Календар

"Пътешествие из Светата земя" гостува в Стара Загора

31 фотографии от Близкия изток

"Пътешествие из Светата земя" гостува в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 април 2009 в 18,30 ч. в Градска художествена галерия – Стара Загора, редакционният директор на сп. „The Explorer България”
Юлиан Ангелов, ще открие самостоятелна фотографска изложба със заглавие „Пътешествие из Светата земя”.
 
Изложбата се осъществява със съдействието на
Посолството на Република Израел и туристическа компания „Елфи Турс”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В нея авторът представя 31 творби от пътуванията си в Близкия изток. В експозицията са включени както портрети на представители на различните народи, населяващи Близкия изток, така и картини от ежедневието на последователите на три от световните религии – юдаизма, християнството и исляма. Интерес представляват и уловените от обектива на Юлиан Ангелов моменти от битието на Вечния град – Йерусалим, цветовете и сенките на пустинята, колорита на източните пазари.

Това, което прави тази изложба уникална, е не само необичайната гледна точка и използването на специална светлина във фотосите на Юлиан Ангелов, но и фактът, че повечето от кадрите наподобяват живописни платна - ефект, допълнително подчертан при отпечатването върху канаваца с размер 30/45 см.

Това е поредната, 12-та изложба на Юлиан Ангелов и по неговите думи - "любимата". Защо е така? Ще можете да разберете като посетите „Пътешествие из Светата земя” от 23 април до 9 май 2009 г. в Градска художествена галерия - Стара Загора.

Тази изложба бе официално открита на 28 януари в галерия "Средец" на Министерството на културата.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
 
Юлиан Ангелов е роден през 1973 г. През 2000 г. защитава магистърска степен по история в СУ "Св. Климент Охридски" с дипломна работа върху историята на ранния будизъм. Завършва също така Школата по художествена фотография към НАТФИЗ "Кр. Сарафов", а впоследствие участва в редица фотографски уъркшопове, сред които "Как да снимаме за "Нешънъл Джиографик" през 2003 г. в Тоскана, Италия.

Като фотограф-пътешественик и журналист от 1997 г. досега Юлиан Ангелов е снимал в над 30 държави в Европа, Азия и Африка. Професионалната му работа включва серии от снимки от страни, като: Индия, Непал, Индонезия, Малайзия, Йордания, Мароко, ЮАР, Египет, Испания, Италия, Турция, Македония, Португалия, Сингапур и др.

Фотографии и статии на Юлиан са публикувани в много български издания. Основател и заместник-главен редактор е на списание "Одисей" (2001-2002), фоторедактор и редакционен директор на списание "Пътешественик" (2004-2006), както и главен редактор на списание "GEO България" (2007-2008). В момента е редакционен директор на списание "The Explorer България".
 
Резултат от дългите месеци, прекарани сред храмовете и вулканите на индонезийския остров Бали, манастирите и върховете на Западните Хималаи, арабските дворци и катедралите на Андалусия, карнавалите и средновековните фестивали в Италия, размирните Македония и Косово, каменните плата на Анадола и т.н., са 12-те му самостоятелни фотографски изложби и над 300 статии за пътешествия и култура във вестниците: “Монитор”, “24 часа”, “Стандарт”, “Пари”, списанията “Съвременник”, “Playboy”, “MТел Списанието”, “Ева”, “Жената днес”, “Нешънъл Джиографик Откривател”, “За мен”, “Мода”, “Сега”, “Фото око”, както и в чуждестранни издания като сп. “Азия и Африка сегодня” (Русия), "Playboy" (Словения), "Cosmopolitan" (Словения), "Flavor Magazine" (Тайланд), "Fame Magazine" (Тайланд), "Human Rights Dialogue" (САЩ) и др.
 
През 1999 г. Юлиан е кореспондент на в. “Монитор” в лагерите на косовските бежанци в Македония. Автор е на раздела “Ранният будизъм” в университетския курс лекции “История на религиите” (2000 г.). Юлиан Ангелов печели първа награда във фотоконкурса на “Нешънъл Джиографик” (България) за 2006 г. в раздел "Пътешествия и култура".

В сайта http://www.travel-photo-gallery.com Юлиан е направил богата галерия със снимки от своите пътешествия по света. http://www.mustseebulgaria.com пък е специален сайт, посветен на страната ни. Според младия фотограф интересът към България започва да става все по-голям.


◊ ЗА ПО-ЧИТАТЕЛИ

Книги на
Юлиан Ангелов в книжарница "Книгосвят:

.
Must See Bulgaria Collection: Folk Clothing, Costumes and Coverings
. Must See Bulgaria Collection: The Bulgarian Way
. За свещените крави и качеството на дните
Автор:
Художествена галерия - Стара Загора
Публикация:
22.04.2009 г. 18:57
Посетено:
1279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/7741-pateshestvie-iz-svetata-zemya-gostuva-v-stara-zagora