Календар

Програмата на ОФД - Варна за месец април 2009

Сезон 2008 / 2009

Програмата на ОФД - Варна за месец април 2009
"Бохеми" 


◊ ПРОГРАМАТА

Десети великденски музикален фестивал


1 април
19:00 Варненска опера

Балетна вечер
Щраусиана - по музика на Йохан Щраус
Триада по музика на Фредерик Шопен
. Хореограф-постановчик Константин Илиев

Музиката на Йохан Щраус е изключително подходяща за балетни концерти и спектакли. Тя вплита в себе си по неповторим начин възвишени чувства и сърдечност. Постановката на варненската балетна трупа цели да покаже красотата на виенския валс. Действието се развива в едно виенско кафене от началото на 20. век. А музиката е колаж от най-популярните пиеси на композитора. Танцовата лексика е на класическа основа, в съчетание с движения от традиционните танци – валс, полка и галоп.

Втората част от балетната вечер, озаглавена Триада, е по музика на Шопен. За по-яркото представяне на философските идеи на полския композитор-романтик, в действието е вплетен текст на Димитър Калев:

Може ли да затанцува гвоздей, забит в стена?
Ако окачи на себе си картина и повика очи да я гледат.
Тогава ще чувства, че не е мъртво желязо,
а център на вселена от погледи и изображения...


5 април
18:30 Зала Бах (Евангелска методистка църква)

Два тромпета и орган в концерт
 
Масимо Бартолети - първи тромпетист на оркестъра на RAI
Мирослав Петков - тромпет
Боян Бъчваров – орган
. В програмата: Вивалди, Пърсел, Хендел, Шарпентие и др.
. Копродукция с Асоциация за култура UMBRI-A CONCERTO

Съвместният италиано-български проект събира първия тромпетист на оркестъра на RAI – Maсимо Бартолети с българските му колеги Мирослав Петков и Боян Бъчваров. Гостоприемен домакин на събитието е Евангелската методистка църква, в чиято зала „Бах” публиката ще се наслади на един прекрасен бароков концерт от творби на известни композитори. Яркото присъствие на Бартолети – утвърден музикант с множество световни изяви, се допълва от таланта на Мирослав – възпитаник на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” и студент в Детмолд, Германия.


6 април
19:00 Варненска опера

Стоян Алексиев & Константин Казански
Роден в Европа, на нашата улица
Спектакъл по текстове на Алфред дьо Мюсе, Пол Валери,
Бертолт Брехт, Саша Гитри

Музикално-сценичният спектакъл „Роден в Европа, на нашата улица” – специален акцент в програмата на Великденския музикален фестивал, е повод за дългоочакваната среща на варненската публика с Константин Казански – един от най-обичаните изпълнители на българската естрада от средата на 60-те.

Певецът и Стоян Алексиев – режисьор на проекта, ще впечатлят публиката с музикални изпълнения и вдъхновяваща актьорска игра. Издържаният в духа на Париж през 60-те спектакъл включва текстове на Пол Валери, Бертолд Брехт и Саша Гитри и проследява житейския път на актьора и съдбата на героите, създадени от световните драматурзи.


10 април
19:00 Варненска опера

Една любовна вечер в операта
С Орлин Павлов
 
Варненска филхармония
. Диригент Станислав Ушев
Със специалното участие на:
. Страцимир Павлов - аранжименти, пиано
. Надина Маркова - вокал
. Валери Ценков - ударни
. Венцислав Марков - бас китара
В програмата: Бърнстейн, Менкен, Джордан, КАФФЕ, Митко Щерев и др.

Бляскав и елегантен концерт ще подари Орлин Павлов на публиката на "Една любовна вечер в Операта". Музика на Бърнстайн, Менкен, „Каффе” и Митко Щерев в  изпълнение на Симфоничния оркестър на Варненската филхармония и талантливи музиканти ще превърне вечерта в едно особено приятно романтично преживяване. VIP гостите ще получат най-добрите места в Операта плюс покана за двама за парти с Орлин Павлов и подарък – негов аудио диск в лимитирана серия, който не се предлага в търговската мрежа. И още един подарък – юбилеен аудио диск „60 години Варненска филхармония”.


13 април
19:00 Варненска опера

Царицата на чардаша
. Диригент Владимир Бошнаков
. С участието на Вяра Железова, Марчо Апостолов, Антоанета Маринова, Кирил Бояджиев, Валентина Шунелска, Евгени Леков, Закар Гостанян, Людмил Петров, Валентин Грандев и др.

Класическата оперета „Царицата на чардаша” от Имре Калман ще се играе под палката на диригента Владимир Бошнаков. В главните роли ще гастролират Вяра Железова,  Марчо Апостолов, Антоанета Маринова, Кирил Бояджиев и др. "Царицата на чардаша" е сред най-играните оперети. Още от деня на своята премиера - 17 ноември 1915 г. във виенския “Йохан Щраус-театър”, тя се радва на любовта на публиката от цял свят.


15 април
19:00 Варненска опера

Българи от старо време - оперета от Асен Карастоянов
. Диригент Станислав Ушев
. С участието на Стефан Рядков и Руслан Мъйнов

Завладяващото сценично присъствие на известните комици Стефан Рядков (Дядо Либен) и Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) е в основата на непрекъснатия интерес на публиката към класическата българска оперета по едноименната повест на
Любен Каравелов. Сюжетът, вдъхновен от българския патриархален бит и фолклор от средата на 19. век, пресъздава неповторимата атмосфера на националното Възраждане. Тук битовите конфликти и недоразумения се вплитат в общия порив към политически и граждански свободи.


21 април
19:00 Радио Варна – Концертно студио

Спомен за Мария Бохачек и Тодор Костов
 
Вход свободен!

Творчеството на големите оперни певци Мария Бохачек (1931-1999) и тенора Тодор Костов (1928-2009) ще оживее на премиерата на компактдиск със записи на техни изпълнения. Събитието е първата от двете премиери на компактдискове, включени в програмата на Великденския музикален фестивал.


23 април
19:00 Радио Варна – Концертно студио

Среща – концерт
със солистичния екип от студенти на Националната музикална академия Панчо Владигеров, участници в спектаклите на операта "Бохеми"
Вход свободен!

Концертното студио на Радио Варна е място за среща със солистите от Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, участници в спектаклите на операта „Бохеми” в двата последни дни на Великденския музикален фестивал – на 29 и 30 април.


26 април
18:00 Варненска опера

Балетен концерт
Участват възпитаници от специалност "Класически танц" от Национално училище по изкуствата "Добри Христов"

Сцената на Варненската опера е традиционно сцена за изява на младите таланти от Националното училище по изкуствата „Добри Христов”. Уменията си в класическия танц те ще демонстрират в една изящна балетна вечер.


27 април
19:00 Радио Варна – Концертно студио

Йоско Йосифов – диригент и композитор
 
Вход свободен!

Творчеството и личността на композитора и диригент Йоско Йосифов (1911-2001) ще бъдат представени на втората за април премиера на компактдиск в Радио Варна. Най-яркото произведение на автора – Симфонична поема „Тъжа”, както и фрагменти от операта „Гергана” от маестро Георги Атанасов, осъществена във Варненска опера през 1957 г., са само някои от акцентите в премиерата и малка част от богатото творчество на композитора.


29, 30 април
19:00 Варненска опера

Бохеми - опера от Джакомо Пучини
. Диригент Христо Игнатов
. Режисьор Кузман Попов
. С участието на хор и оркестър на ОФД – Варна
. Солисти: студенти от ДМА П. Владигеров

Операта “Бохеми” от гениалния италиански композитор Джакомо Пучини е създадена по сюжет от “Сцени от живота на бохемите” на френския писател Анри Мюрже и се радва на огромен успех в най-големите оперни театри по цял свят.

Във Варна операта “Бохеми” е поставена за първи път през далечната 1949 година. Следват постановките от 1960, 1979 и 1990 година. Настоящата постановка е дело на диригента Христо Игнатов, режисьора Кузман Попов, художничката Мария Диманова и диригентката на хора Малина Хубчева.

Главните роли в предстоящите спектакли ще се изпълняват от студенти по оперно пеене от Музикалната академия “Панчо Владигеров”, разпределени в два състава.
Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
03.04.2009 г. 15:40
Посетено:
1034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/7633-programata-na-ofd-varna-za-mesets-april-2009