Календар

Програмата на ОФД - Варна за юни и юли 2009

Сезон 2008 / 2009

◊ ПРОГРАМАТА

15 юни, 19:00

• Хлапето - мюзикъл от Тибор Наги по едноименния филм на
Чарлс Чаплин
Диригент Ганчо Ганчев

Последен спектакъл на Варненска детска опера за сезона
 
В спектакъла младите изпълнители от Варненската детска опера участват в партньорство с утвърдените актьори на Драматичен театър “Стоян Бъчваров" Свилен Стоянов, Надя Панайотова, Петя Петкова, Пламен Георгиев и Георги Велчовски.

"Хлапето" вече се утвърди в репертоара на Варненската детска опера и се радва на успех, както сред младежката аудитория, така и сред възрастните почитатели на Чаплин.


17 юни, 20 юли, 19:00

• Асен Карастоянов - Българи от старо време
Диригент Станислав Ушев
 
Завладяващото сценично присъствие на известните комици Стефан Рядков (Дядо Либен) и Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) е в основата на големия зрителски интерес към класическата българска оперета по едноименната повест на
Любен Каравелов. Сюжетът носи отпечатъка на  българския патриархален бит и фолклор от средата на 19. век с многобройни препратки към нашето съвремие.

 
20 юни, 20:00
Фестивален и конгресен център
Вход свободен!

Тържествено откриване на ММФ "Варненско лято"

. Панчо Владигеров - Българска рапсодия „Вардар”
. Фредерик Шопен – Концерт за пиано и оркестър № 2 фа минор, oп. 21
. Дмитрий Шостакович - Симфония №10

Концерт с участието на Варненската филхармония под диригентството на Станислав Ушев

Солистът, гръцкият пианист Мартино Тиримо има богата дискография, която обхваща над 50 записа. Между тях са клавирните концерти на Брамс (EMI), Шопен (BMG/Regis), Рахманинов (EMI), събрани творби на Моцарт (12 компактдиска, Regis), Дебюси (Regis), всички творби на Яначек (Quartz) и за първи път всички 21 сонати на Шуберт (8 компактдиска, EMI). За записите на Концерт № 2 на Рахманинов и Рапсодия на Паганини, едни от най-продаваните от EMI, получава Златен диск за 1995 година.


10, 13, 14 и 17 юли, 19.00 часа
ММФ “варненско лято”
 
• Две опери в една вечер

Палячо – Леонкавало
Селска чест - Маскани

. Диригент–постановчик Христо Игнатов
. Режисьор–постановчик Нина Найденова
. Художник на декора Иван Токаджиев
. Художник на костюмите Николина Костова
. Хореография Боряна Сечанова
. Диригент на хора Малина Хубчева

Солисти: Калуди Калудов, Емил Иванов, Линка Стоянова, Мариана Панова, Нико Исаков, Петър Данаилов, Николай Моцов, Хрисимир Дамянов, Свилен Николов, Даниела Дякова, Ирина Долженко, Бойка Василева, Вяра Железова, Антоанета Маринова, Елеонора Христова.

Ще участват едновременно двама изключителни тенори - Емил Иванов и Калуди Калудов. Сред солистите е и мецосопраното Ирина Долженко от трупата на Болшой театър. За първи път на варненска сцена е поканена да работи режисьорката Нина Найденова. В края на ХІХ в. Маскани и Леонкавало полагат основите на музикалния веризъм. Новото за този музикален стил е разработването на сюжети, почерпани направо от живота на обикновените хора. Премахва се голяма част от оперните условности, а в пресъздаването на действителността се търси неподправената искреност и автентичност на чувствата. Големите общочовешки идеи са заменени с лични, силно драматични ситуации разгърнати върху сюжети с остра конфликтност.



24 юли, 19.30 часа
Вход свободен!

• Симфоничен концерт
ММФ “Варненско лято”

Диригент Амори дьо Клозел, Франция
Солисти: Дарина Малеева – цигулка, и Ксавие дьо Комт де ла Бретонери – пиано, Франция

Програма:
. Равел Alborada del gracioso
. Менделсон Концерт за цигулка и пиано ре минор
. Рахманинов – Симфонична поема “Островът на мъртвите”
Изпълнява се за първи път във Варна
. Дебюси - Иберия

Младата цигуларка Дарина Малеева е удостоена с престижната награда "Charles Oulmont de la Fondation de France", зa гoлeми постижения в oблaсттa нa музикaтa през 2001 г. Тя е носител и на Голямата награда на Международния конкурс за испанска музика в София (2003), и на Първа награда на Международния конкурс “Музиката и Земята” (2006).

Пианистът Ксавие Льокомт де ла Бретонери от Франция е лауреат на редица международни конкурси през 2006 г. Носител е на ІІ награда на Международния конкурс “Carl Filtsh” (Сибиу, Румъния); ІІ награда от Международния конкурс "Албер Русел 2006" - София, както и на специалната награда "Юри Буков" и наградата на Съюза на българските композитори. Заедно с Дарина Малеева е носител на І награда в секцията Камерна музика на Международния конкурс ”Музиката и Земята” – София.


31 юли, 19:00

• Калман - Царицата на чардаша
Диригент Владимир Бошнаков
 
В една от най-обичаните класически оперети ще гастролират солистите Стефан Петков и Александър Господинов, в партньорство с варненските солисти Вяра Железова, Антоанета Маринова, Валентина Шунелска, Закар Гостанян, Людмил Петров, Валентин Грандев, Евгени Леков и др.

Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
03.06.2009 г. 16:32
Посетено:
900
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8049-programata-na-ofd-varna-za-yuni-i-yuli-2009