Календар

На 3 март се открива новият Исторически музей на Стара Загора

130 години от възстановяването на Стара Загора

На 3 март се открива новият Исторически музей на Стара Загора


◊ СЪБИТИЯТА

• На пресконференция в сградата на Регионален исторически музей - Стара Загора на 18 февруари 2009 бяха представени резултатите от проекта "Частици крехка красота", реализиран с подкрепата на Министерство на културата. Пресконференцията е първата от поредицата прояви, които РИМ - Стара Загора организира съвместно с Община Стара Загора преди откриването на новата експозиция в новата сграда на музея на 3 март.

Проектът „Частица крехка красота” касае реставрацията на 9 стъклени съда, датирани от I-IV век. Всички те са открити при археологическо проучване на гробни съоръжения в Стара Загора и региона. Една част от съдовете са със значителни липси. В етапите на реставрация е извършено разлепване и почистване на фрагментите, консолидация, слепване и възстановка на липсващите детайли, използвайки метода разработен в ателиетата на Римо-германския музей в гр. Майнц (Германия), с който РИМ - Стара Загора поддържа тесни отношения. Реставрираните по проекта стъклени съдове ще заемат едно от централните места в новата музейна експозиция, представяйки достойно блясъка на античната култура в Августа Траяна.

• В събота, 21 февруари 2009, от 10,30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” Регионален исторически музей - Стара Загора и Регионална библиотека "Захарий Княжески" организират представяне на книги и периодични издания, постъпили по книгообмен в библиотеката на музея. Пред публика ще бъдат презентирани най-интересните нови заглавия от библиотеката на РИМ - Стара Загора.

На сайта на РИМ - Стара Загора в Интернет на адрес http://museum.starazagora.net/Ind.HTM се отброява електронно времето до 3 март, 17,00 ч., когато ще бъде официално открита ултрамодерната сграда на музея, каквато няма в България.


◊ МАЛКО ИСТОРИЯ

През 1992 г. Община Стара Загора обявява Национален конкурс за проектиране на две сгради една до друга - банка и музей. Конкурсът печели архитектурният тандем: Киряков, Чернев и Вътев. Изготвени са работните проекти и ОББ финансира построяването на своята част, която е завършена през 1996 година. Сградата става известна и като печели конкурса на Съюза на архитектите и вестник "Арх & Арт борса" - "Архитект на годината 1996". Конструктивен проект: инж. Румен Драганов, инж. Ивайло Драганов, инж. Стефко Драгов, метални конструкции, инж. Ивайло Терзиев. ВиК проект: инж. Тодор Михайлов, ОВ проект: инж. Веселин Николов и инж. Пачников, ел. проект: инж. Иван Грънчаров и инж. Виолета Витанова.

Сградата представлява пясъчен часовник, разположена е върху централна „вена” - главната улица, отвеждаща към Южната порта на античния град Августа Траяна. Античното ниво, заедно с много лапидарни паметници от историческия резерват, е вече експонирано, но предстои подреждането на дребните находки. То е изцяло отворено към вътрешното пространство, което осигурява визуална връзка на горните етажи с автентичната археология. Археологията  преминава отвътре навън и в пространството на открития лапидариум в двора, от изток.

От 1995 г. до 2006 г. сградата на Историческия музей в Стара Загора е изграждана от фирма „Строителство и възстановяване”, а от 2006 г. – от СК ”Трейс” - Стара Загора. През лятото на 2007 година е отворена Административната част.


◊ НОВОТО

РИМ – Стара Загора отворя врати в годината, в която отбелязваме 130 години от възстановяването на Стара Загора след опожаряването й от пепелищата и поставянето на основния камък в сегашния Парк „5 октомври”. Изграждането на музея е изцяло финансирано от Община Стара Загора.
 

• Заповядайте на откриването на постоянната експозиция в новата сграда на Регионален исторически музей - Стара Загора на 3 март от 17,00 ч. на адрес: Стара Загора, бул. ”Руски” 42

Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
18.02.2009 г. 18:45
Посетено:
1960
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/7327-na-3-mart-se-otkriva-noviyat-istoricheski-muzey-na-stara-zagora