Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Март 2009

◊ ПРОГРАМАТА

До 6 март продължава изложбата фотография “Живот в наследството на границата”.


4, сряда
18 ч., Галерия на Полския институт

XXIIІ Шопенова вечер - Мазурките на Шопен
Седма програма от Шопеновия интеграл - мазурките на Шопен (издание Игнаци Падеревски) на класа на проф. Атанас Куртев
. В програмата: Мазурки 1-29
. Участват: Филип Иванов, Светомира Алекова, Ивайла Иванова, Радослав Николов, Калоян Иванов, Ана Йованович, проф. Атанас Куртев, Анелия Господинова.


5, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

Филмът се излъчва в навечерието на срещата с автора, който гостува на 6 март в Полския институт във връзка с представянето на едноименната му книга на български език.
Самота в мрежата – реж. Витолд Адамек (2006, 124 мин.)

Филмът е заснет по бестселъра
"С@мота в мрежата" на Януш Леон Вишневски. Разказ за любовта във виртуалния свят и живота на съвременния човек, който, заобиколен от модерна техника, продължава да търси истински емоции и вълнения. История за любовта, единствената, която ни кара да плачем и не ни разрешава да останем равнодушни. 


6, петък
18 ч., Галерия на Полския институт

Съвместно с Издателство Сиела
• Представяне на българския превод на книгата “
С@мота в мрежата (Издателство Сиела, превод – Амелия Филипова, редактор – Искра Ангелова) с участието на автора Януш Вишневски.

Януш Леон Вишневски (род. 1954) е завършил физика, икономика и информатика. Автор на научни трактати и статии в периодичния печат. Въпреки “софтуерното” си всекидневие в международна химическа фирма във Франкфурт той е известен автор на много разкази и романи (в т.ч. Самота в мрежата - 2001, преведен на английски - Loneliness on the Net By Janusz L. Wisniewski, немски, руски, хърватски, чешки, литовски и албански). През 2004 г. излиза поредната повест "Повторени съдби", която влиза в списъците на бестселъри още преди да стигне в книжарниците. Януш Вишневски е автор и на бестселърите "Интимна теория на относителността" (2005) и "Нужни ли са на света мъжете" (2007).

"Самота в мрежата" е една съвременна повест – с интернет, електронни самолетни билети, декодиране на генома и есемеси и същевременно безкрайно традиционна като класическа любовна история. Повест за любовта в мрежата – тази последната, за която мечтаем, която “ни разплаква и спира дъха в гърдите”.


8, неделя
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


9, понеделник

18 ч., Галерия на Полския институт

• Откриване на изложба живопис “Градини” на Дариуш Делик с участието на автора.

Дариуш Делик е следвал изящни изкуства в Университета “Николай Коперник” в Торун. Занимава се с живопис и обучение по рисуване. Има 12 самостоятелни изложби (в т.ч. в Бидгошч, Познан, Торун, Вилнюс). Участвал е в над десет общи художествени изложби в Полша и чужбина. От 1987 година работи в Галерията и Центъра за художествено творчество на децата в Торун, а от юли 2008 г. е негов директор.
Изложбата продължава до 27 март


10, вторник
18 ч., Галерия на Полския институт

Съвместно с Издателство “Астерим”
• Представяне на книгата “Зубър, видра и паун. Антология на полската литература от Средновековието до Просвещението” (2008, подбор, превод и редакция на антологията – Камен Рикев, предговор – проф. Боян Биолчев, Издателство “Астерим”). Книгата ще представи проф. Панайот Карагьозов.
   
Антологията проследява развитието на книжовността в Полша от XV до XVIII век чрез произведения, непубликувани до този момент в България. Представените над 100 текста свидетелстват за полския принос в европейското културно наследство. Отделните произведения се съпровождат от малки статии, исторически справки и пояснителни бележки. Предговорът “Мост през художественото време” е дело на проф. дфн Боян Биолчев. Част от представените 95 илюстрации се публикуват с любезното съдействие на полски библиотеки и музеи.

Камен Рикев – главен асистент в Катедрата по славянски литератури на СУ “Св. Климент Охридски”; автор на над 30 публикации върху полската литература и полско-българския културен диалог.

Проф. дфн Панайот Карагьозов – декан на Факултета по славянски филологии на СУ “Св. Климент Охридски”; литературовед, преводач, автор на над 200 научни публикации в областта на историята на славянските литератури, култури и религиозни практики.


12, четвъртък
15 ч., кинозала НАТФИЗ

Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
Резерват – реж. Лукаш Палковски (2007, 115 мин.), с превод

Най-често награждаваният полски филм за 2007 г., в т.ч.: награда за режисьорски дебют, за монтаж, награда на журналистите – Гдиня 2007;  Орли 2007 – откритие на годината; Паспорт на Политика 2008; 2008 Одеса (Международен филмов фестивал "Golden Brig") - награда за главна мъжка роля; 2008 - Светлогорск (MФФ на прибалтийските страни) - Награда за сценарий.
   
Съвременна битова комедия, чието действие се развива във варшавския квартал Прага, херметичен свят, разположен на десния бряг на Висла. Дебютантът Лукаш Палковски кани зрителите в едно филмово пътешествие в такива кътчета на Варшава, които няма да откриете в официалните пътеводители.


18, сряда
18 ч., Галерия на Полския институт

XXIV Шопенова вечер - Мазурките на Шопен
Осма програма от шопеновия интеграл - мазурките на Шопен (издание Игнаци Падеревски) на класа на проф. Атанас Куртев
. В програмата: Мазурки  30-58
. Участват: Дарина Титкова, Колина Вълкова, проф. Атанас Куртев, Александър Лиалиос, Павлина Рангелова, Ина Иванова, Анастасия Каминская, Савелина Кънчева


20, петък
18 ч., Галерия на Полския институт

Лекция на директора на Театралния институт във Варшава Мачей Новак за съвременния полски театър.

Мачей Новак – създател и директор на Театралния институт “Збигнев Рашевски” във Варшава. Директор на Театър “Вибжеже” в Гданск в периода 2000-2003 г. Театрален и кулинарен рецензент, журналист, аниматор на културни събития. В периода 1997-2000 директор на Редакция “Култура” в най-тиражния полски вестник “Газета виборча”.


26, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт

Цикъл “20 години от Обявяването на свободата и рухването на комунизма в Централна Европа”
Полска документална хроника (6 мин.)
Човекът от желязо – реж. Анджей Вайда (1981 г., 147 мин.), с превод
Награда Златна палма и номинация за Оскар за чуждоезичен филм

Огромни проблеми със сценария, светкавично заснемане, тълпи в кината въпреки усилията на комунистическите власти и Златна палма в Кан – такава е най-кратката история на най-известния филм за августовските събития в Полша и началото на “Солидарност” – “Човекът от желязо” на Анджей Вайда. 


29, неделя
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


30, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт

По случай Международния ден на детската книга – 2 април
. Съвместно с Издателство “Сонм” и НУИИ “Илия Петров” - София
• Представяне на антологията “
Приказки от полски писатели(Издателство “СОНМ”, превод – Правда Спасова). Антологията ще представи изкуствоведът доц. д-р Светлана Стойчева от СУ “Св. Климент Охридски”.
Антологията включва приказки и притчи на Юзеф Игнаци Крашевски, Хенрик Сенкевич, Елиза Ожешкова, Болеслав Лешмян и др. Илюстрациите в книгата са дело Борис Праматаров – студент І курс в Художествената академия в София.
• Откриване на изложба ученически илюстрации “Прочити на полски приказки” с участието на директора на НУИИ “Илия Петров” Мария Ландова.

Изложбата включва ок. 40 работи на ученици от 9. до 12. клас на Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” в София в различни техники. Най-високо оценените работи ще получат награди от Полския институт в София.
 

◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Русе
18 март
18 ч., Драматичен театър “Сава Огнянов” – Камерна зала
. Съорганизатор: Драматичен театър “Сава Огнянов” в Русе

• Представяне на антологията “Съвременна полска драма” с участието на Мачей Новак – директор на Театралния институт във Варшава. Откъси от пиесите ще представят актьорите Ясена Господинова, Татяна Цветкова, Тихомир Благоев, Венцислав Петков, Радомир Андонов.


Плевен
19 март
17 ч., Драматично-куклен театър “Иван Радоев”

• Представяне на антологията “Съвременна полска драма” с участието на Мачей Новак – директор на Театралния институт във Варшава. Откъси от пиесите ще представят актьорите Ирина Андреева и Веселин Плачков.


Габрово
Съвместно с Дома на хумора и сатирата
24 март, Дом на хумора и сатирата

• Откриване на ретроспективна изложба сатирични рисунки “Сатирикон 1979-2008” от Центъра за култура в Легница, с участието на директора на Центъра Гжегож Шчепаняк и уредника на изложбата Елжбета Петрашко.
В Полша легницкият "Сатирикон" е проява без конкуренция, а в света си е извоювал своето място. Първоначално "Сатирикон" е проява с местно значение – изложба рисунки на вроцлавски художници. През 1985 г. Националната изложба на сатирична рисунка официално е обявена за международен конкурс. Днес Международната изложба "Сатирикон" е конкурс, открит за художници, графици, скулптори, плакатисти и фотографи. Всяка година за конкурса се получават хиляди работи на няколкостотин автори от няколко десетки страни от цял свят.

Изложбата включва 50 табла с работи на автори от цял свят, отличени в конкурса през последните 31 години.
През април изложбата ще бъде представена в галерията на Полския институт.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
25.02.2009 г. 13:25
Посетено:
1121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/7368-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya