата Шидловска, куратор).

През юни т.г. изложбата бе представена в рамките на фестивала Sofia Design Week.
Вход свободен


Прояви извън София

Пловдив
2 юли, 19 ч., Галерия “Сариев”

• Откриване изложба колажи Homecoming на Александра Вах
Александра Вах е завършила графика в Академията за изящни изкуства в Познан. Освен това е следвала в Университета Рен 2 и Университета “Мария Склодовска” в Люблин. Печелила е стипендия на Фондация Нова култура, Бела Речка, България (2008) и стипендия на кмета на Познан. Има редица изложби в Полша и Германия (Берлин), била е куратор на цикъл изложби в рамките на  Galeriа Letniа. Занимава се с фотография, рисунка, текстил. Илюстрациите и книгите са важен елемент от нейното творчество.

“Едно своеобразно продължение на моите търсения е Homecoming. Рисуваните и бродирани светове са опит за отговор на тема, която отдавна ме вълнува: темата за дома, всъщност по-скоро пътуването към него. Първите части на тази творба се появиха в българските планини”.

     
Смолян
9 юли, 20 ч.
   
• Откриване на July Jazz фестивал с концерт на Kapela ze wsi Warszawa (WARSAW VILLAGE BAND).

През 1997 г. група приятели се събират, за да посвирят фолк музика и същата година записват албум. Международната им кариера стартира само след пет години и от неизвестен полски оркестър групата скача на главните световни музикални сцени! През 2004 г. музикантите печелят три престижни награди на BBC Radio за световна музика като "най-добра начинаеща банда". Същата година European Broadcasting Union им присъжда наградата за най-добър фолк запис.

Основната мощ на групата обаче са изпълненията на живо. Над 400 концерта на 4 континента, в повече от 30 страни. Стотици клубове, фестивали, сцени, хотели, полети, хора, феновете... Винаги и навсякъде посрещани с ентусиазъм!

Дори "Ню Йорк Таймс" в статията си под заглавие "Това е звукът на глобализацията!" описва групата като една от най-важните на световната музикална сцена.
    
Звукът на глобализацията пристига за първи път на Балканите и ще открие тазгодишното издание на Джулай Джаз Смолян.


Смолян, 19 ч.

• Откриване на фотоизложбата на Яцек Бочар “Неочаквани срещи”.


Месец август

17 август – 4 септември
Галерия на Полския институт

• Изложба фотография на Яцек Бочар

Яцек Бочар е завършил Фотографската академия в Краков. Сътрудник на катовицкия отдел на Газета виборча. Негови фотографии са публикувани и в други вестници, календари и театрални програми. Участник в уъркшоповете на National Geographic – Polska, стипендиант на кмета на г. Тихи. Негови работи са представяни в Полша, Германия, Литва, Чехия. Има собствена рекламна фирма, проектира плакати, информационни брошури и обложки на дискове. Увлича се от репортажна, документална и художествена фотография. 
Изложбата бе представена на 6. Международно биенале на фотографията PHODAR в Плевен през май и юни.


Прояви извън София

Беглика
5-9 август

• Участие на Агнешка Яцковяк и цигуларя Мачей Филипчук в Беглика free fest

Беглика free fest e фестивал, обединяващ музиката, екстремните спортове и хармоничното общуване с природата. Събитието има за цел да привлече вниманието върху защитата на глухаря – вид, включен в Червения списък на застрашените видове на IUCN. Фестивалът е предизвикателство за всички нас във формирането на нова култура в отношенията на човека с природата в ежедневното потребление, туризма, енергията и човешките взаимоотношения. 

Агнешка Яцковяк ще проведе курсове по обработка на филц и изготвяне на различни изделия от него.

"От няколко години задълбочавам знанията си за този занаят, като изработвам изделия от овча вълна, вдъхновени от полски и азиатски образци. В работата си се опитвам да прилагам старинни техники, но използвам съвременни материали и фантазията си. "

Мачей Филипчук ще ръководи музикална работилница за всички, които проявяват интерес към етнофолка. Музикантът е член на етнофолк групите "Лаутари" и "Транскапела" (и двете групи са изнасяли концерти в София), автор на проекта МетаМузика, венец на няколкогодишното му обучение при майстора на цигулката от с. Глина Кажимеж Мето. 


Банско
9, неделя

Участие на Полския институт в Международния джазфестивал Bansko Jazz

• Концерт на Триото на Мачей Шикала
Мачей Шикала – саксофон (sopran, tenor & c-melody)
Пьотр Леманчик – контрабас
Томаш Совински – ударни

Мачей Шикала завършва джаз в Музикалната академия в Катовице през 1987 г. Свири в различни формации с най-известните полски джазмени. Записва и изнася концерти с Лестър Боуи и Кени Уилър, с пианиста Долф Кастелано и вокалиста Майлс Грифит. През 2004 г. участва в турнето на американския саксофонист Били Харпър. Понастоящем работи с най-известните – квартета на Артур Дуткевич, квартета на Яцек Неджела. Лауреат на много награди: І място на Международния конкурс за джазинтерпретация в Катовице (1986 г.); І място в анкетата на читателите на Jazz Forum в категорията тенор саксофон за периода 1995-2004 г. и в категорията сопран саксофон за 2001 г. Има 40 записани диска, в т.ч. 4 авторски. От 1998 г. свири в трио с Пьотр Леманчик и Томаш Совински свои композиции и джазови стандарти.

Пьотр Леманчик – контрабасист, баскитарист, композитор, лидер. Лауреат на Jazz Juniors '95 и '96 в Краков, Джаз край Одер '96 във Вроцлав и на Поморската джазова есен '96. Като лидер записва три авторски диска, събрали великолепни рецензии в професионалната преса. Работил е с Дейв Кикоски (САЩ), Браян Мелви (САЩ), Тейлър Хорнби (Канада), Збигнев Намисловски, Ярослав Шметана и много други. Свирил е в почти всички европейски страни, Канада, Израел.

Томаш Совински – възпитаник на Музикалната академия в Гданск. Лауреат на ІІ място в конкурса Jazz Juniors с групата JUST FRIENDS (1997) и на ІІ място в конкурса за джазови стандарти в Шедлце. Член е на формациите на най-известните полски джазмени - Лешек Можджер Трио, Емил Ковалски Квинтет, Войчех Староневич.


Нова Загора
17 август
17.30 ч., Галерия “Руси Карабиберов”

• Ретроспективна изложба сатирични рисунки “Сатирикон 1979-2008” от Центъра за култура в Легница


Варна
Участие на Полския институт във Филмовия фестивал “Любовта е лудост”

• Прожекция на филма на Йежи Сколимовски “4 нощи с Анна”


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
25.06.2009 г. 23:17
Посетено:
1003
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8174-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya