Календар

Програма на Унгарския културен институт за месец май

Май 2009

Програма на Унгарския културен институт за месец май


◊ ПРОГРАМАТА

8, петък
17.30 часа, Русе – Художествена галерия

• Изложба „Практика” (живопис) на Творческа група „Хуба”: Айна Габриел, Саболч Месарош, Ищван Шалер, Емеше Удварди, Терез Жедей

Творческата група “Хуба” се сформира през лятото на 2008 г. от петима художници, свързани с галерия “Хуба”.
С изложбата “Практика” членовете на група “Хуба” представят тематични блокове, в които една до друга попадат най-новите им, с най-актуална тематика творби и доста по-ранни техни произведения, предвестници на тази тематика. Надеждата им е тези малки обектни ансамбли да покажат вълнуващите ги идеи и тяхното развитие.
Изложбата ще продължи до 30 май


11, понеделник
17.30 часа, Унгарски културен институт

По повод Деня на Европа – 9 май
Съвместно с Дирекция „Култура” на Столична община

• Кръгла маса на тема: "Членството в Европейския съюз: предизвикателства пред творците на художественото слово"
. С участието на Александър Шурбанов
, Пламен Дойнов, Румен Стоянов, Светлозар Игов, Малина Томова, Рая Кунчева, Екатерина Йосифова, Михаил Неделчев, Стефка Хрусанова, Мартин Христов, Дьорд Сонди и др.


18, понеделник

18.00 часа, Унгарски културен институт

• Откриване на изложбата на Данаил Игнатов

Данаил Игнатов е художник на български сюжети – пейзажи от красиви местности и от китни малки градчета. Спокойно можем да го наречем и възрожденски. Платна на Данаил Игнатов са притежание на частни колекции в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, САЩ и Канада.
Изложбата ще продължи до 5 юни


21, четвъртък
19.00 часа, НДК – Зала №6

• Песни на Лист, Кодай и Барток – концерт на Соня Маринова (сопран) и Зорница Петрова (пиано)
Вход с билети и покани!

Соня Маринова завършва Музикална академия – София, специалност оперно пеене в класа на проф. Константин Карапетров, като веднага след това е назначена за солист на операта в Плевен. През 1989 г. е поканена като солист на Националната опера – София. Следват поредица от турнета в Италия, Испания, Ирландия, Франция. През 1989 г. става лауреат на конкурса „Марио дел Монако” – Италия. Същата година участва в поредица от спектакли на „Цигански барон” в Баден – Австрия, в ролята на Сафи. В периода 1998-2001 г. е солист на Националната опера – Прага, където изпълнява централния драматичен репертоар в „Набуко”, „Аида”, „Дон Карлос”, „Нерон” на Бойто и др. Има многобройни записи в БНР, компакт-дискове и филми в БНТ.

Зорница Петрова завършва ДМА „П. Владигеров” в класа по пиано на проф. Лили Атанасова и по камерна музика на проф. Владимир Аврамов. До 1991 г. е преподавател по пиано в АМТИИ, паралелно работи като хоноруван преподавател по клавирен съпровод в ДМА, а от 2000 г. води часове по тази специалност и в АМТИИ. Наред с педагогическата си дейност Зорница Петрова развива активна концертна дейност като солов и ансамблов изпълнител. Има записи за БНР и БНТ. Концертирала е като солист на Софийска филхармония, ОФД – Пловдив, симфоничните оркестри на Пазарджик, Хасково и Шумен. Понастоящем Зорница Петрова насочва изследователските си интереси към почти непознатото в България песенно творчество на Ференц Лист, като разработва дисертационен труд по тази тема. Заедно с това осъществява интегрално представяне на песните на Лист в рамките на цикъл от шест концерта.


25, понеделник

18.00 часа, Унгарски културен институт

Седмица на унгарското кино – наградени филми от 38-ия Преглед на унгарското кино – Будапеща
• Прожекция на филм: "Пътуването на Иска" (режисьор Чаба Боллок) 2006, 93 минути, с превод на български

Дванадесетгодишната Иска е израснала на улицата в един източно-европейски миньорски град. Събира желязо, помага на родителите си с пари, а те редовно я бият. Един ден Иска окончателно напуска дома си, отива в дом за сираци, като накрая попада в мрежата на търговци на хора, отведена е в едно пристанище и е продадена.
Във филма участват деца от улицата, които изиграват истории от собствения си живот. Когато питат Иска в дома дали у дома я бият, тя отговаря: „Не всеки ден ми посягат.”


26, вторник
18.00 часа, Унгарски културен институт

Седмица на унгарското кино – наградени филми от 38-ия Преглед на унгарското кино – Будапеща
• Прожекция на филм: "Щастлив нов живот" (режисьор Арпад Богдан) 2006, 80 минути, с превод на български

Историята се случва в наши дни в един безименен град, с безименни участници. Неопределено време, празни и изоставени площади и подлези, безлични квартали, крайградска среда. Тук живее главният герой. Той е ром, израснал е в дом за деца, не познава родителите си. Почти нищо не знае за света и неговите правила. Желанието му за принадлежност към някого е много силно, но му е трудно да изгради такава. Малко са приятелите, които разбират нещо от неговото безцелно съществуване. Един ден пристига особен подарък от бившия му надзорник. Получава досието с документите от детството си, които може би ще му дадат надежда да осмисли живота си, останал някъде назад в детството.


27, сряда
18.00 часа, Унгарски културен институт

Седмица на унгарското кино – наградени филми от 38-ия Преглед на унгарското кино – Будапеща
• Прожекция на филм: "Коньец" (режисьор Габор Рохони) 2007, 100 минути, с превод на български

Любовта между Емил Киш и Хеди Фелеги е започнала преди около петдесет години. Те живеят сред сивия бетон в жилищния квартал без вълнения и промени. Тишината на тяхната самота е нарушавана само от прозвъняването за поредната сметка. Един ден Емил напуска дома и съпругата си. Поема на път и обира първата му попаднала поща, но кротко и учтиво. Следващият обир на бензиностанция е забелязан от двама следователи. Хеди се присъединява към Емил и двамата започват една бясна надпревара за наваксване на загубеното досега. Пенсионерите винаги успяват да са с една стъпка пред полицаите. Необичайната гонитба се следи ежедневно от медиите. Въжето около вратовете на двамата пенсионери се затяга обаче все повече.
http://www.konyec.hu


28, четвъртък
18.00 часа, Унгарски културен институт

Седмица на унгарското кино – наградени филми от 38-ия Преглед на унгарското кино – Будапеща
• Прожекция на филм: "Опиум – дневникът на една луда жена" (режисьор Янош Сас) 2007, 108 минути, с превод на български

1913, Унгария. Историята на писателя-лекар Йожеф Бренер е една съвременна Фаустова история. Бренер работи като лекар в психиатрия. От месеци не може да напише и ред и междувременно става роб на морфина. Един ден му поверяват нов пациент – душевноболната 28-годишна Гизела, която само пише и пише, тя е роб на дневника си, не може да остави молива. Младата жена е обхваната все повече от натрапчивата идея, че в нея се е вселил зъл дух. Бренер започва да ревнува жената, която твори гениално. С времето връзката между лекар и болен се разраства, лекар и пациент се влюбват, връзката им прераства в сексуална лудост. Бренер иска да влезе във връзка със Злото чрез тялото на жената и да възвърне способността си да пише. Доктор Бренер иска да сключи съюз с нея, за да осъществи с нейна помощ всичко, което досега не е успял. Злото обаче иска Бренер и телом, и духом. Лекарят трябва да плати голяма цена за този съюз. Злото иска от Бренер да изреже мозъка на Гизела и да я освободи от Злото. Бренер няма избор. Трябва да унищожи Гизела, единствения човек, когото е обичал истински.
http://opium.film.hu


29, петък
18.00 часа, Унгарски културен институт

Седмица на унгарското кино – наградени филми от 38-ия Преглед на унгарското кино – Будапеща
• Прожекция на филм: "Долина" (режисьор Золтан Камонди) 2006, 122 минути, с превод на български

Филмът е базиран на творбата на Адам Бодор „Визитата на архиепископа”. Историята се развива в едно забутано градче – Богдански Долина, в което очакват високопоставен гост, но вместо него по заръка на брат си пристига Габриел Вентуза със задачата да изрови и отнесе у дома тленните останки на баща им.
http://www.dolina.kamondi.hu


Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
08.05.2009 г. 15:19
Посетено:
1008
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/7839-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-mesets-may