Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Юни 2009

◊ ПРОГРАМАТА

• 3-27 юни 2009 - "Отвъд омразата, отвъд носталгията". Минифестивал за социалистическото минало


1, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• „Teстостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


2, вторник
19 ч., Галерия на Полския институт

• Етно-джаз концерт в аванс
В Полския институт в София July Jazz фестивалът ще представи в аванс полската формация WARSAW VILLAGE BAND (Kapela ze wsi Warszawa), която съвсем заслужено ще открие тазгодишното издание на фестивала в Смолян месец по-късно.
С три албума зад гърба си групата много бързо скача на голямата сцена и печели множество награди. Дори "Ню Йорк Таймс" ги описва като една от най-важните групи от световната музикална сцена. С музика и видео от техни концерти ще загряваме на 2 юни в Полския институт, анонс на предстоящото през юли в Смолян.
Не пропускай! Бъди информиран!


3, сряда
18 ч., Галерия на Полския институт

Цикъл “Майсторите и техните следовници”
• XXIV Шопенова вечер
Участват: Красимира Шопова, Камен Червендинев, Мила Павлова, Ангел Николов, Елица Десева, Ивана Говедарска, Александър Васев, Христо Гатев, Ивелина Долапчиева, Нора Петрушинова, Емил Вучев (НМУ “Любомир Пипков”).


4, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

• Откриване на изложбата “Икони на победата” в рамките на Минифестивала за социалистическото минало с участието на Юзеф Пивковски, автор и куратор на изложбата, и Яцек Желински, представител на Мазовецкия център за култура и изкуство.
Изложбата ни препраща към 80-те години на ХХ в., "Солидарност" и началото на промяната. Тя включва както документални, така и художествени творби – от онази епоха и съвременни, разискващи такива важни теми като истина и свобода. Подготвеният за София вариант представлява подбор от няколко десетки представителни творби, част от голям проект, който ще бъде представен изцяло в Берлин т.г. Изложбата включва фотографии, фотообекти, колажи, репродукции, плакати и мултимедии.
Изложбата продължава до 2 юли


5, петък
В рамките на Фестивала Sofia Design Week 5-12 юни 2009
17.30 ч., Галерия “Васка Емануилова”, бул. “Янко Сакъзов” 15

• Изложба "Update. Полският плакат днес". Куратор – Агата Шидловска от Музея на плаката във Виланов.
Плакатите, включени в изложбата, са част от дискурса на идентичността, противоположен или паралелен на официалната политика. Изложбата изследва напрежението между вчера и днес – съпоставени с традициите и наследството, но и с консервативните ценности.
Вход свободен


5, петък
19.30 ч., Театър-лаборатория “@лма@алтер” – Софийски университет, Ректорат, вход откъм бул. “Цар Освободител” 15

ЮНЕСКО обяви 2009 за Година на Йежи Гротовски
• “ЗАДУШНИЦА - една възможна импровизация. Литургия на колективното случване на вярата” (по едноименната поема на Адам Мицкевич
). Постановка - Николай Георгиев. Хореография – Петя Йосифова, музика – маестро Румен Бальозов.


Ретроспектива на филмите на Йежи Сколимовски
в рамките на 14 фестивал на европейските копродукции

8-11 юни 2009 г.

8,  понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

• Сколимовски – отличителни белези – реж. Йежи Колат (Rysopis Skolimowskiego,1992, 43 мин.), с превод.
Филмов дебют на Йежи Колат. В творбата са използвани филмови материали, събрани по време на работата на Сколимовски върху филмовата адаптация на романа на Витолд Гомбрович “Фердидурке”.

19 ч., Галерия на Полския институт
• Oтличителни белези: няма (Rysopis, 1964, 71 мин., с превод)
Награди: 1965 – Арнхайм (ФФ) - Grand Prix за режисура; 1965 – Варшавска сирена за най-добър игрален филм; 1964 – Варшава (ФФ на Филмовата е театрална академия в Лодз) - награда за режисура и за операторско майсторство. 
Дебют на Сколимовски в игралното кино и същевременно първа част на диптиха за съдбата на Анджей Лешчиц. Съставеният само от 29 кадъра филм представя портрета на млад човек, който не се чувства способен да преживява по-силни емоции. Страстно желае нещо, но не знае какво. Разколебан между различни възможности, непоследователен в поведението си, отчаяно се опитва да намери своето място в живота.


9,  вторник
18 ч., Галерия на Полския институт

• Walkover (Walkower, 1965, 70 мин., с превод)
Награди: 1965 – Арнхайм (ФФ) - Grand Prix за режисура; 1965 - Mанхайм (MTF)-отличие; 1966 – награда "Cahiers du Cinema".
Както и предишният филм, и този печели признанието на критиката – полската и в чужбина. Стилът на Сколимовски е сравняван с най-известните филми на Антониони, подчертава се майсторството на младия режисьор при оперирането с дългите кадри. Режисьорът рисува психологически портрет на героя на фона на полугротескната действителност, в която патосът съжителства с иронията и подигравката.


10, сряда
18 ч., Галерия на Полския институт

• Бариера (Bariera, 1966, 77 мин., с превод)
Награди: 1966 – Бергамо (Фестивал на авторски филми) - Grand Prix 1968 – Валядолид (MФФ) - специална награда на журито.
Бариера е най-богатият откъм поетика филм на Й. Сколимовски. Психологическа драма, чийто герой е млад човек, опитващ се да преодолее делящите го от света бариери – възраст, пари, стари култове, йерархии.

   
11, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

• Горе ръцете (Ręce do góry, 1967, 76 мин., с превод)
Награди: 1981 – Гдиня (до 1986 Гданск), Фестивал на полското кино – награда на журналистите; 1981 – МФФ Барселона – Специална награда.
Филмът е заснет през 1967 г., но не е пуснат по екраните. Официалната му премиера е в Кан през 1981 г., а разпространението му започва едва през 1985 г.
Абсолвенти на Медицинската академия се срещат 10 години след завършването. Един липсва, но изпраща телеграма и кани колегите си на село, където е лекар. Няколко души решават да го посетят и се качват в единствения превоз – товарен влак.


19, петък
16 ч., Гьоте институт, ул. “Будапеща” № 1

В рамките на Минифестивала за социалистическото минало “Отвъд омразата, отвъд носталгията”
. В сътрудничество с Гьоте институт, Чешки културен център, Унгарски културен център, Академична лига за Югоизточна Европа

• Лекция на проф. Павел Шпевак "Човешката и политическата история на социализма".
Павел Шпевак (род. 1951 г.), професор във Варшавския университет, изучава история на идеите, социолог, публицист, бивш депутат в полския парламент (2005-2007). Понастоящем научен сътрудник в Института по социология на Варшавския университет.  
Занимава се с обща социология, социология на политиката, история на обществената и политическата мисъл и философия. Изследва и популяризира западната философия и политическа теория, особено либералната и консервативна мисъл (на Джон С. Мил, Джон Актън, Ървин Гофман, Майкъл Оукшот, Ерик Фьогелин). Занимава се с проблемите на политическите и обществените промени в Полша и Централна Европа. Автор на множество научни публикации и книгите: "Идеологии и граждани" (1991), "Към общото добро" (1998), "Anti-Totalitarismus. Eine polnisсhe Debatte" (2003), "Обещанията на демокрацията" (2004), "Мидраш: Книга на книгите" (2004), "Споменът за комунизма" (2005).
Активно действа в Независимия професионален съюз „Солидарност”, член на Съюза на полските писатели. Сътрудничи на авторитетните издания "Впрост", "Жиче Варшави", "Тигодник повшехни", "Факт", "Газета виборча" и "Жечпосполита".

19.30 ч., Гьоте институт, ул. “Будапеща” № 1
• Кръгла маса на тема “Отвъд омразата, отвъд носталгията. Дискусии и образи на социализма двадесет години по-късно” с участието на проф. Павел Шпевак, проф. Ян Сокол (Карлов университет, Прага), проф. Хубертус Кнабе (Хохеншьонхаузен, Берлин), доц. Петя Кабакчиева, доц. Георги Лозанов,
ст.н.с. Едвин Сугарев, доц. Бойко Пенчев, д-р Георги Господинов, Яна Генова.


24, сряда
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• “Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


25, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

Цикъл “20 години от Обявяването на свободата и рухването на комунизма в Централна Европа”
• Поколение ’89 – реж. Мария Змарз-Кочанович (документален, 2003, 61 мин., с превод)
Награди: Специална награда “Бронзов лайконик” на 43. Краковски филмов фестивал 2003 г.
Филмът е портрет на т.нар. поколение на голямата промяна, първото, израснало в епохата на ІІІ Полска република. Родени около 1968 г., през 1989 г. тези хора най-често са били студенти. Тук ги заварва промяната на строя и те напълно самостоятелно могат да избират какво да бъде тяхното бъдеще. В центъра на вниманието на режисьорката е група варшавски интелигенти, някога студенти по история, преживeли заедно патриотичния унес и поколенчески колебания.
Вход свободен


27, събота
20.30 ч., Кино “Люмиер”, НДК

В рамките на Минифестивала на социалистическото минало “Отвъд омразата, отвъд носталгията” и Салона на изкуствата

• Бягство от кино “Свобода” (Ucieczka z kina „Wolność”) – реж. Войчех Марчевски (1990, 87 мин., с превод)
Награди: Гран при Златни лъвове, награда на журналистите на Фестивала на полското игрално кино в Гданск-Гдиня, 1990; Златна патица – награда на читателите на сп. “ФИЛМ”, 1990; Гран при на Международния филмов фестивал Авориас (Франция), 1992; Награда за най-добър филм на Международния фестивал на фантастичния филм в Бургос (Испания), 1994.
 
Един от най-важните филми на политическия прелом през 1989 г. Творбата се превръща в събитие на Фестивала на полското игрално кино в Гданск-Гдиня през 1990 г. Разказ за духовното прераждане на цензора, някога поет и литературен критик, а сега привидно опасен, но в действителност наплашен и самотен човек. Филмът е заснета като гротеска притча за свободата на изкуството и на човека, изгубен в авторитарните механизми на властта. Филм, защитаващ свободата на изкуството, което не приема цензура под никаква форма.
Билети на касата на НДК


29, понеделник
19 ч., БАН - Централна сграда, Тържествена зала, ул. “15 ноември” № 1

. Съвместно с Посолството на Република Полша, Българско общество за индивидуална свобода, Издателска къща МаК
• Представяне на българския превод на книгата на Витолд Гадомски
“Лешек Балцерович” (Издателска къща МаК, превод – Десислава Попова, редактори - Камен Рикев и Роман Майевски) с участието на Лешек Балцерович.

Лешек Балцерович (1947) – полски икономист (хабилитиран доктор на икономическите науки) и политик, кавалер на Ордена “Бял орел”, представител на икономическата школа, наричана монетаризъм, вицепремиер и министър на финансите в три правителства, бивш председател на Полската народна банка, народен представител в ІІІ Народно събрание, бивш лидер на "Съюза за свобода". През октомври 2008 г. става вицепрезидент на International Atlantic Economic Society и член на работната група на ЕС, която търси начини за преодоляване на икономическата криза.

Лешек Балцерович е една от най-важните за съвременна Европа личности. През 1989-1991 г. e вицепремиер  и министър на финансите на Полша. През този период планира и въвежда ефективни пазарни реформи. За поляците е символ на модерния капитализъм. Обичан и мразен, но дори неговите противници го уважават и оценяват заслугите му. Балцерович заема специално място сред полските политици. Продължава да е активен в обществения живот.
   
Книгата описва живота и постиженията на Лешек Балцерович, както и съвременната история на Полша – от тежката икономическа криза през 80-те до приключилите с успех пазарни реформи. Описва както политическите и обществени промени, така и промените в манталитета на поляците, които правят възможно приемането на реформите въпреки високата цена, която трябва да заплатят. Авторът на книгата се среща с Лешек Балцерович през 1988 г., когато той е млад доктор по икономика, известен като автор на интересна концепция за реформиране на икономиката, разработена с група негови приятели в края на 70-те. Авторът провежда няколко десетки интервюта и разговори с Балцерович. Това му помага по-добре да разбере доводите и изборите на Балцерович, да опише личния му живот и научните постижения.

Витолд Гадомски е роден през 1953 г. Водещ икономически журналист в най-големия полски вестник „Газета Виборча”, носител на национални и международни журналистически награди.


30, вторник
16-19.30 ч., Галерия на Полския институт

. Организатор: Българско общество за индивидуална свобода
• Публична дискусия с участието на проф. Лешек Балцерович на тема: "Преходът като изход".
вход свободен – ограничен брой места



Прояви извън София

Балчик

20-27 юни 2009 г. - VІІ Международен филмов фестивал за късометражно кино “В двореца”

• Специално участие на Кшищоф Зануси във фестивала - майсторски клас с млади творци и лекция.
• Прожекция на късометражните му филми.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
01.06.2009 г. 16:08
Посетено:
979
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/8028-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya