Календар

Програма на Унгарския културен институт за месец юни

Юни 2009

◊ ПРОГРАМАТА

11, четвъртък, 19.00 часа
НДК – Зала № 9

• „Клавиши, струни и тръби” - джаз концерт на Атила Ласло (китара), Любомир Денев (пиано), Венци Благоев (тромпет, флюгелхорн)
. В програмата: Л. Денев, А. Ласло, Г. Зл.-Черкин (Севдана), Талониус Монк, Майлс Дейвис, Ерик Сати, български фолк-мотиви
В рамките на НДК – Салон на изкуствата

Вход с покани и билети!

Атила Ласло, китарист и композитор, е един от най-добрите представители на унгарския джаз. След като завършва консерваторията в Будапеща, той свири в първокласни джаз групи. От 1987 г. е преподавател в Музикалната академия „Ференц Лист”. През 1999 г. печели наградата Gábor Szabó Jazz Life-work. През същата година е избран за председател на унгарската джаз федерация, която оглавява до 2005 година. Печелил е също така наградата Leó Weiner за Teaching of Music и през 2003 г. е отличен с наградата „Лист” за композиторската си работа. През 1992 г. събира собствена формация - Attila László Band. Композициите на Атила Ласло се характеризират с чувствена хармония и пастелна оркестрация, като същевременно носят невероятен импулс и енергия.


16, вторник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

• Прожекция на филм: Дилър (режисьор Бенедек Флигауф)
. Сценарий: Бенедек Флигауф, оператор: Петер Сатмари, музика: Золтан Тамаши, Бенедек Флигауф, монтаж: Карой Салаи, с участието на: Фелициан Керестеш, Едина Балог, Лайош Сакач, Анико Сигети, Барбара Турзо и др.
. Драма, 2004, 136 минути, с превод на български

Главният герой във филма е бивш наркоман, който сега се препитава като дилър на дрога. Докато продава на други опустошение и смърт, той е обладан от абсолютна безчувственост. Благодарение на тоталния му цинизъм не му се налага да се пази от отговорност, тъй като за него тя не съществува. Филмът показва един негов ден, когато нашият антигерой започва да разбира обкръжаващия го свят и бавно да възвръща емоционалната си връзка с хората.


18, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

• Откриване на ретроспективната фотоизложба на Янош Ейферт с участието на автора. Лекция на Янош Ейферт на тема: Образ, звук, театър

Янош Ейферт е роден на 8 май 1943 г. в Ходмезьовашархей, Унгария. Започва да се занимава с фотография през 1968 г., когато прави първите си снимки на Танцовия състав "Хонвед", в който танцува по това време. От 1985 г. започва да прави и диапорами. През 1998 г. е художествен ръководител на Първата унгарска национална фотоседмица, основател и главен редактор на първото онлайн фотографско списание (сайта на Унгарския съюз на фотографите). В периода 2002-2004 г. е художествен ръководител на фестивала Mediawave. През 2006 г. заминава на научна командировка в Китай по покана на Китайската асоциация на фотографите.

Янош Ейферт е един от най-известните представители на унгарското фотографско изкуство в Унгария и чужбина. Неговото творчество не може да се вмести в една стилова категория, той твори в много посоки. Ейферт е многостранна, непрекъснато обновяваща се, експериментираща фигура. Известността му се дължи на танцови, актови, природни и приложни фотографии. Работи освен това и като преподавател, лектор и експерт. Има зад гърба си 150 самостоятелни изложби, участвал е в 650 общи изложби, награждаван е 168 пъти. Снимал е в 41 страни. Неговите фотографии, фоторепортажи и статии редовно излизат в специализираната преса, в унгарски и чуждестранни вестници, книги и електронни медии. Написал е предговори за много фотоалбуми и изложбени каталози, откривал е изложби, изнасял е лекции.
Настоящата ретроспективна изложба на Янош Ейферт ни запознава не само с неговото творчество, а е и културен посредник в балканския регион. Изложбата вече е показвана в Скопие и Прищина.

Изложбата ще продължи до 17 юли


22, понеделник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

• Прожекция на филм: Роднини (режисьор Ищван Сабо) - драма, 2006, 110 минути, със субтитри на английски
. Сценарий: Андреа Весич, Ищван Сабо, оператор: Лайош Колтаи, монтаж: Жужа Чакан, продуцент: Янош Рожа, с участието на: Шандор Чани, Илдико Тот, Карой Еперйеш, Ерика Марожан, Вера Венцел и др.

Ищван Копяш става главен съдия в Жаратнок като главен съперник за поста му е бил корумпираният Макроци. Копяш е чист човек. Джобът му е празен, но главата му е пълна с хубави мечти за избавлението на света. Постът на главен съдия обаче върви не само с власт, а и с една голяма свинеферма, както и с много, много роднини. Една част от тези роднини са затънали до уши в рушветчийство в свинефермата, а другата част много би желала да се намърда в някое тлъсто такова. Копяш твърде се влюбва във властта, както и в една от своите роднини. И накрая се проваля, защото не може да си и да не си роднина с някого. Но той поне си понася последствията.

По едноименния роман на големия унгарски писател Жигмонд Мориц.


24, сряда, 18.00 часа
Унгарски културен институт

• Вечер, посветена на литературния жанр „хайбун” (кратка проза с хайку). Рецитал с разговор върху спецификата на този жанр.
• Вечер на Българския хайку съюз


26, петък, 18.30 часа
НДК – Зала №11

Фестивал за социалистическото минало „Отвъд омразата, отвъд носталгията”

• Прожекция на филм: Площад Москва (режисьор Ференц Тьорьок) - 2001, 88 минути, с превод на български
. Сценарист: Ференц Тьорьок, Музика: Балаж Темешвари, Оператор: Даниел Гараш, Продуцент: Шандор Шимо, С участието на: Габор Карайош, Естер Балла, Ержи Папаи, Вилмош Чатлош, Андраш Ретеи, Бенце Явор, Шимон Сабо, Жолт Ковач и др.

27 април 1989 г. – осемнадесетият рожден ден на ученика Петя. На площад “Москва” се мотаят младежи. Вечерта им минава от купон на купон. В гимназията цари пълен хаос, защото след седмица е зрелостният изпит. На абитуриентската вечер става ясно, че бащата на един от учениците някак си е успял да се докопа до въпросите от писмения изпит. В началото никой не му вярва...

• Фестивалът ще представи изложби от фотоси, кинопрожекции, книги и дискусии, посветени на комунистическия период и неговите оставащи и до днес ефекти. Фестивалът ще се открие с изложбата „Икони на победата“ на 4 юни в Полския институт. На 16 юни в Гьоте институт ще бъде показана изложбата „Градски мотиви“ на Аделина Попнеделева. На 18 юни в център за култура и дебат „Червената къща” ще се проведе среща с автора Веселин Бранев и литературното четене на неговите спомени „Следеният човек”. Отново в Гьоте институт на 19 юни ще се проведе Цикъл „Погледът на учените”. Следва кръгла маса на тема „Отвъд омразата, отвъд носталгията. Дискусии и образи на социализма двадесет години по-късно”. Филмовата програма включва прожекции в кино „Люмиер“ на произведенията „Сбогом, Ленин“ (Германия, 25 юни от 19.00 ч.), „Площад Москва“ (Унгария, 26 юни от 18.30 ч.), „Дяволска сеитба“ (Чехия, 26 юни от 20.30 ч.), „Дзифт“ (България, 27 юни от 18.30 ч.), „Бягство от кино Свобода“ (Полша, 27 юни от 20.30 ч.).

Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
10.06.2009 г. 10:00
Посетено:
1043
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8081-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-mesets-yuni