Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Април 2009

◊ ПРОГРАМАТА

. До 23 април продължава изложбата “Във вълшебния свят на  полските приказки” - илюстрации на ученици от НУИИ “Илия Петров”- София.

2, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

• Магии – реж. Анджей Якимовски (2007, 95 мин.), с превод
Награди: в т.ч. 2007 – Венеция (МФФ), награда Европа Синема за най-добър европейски филм; Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – Гран при Златни лъвове; Сао Пауло (МФФ) – специалната награда на журито; Братислава (МФФ) - награда на ФИПРЕССИ

6-годишният Стефек решава да предизвика съдбата. Момчето вярва, че провокираната от него поредица от незначителни случки ще го доближи до баща му,  напуснал майка му заради друга жена.


8, сряда
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


9, четвъртък
15 ч., кинозала НАТФИЗ

Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
• Любовни истории – реж. Йежи Штур (1997, 87 мин.), с превод
Награди: в т.ч. 1997, Гдиня – Гран при за най-добър филм; Венеция – награда на Католическия филмов център; награда на ФИПРЕССИ.

Вторият филм в режисьорската кариера на Йежи Штур, който го посвещава на изтъкнатия режисьор Кшищоф Кешловски. През 1997 г. “Любовни истории” са полският кандидат за Оскар в категорията “най-добър чуждестранен филм”
 
Четири варианта на любовните преживявания на мъж в разцвета на силите. Той е поставен в ситуации, които са проверка на способността му да следва гласа на сърцето си.


22, сряда
18 ч., Зала “България”

. Съвместно с Дирекция “Култура” на Столична община
. С медийното партньорство на Българското национално радио
По случай 130 години от обявяване на София за столица
• Великденски органов концерт на проф. Юлиан Гембалски и Елжбета Гродзка-Лопушинска (сопран).
В програмата: Г. Ф. Хендел, Ал. Гилман, Й. С. Бах, Й. Хайдн, Ю. Гембалски, В. А. Моцарт.

Елжбета Гродзка-Лопушинска завършва с отличие солово пеене в Музикалната академия в Катовице. Лауреат на вокални конкурси. Работи като солистка с много вокално-инструментални симфонични и камерни състави. Специализира се в изпълнението на сакрална музика от различни епохи. От 1999 г. изнася концерти с Юлиан Гембалски и изпълнява негови творби и импровизации. Притежава в актива си записи за радиото, телевизията, има издадени дискове. От 2004 г. е доктор на музикалните науки.

Юлиан Гембалски е професор в Музикалната академия в Катовице, ръководител на Катедрата по орган и клавесин, води класа по орган. От 1996 до 2002 е ректор на същата академия. Усъвършенства се в Белгия и Франция. Изнася концерти в Европа и САЩ, има над 25 диска. Автор на редица публикации и проекти на органи. Лауреат на конкурси за клавирна и органова импровизация в Полша и чужбина, както и на награди (в т.ч. наградата „Lux ex Silesia, медал „Pro Ecclesia et Pontifice” от Светия отец). Основава първия в Централна и Източна Европа музей на органа.
Вход свободен


23, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

Цикъл “20 години от Обявяването на свободата и рухването на комунизма в Централна Европа”
• Случайност – реж. Кшищоф Кешловски (1981, 112 мин.), с превод
Награди: 1987 - Москва (MФФ)- награда на Асоциацията на съветските филмови дейци; 1987 - Гдиня (до 1986 Гданск) (Фестивал на полското кино) – награда за сценарий; награда за главна мъжка роля.
   
Метафорична притча за човешката съдба, своеобразен венец на киното на моралното безпокойство и сбогуване с политическата му декларативност.   


24, петък
19.30 ч., Зала “България”

Участие на Полския институт в Европейския музикален фестивал

. Съвместно с Cantus Firmus
• Клавирен рецитал на Станислав Джевецки
В програмата: творби на Шопен и Лист

Станислав Джевецки е роден през 1987 г. Дебютира на 5 г. в Московската консерватория пред 2000 души. На 6 г. е солист (първо турне в Япония), на 7 г. пише първата си соната. На 10 години издава първия си диск. Свирил е в най-престижните световни зали - Карнеги хол, Palacio real de El Prado в Мадрид, Victoria & Albert Museum в Лондон и мн.др. Още като дете печели ценни награди: Гран при на Европейския телевизионен конкурс в Аликанте през 1999 г.; на 12 години печели Гран при за млади музиканти на Х конкурс на Евровизия в Берген. Музикантът има в репертоара си 18 концерта за пиано, които изпълнява с най-изтъкнатите диригенти от цял свят. Сега младият музикант е студент в Музикалната академия във Варшава.
   
Ограничен брой покани. Записване по реда на обажданията от 13 април


25, събота
18.00 ч., Галерия на Полския институт

• Акордеонен концерт на Harmonium Duo – Хуберт Гижевски и Рафал Гжонка
В програмата: Й. С. Бах, Цезар Франк, Леон Бьолман, А. Хачатурян, Ц. Пачорек, Ст. Монюшко, А. Пиацола, В. Лютославски, Г. Енеску.

Хуберт Гижевски е лауреат на конкурси в Полша и чужбина. Изнесъл е десетки концерти в най-престижните зали и художествени центрове в Полша – Националната филхармония, Студио S1 на Полското радио, както и в чужбина – Сантори хол (Токио), Карнеги Хол (Ню Йорк, САЩ). Изнася рецитали в Саудитска Арабия, България, Мароко, Германия, САЩ, Италия и Литва. Стипендиант на Lions Club Warszawa Nike.

Рафал Гжонка е лауреат на най-високите награди на над 30 национални и международни конкурси. Има записи за Полската телевизия и за известни полски театри – Атенеум, Повшехни, Полски и др.  Изнасял е концерти в почти всички европейски страни. Интересите му, освен класическата камерна музика, включват съвременния бандонеон и джаз. Рафал Гжонка продължава обучението си в Музикалната академия във Варшава. Работил е с изтъкнати полски музиканти – Гжегож Турнау, Анна-Мария Йопек, Кристина Янда и др. Ценен изпълнител на съвременна музика.

Покани в Полския институт от 16 април


27, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

• Откриване на ретроспективна изложба сатирични рисунки “Сатирикон 1979-2008” от Центъра за култура в Легница с участието на лауреата от 2008 г. Валентин Георгиев

В Полша легницкият Сатирикон е проява без конкуренция, която си е извоювала в света свое  авторитетно място.  Днес това е конкурс, открит за художници, графици, скулптори, плакатисти и фотографи. Всяка година в конкурса участват хиляди работи от цял свят. Изложбата включва 49 табла с работи на автори от цял свят, отличени в конкурса през последните 31 години.
 
Изложбата продължава до 29 май


29, сряда
18 ч., Галерия на Полския институт

. Съвместно с Издателство "Сонм
"
• Представяне на българския превод на книгата “Философия на драмата
” на отец Юзеф Тишнер (Издателство "Сонм", превод – Правда Спасова, доктор на философските науки). Книгата ще представи проф. Владимир Градев
. Откъси от документалния филм “Тишнер – живот в разкази” (реж. Артур Венцек)

Отец Юзеф Тишнер
(1931-2000) е автентичен морален и интелектуален авторитет. Той е дългогодишен професор в Папската академия по теология в Краков и президент на Института за науките за човека във Виена. Определят го като най-големия католически мислител и есеист в Полша през 90-те години на XX в. Негови трудове са преведени на български: „Мислене според ценностите / сборник есета /” (1982, бълг. изд. СОНМ, С. 2004), „Дебат за съществуването на човека” (1999, бълг. изд. Панорама Плюс, С. 2005).

„Философия на драмата” е най-известното произведение на отец Юзеф Тишнер и несъмнено един от най-ярките трудове в съвременната полска философия. Авторът конструира оригинална философска антропология, която предлага отговор на най-често задаваните въпроси: Къде е Бог? Защо злото съществува? Какво представляват красотата, истината, доброто?

Проф. Владимир Градев
е преподавател в катедра "История и теория на културата" на СУ "Св. Климент Охридски". В периода 2001-2006 г. е посланик на България при Светия престол. Автор на книгите "Силите на субекта" (1999), "Прекъсването на пътя" (2000) и "Политика и спасение" (2005), "Между абсолютното тайнство и нищото" (2007).

дфн Правда Спасова
е ст.н.с. II ст. в БАН. Завършила е философия в СУ „Климент Охридски”, защитила е дисертация по естетика във Варшавския университет. Тя е доктор на философските науки, преподавател по философия в Националната художествена академия. Автор на изследването "Американската аналитична естетика" (2007). Нейно дело са преводите от полски език на „Основни направления в марксизма” на Лешек Колаковски, „Анатомия на любопитството” на Михал Павел Марковски, „Човекът” на Роман Ингарден и др.


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Хасково
Драматичен театър
• Продължава фотоизложбата “България – моя любов” на Мирек Ошип. 


Стара Загора
7 април, 17.30 ч.
Регионална библиотека “Захарий Княжевски”
• Откриване на фотоизложбата “Без багаж”


Нова Загора
21 април
Художествена галерия “Руси Карабиберов”
• Откриване фотоизложба “България – моя любов” на Мирек Ошип. 


Нови пазар
23 април
Национален конкурс за акордеонисти и камерни ансамбли
• Концерт на акордеонния дует Harmonium Duo – Хуберт Гижевски и Рафал Гжонка.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
02.04.2009 г. 18:30
Посетено:
929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/7623-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya