Календар

Програма на Унгарския културен институт за месец април

Април 2009

◊ ПРОГРАМАТА

7, вторник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

. Представяне на книга: „Унгаристични пространства” (Йонка Найденова)
. Издателство „Изток-Запад
”, София, 2008
. Книгата се издава с подкрепата на Национална библиотека „Сечени” – Будапеща, Унгарския културен институт и със съдействието на фирма „Алдекс”
. Представя: Събина Павлова

Ст.н.с. д-р Йонка Найденова е завършила унгарска филология в Будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”. Работи в Института за литература при БАН (от 1980). Преподава в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, специалност „Унгарска филология” (от 1985). Директор на Българския културен институт в Будапеща (1995-1998). Ръководител на секция „Сравнително литературознание” към Института за литература (от 2002). Научните й интереси са в областта на литературата и културата на Унгария, литературното взаимодействие, рецепцията и художествения превод. Автор е на книгите: „Унгарската художествена литература и възприемането й в България (1878-1944)” – 1990, „Панорама на унгарската литература” – І и ІІ част (1995, 2002), „Унгарската книга в България. Библиография (1882-2000)" – 2001, Съставител на „Унгаристиката в България” – 2004, Шандор Петьофи. "Избрани творби” – 1985, Атила Йожеф
. "Седмият бъди! Избрани стихотворения” – 2008 и др.

 
8, сряда, 18.00 часа
Унгарски културен институт

. В памет на Петер БачоПрожекция на филма „Свидетелят” - сатира, 1969, 103 минути, със субтитри на английски
. Сценарий: Петер Бачо и Янош Уйхеи, оператор: Янош Жомбояи, музика: Саболч Фенеш и Дьорд Вукан,
. С участието на: Ференц Каллаи, Лайош Йозе, Золтан Фабри, Лили Монори и др.

Йожеф Пеликан е верен комунист, който се е борил самоотвержено заедно с другарите си през войната. Сега, след победата, по време на култа към личността, той стриктно изпълнява длъжността си на пазач на местния язовир. Залавя рибар бракониер, който се оказва негов стар приятел и боен другар, Золтан Даниел, понастоящем министър. Точно този негов мил приятел, без да иска, го издава. Пеликан отива в затвора, откъдето го назначават на все по-високи длъжности. Той става директор първо на лунапарка, после на басейна, а след това на производството на портокали. Всичко това, разбира се, не е даром. Всеки път другарят Вираг подчертава, че някой ден от Пеликан ще бъде поискана услуга. И този ден идва, когато Золтан Даниел е задържан със скалъпено обвинение...

 
9, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

. В памет на Петер Бачо – Прожекция на филма „Догаряща угарка” - 2001, 120 минути, с превод на български
. Сценарий: Петер Бачо, музика: Дьорд Вукан, оператор: Тамаш Андор, продуценти: Габор Каломища, Габор Гарами, с участието на: Естер Над-Калози, Петер Рудолф, Дьорд Черхалми, Бела Паудич и др.

1942, Втората световна война. Далеч от родината, на украинския фронт се водят битки, но Будапеща все още е един мирен град, където се преплитат съдбите на прочута певица и актриса, на генерал от генщаба и на преследван текстописец.


10, петък, 18.00 часа
Унгарски културен институт

. В памет на Петер Бачо – Прожекция на филма „Скапан живот” - драма, 1983, 111 минути, на унгарски
. Сценарий: Петер Бачо, музика: Дьорд Вукан, оператор: Тамаш Андор
. С участието на: Дороття Удварош, Золтан Безереди, Ласло Сачваи, Янош Кьорменди и др.

Знаменитата примадона Люси Сираки е изселена в затънтено селце, където класовата борба продължава: докато представителите на бившата управляваща класа сеят и орат, местните партийни дейци подемат борба срещу кулаците.

 
13, понеделник, 18.00 часа

Унгарски културен институт

. В памет на Петер Бачо – Прожекция на филма „Балъци и бандити” - комедия, 1996, 104 минути, на унгарски
. Сценарий: Петер Бачо и Карой Мак, оператор: Тамаш Андор
. С участието на: Антал Черна, Анна Дьорди, Едит Влахович, Дьорд Мелиш и др.

Главният герой е интелектуалец, който последно е бил редактор в едно издателство и в момента е без работа. Все не му върви още от детските му години. В началото на филма той отново попада в ситуация, чиято изкупителната жертва е той, затова решава да стане официално Изкупителна жертва и отсега нататък да се изхранва с това. Открива свой офис в магазина за кинкалерия на леля си...


14, вторник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

. Откриване на изложбата „Лице в лице” – български и унгарски традиционни костюми, изработени от студенти от Националната художествена академия, специалност „дизайн”, с ръководител Ани Аврамова

В основата на проекта е новият Европейски призив: „Единни в многообразието”. За изработването на експонатите в изложбата са използвани елементи от българския и унгарския костюм, като те са съчетани с  формата на „чана” (нарочно е подбран, защото той присъства и в двете традиции). Материалът е също умишлено подбран – рециклирана хартия. Използвани са плоскостно и триизмерното й третиране.

Изложбата ще продължи до 24 април

 
15, сряда, 18.00 часа
Унгарски културен институт

. Представяне на книгата на Илдико Ловаш „Излаз на Адриатика. Джеймс Бонд в Бачка
с участието на авторката, на преводачката Юлия Крумова и издателя Мартин Христов, Издателство „Ерго”, София, 2008
. Книгата се издава с подкрепата на Програма „Култура (2007-2013)” на Европейския съюз, Фондация „Унгарска книга” и Фондация „Унгарска преводаческа къща”
. Представя: Андриана Спасова
. С участието на актьора Веселин Мезеклиев

Илдико Ловаш е родена в Суботица. Завършва специалността „унгарски език и литература” в Университета в Нови Сад. От 1998 г. е главен редактор на унгарското литературно списание Üzenet (Послание). Занимава се с писане и литература от 1994 г., когато излиза първият й сборник с разкази „Мастилница”. Оттогава публикува книгите „Другата история” (1995), „Голтаци в историята” (2000), Via del Corso (2001), „Излаз на Адриатика” (2005), „Испанската годеница” (2008). Носител на литературните награди „Карой Сирмаи” (1995), „Безереди” (2005) за романа „Излаз на Адриатика” и др.

„Името ми е Бонд. Джеймс Бонд.” Казал шпионинът. И направил плонж в морето.” – така започва романът на унгарската писателка Илдико Ловаш. Само че става дума не за кой да е Джеймс Бонд, а за Душко Попов от Бачка, един от най-успешните двойни агенти през Втората световна война.

 
16, четвъртък
Унгарски културен институт

. Рисуване на великденски яйца и изложба на унгарски писани яйца – С участието на Беатрикс Гомбоши, етнограф (Етнографски музей на открито, Сентендре), майстор на писани великденски яйца, млад майстор на народното изкуство

Беатрикс Гомбоши е родена на 26 октомври 1978 г. в Дьор. През 2004 г. завършва специалност етнография в Университета в Печ. През 2007 г. получава и диплома по история на изкуствата от Католическия университет “Петер Пазман” в Пилишчаба. Специализирала е в Етнографския музей в Будапеща, Трансилванския национален музей в Шепшисентдьорд и Комисията по опазване на културното наследство, Будапеща.

 
17, петък, 17.30 часа
Велико Търново – Галерия Спектър

. Изложба „Практика” (живопис) на Творческа група „Хуба”: Айна Габриел, Саболч Месарош, Ищван Шалер, Емеше Удварди, Терез Жедей

Творческата група “Хуба” се сформира през лятото на 2008 г. от петима художници, свързани с галерия “Хуба”, които освен организирането на съвместни изложби – целящи, картографирайки приликите в творческата насоченост на отделните творци, да представят част от проблематиката в творчеството на съвременните млади художници – се ангажират и с по-тясно сътрудничество, възнамерявайки да осъществят своята взаимопомощ в рамките на една приятелска и творческа общност.

С изложбата “Практика” членовете на група “Хуба” представят тематични блокове, в които една до друга попадат най-новите им, с най-актуална тематика творби и доста по-ранни техни произведения, предвестници на тази тематика. Надеждата им е тези малки обектни ансамбли да покажат вълнуващите ги идеи и тяхното развитие, “тематична метаморфоза”.

Изложбата ще продължи до 30 април

 
27, понеделник, 18.00 часа
Унгарски културен институт

. Изложба бижута на Жужа Ферда
с участието на авторката
. Модно дефиле

Жужа Ферда е родена в Будапеща. Завършва специалност ландшафтна архитектура. Известно време работи като модел на Пиер Карден в Париж и като аранжор на витрини за големи модни къщи. След завръщането си в Унгария започва да се занимава с изработката на бижута от керамика и театрални костюми. Техниката на обработка на керамиката тя изучава при френския керамик Ален Ваг.

Изложбата ще продължи до 15 май

 
28, вторник, 17.30 часа
Унгарски културен институт

. Прожекция на филм: „Съншайн” (реж. Ищван Сабо) - Драма, копродукция на Унгария, Австрия, Канада, Германия, 1999, 170 минути, на унгарски език
. Сценарий: Ищван Сабо и Израел Хоровиц, музика: Морис Жар, оператор: Лайош Колтаи, продуценти: Андраш Хамори, Роберт Лантош, с участието на: Ралф Файнс, Дженифър Ел, Розмари Харис, Рейчъл Уайз, Моли Паркър, Петер Андораи, Мари Тьорьочик и др.

Филмът проследява съдбата на три поколения от унгарската еврейска фамилия Зоненшайн, мъжете на която служат на три империи: на австро-унгарската, на фашизма и сталинизма. В тази епична историческа драма Ралф Файнс изиграва трите главни мъжки роли.
Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
10.04.2009 г. 10:12
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/7672-programa-na-ungarskiya-kulturen-institut-za-mesets-april