Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Феруари 2009

◊ ПРОГРАМАТА

. В Галерията на Института продължава изложбата на художници, завършили Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”, гр. Казанлък


1, неделя
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


2-4, понеделник-сряда
16 ч.-21 ч., Галерия на Полския институт, вход свободен
Ехо от Международния фестивал на планинарския филм в Банско (ноември 2008)
• Прожекция на планинарски филми


9, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт
• Откриване на фотоизложбата “Полша през обектива на тв програмата “Без багаж” на TV7.

Красива Полша разкрива своя чар пред обектива на любимото на всички пътешественици риалити „Без багаж” и вдъхнови продуцентката на предаването Биляна Траянова и фотографа Валери Белчински да направят снимките, които ще ви накарат да включите Полша още в най-близките си предстоящи пътувания. Усетете пулса на една модерна европейска държава!
Предаването се излъчва всяка събота от 18 ч. по телевизия TV7.
. Пътуването е осъществено с любезното съдействие на Посолството на Република Полша в България.
Изложбата продължава до 27 февруари


12, четвъртък
15 ч., кинозала НАТФИЗ
Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
• Площадът на Спасителя – реж. Кшищоф Краузе, Йоанна Кос-Краузе (2006, 105 мин.), с превод

Критиците и публиката единодушно признават този филм за един от най-добрите полски филми през последните години. Потвърждават го многото награди, с които той е удостоен: Златните лъвове на Фестивала на полското кино в Гдиня за най-добър филм, награда за главна и второстепенна женска роля, за музика и наградата на журналистите. Награди от фестивалите в Суджоу, Валядолид, Триест и Камеримаж. Филмът е заснет по истинска история.

Младо семейство очаква скоро да получи ключовете от новото си жилище. Временно се настанява при майката на мъжа. Скоро се оказва, че техният посредник е банкрутирал и те може да не получат мечтаното жилище.


15, неделя
18 ч., Галерия на Полски институт
• Рецитал на Павел Вакареци, пиано
В програмата: Игнаци Падеревски, Фридерик Шопен, Юлиуш Зарембски.
   
Павел Вакареци е роден през 1987. През 2005 г. завършва с отличие Музикалното училище в Торун. Студент ІІ курс в Музикалната академия в Бидгошч, където учи под ръководството на проф. Катажина Попов-Зидронь. Павел Вакареци печели награди в многобройни национални и международни клавирни конкурси, в т.ч.: Жаган (1996), Гожув Велкополски (1998), Йеленя Гура  (1999), Шафарня (2001), Конин (2002), Шедлце (2002), Краков (2003). Редовно се изявява като солист с Торунския симфоничен оркестър. Изнася концерти в Полша и в чужбина: Калининград, Гваделупа. Павел Вакареци е лауреат на Международния клавирен конкурс “Игнаци Падеревски” в Бидгошч (2007 г.).
Покани в Полския институт от 6 февруари


17, вторник
18 ч., Галерия на Полския институт
• Представяне на българския превод на книгата “Кримски сонети” на Адам Мицкевич (Издателство “Захарий Стоянов”). Книгата ще представи Иван Гранитски, директор на Издателство “Захарий Стоянов”. Кримски сонети в изпълнение на Богдан Глишев, актьор в Театър “София”.
     
Адам Мицкевич (1798-1855) - велик полски поет, драматург, публицист и революционер. Неговото творчество е нов етап в полската литература и основа на полския романтизъм. Автор на „Ода на младостта“, „Балади и романси“, „Задушница“, „Конрад Валенрод“, „Пан Тадеуш“.

Съставителството и голяма част от преводите са дело на големия български преводач Стоян Бакърджиев, както и на Иван Вазов, Кирил Христов, Людмил Стоянов, Дора Габе, Николай Ковачев, Росица Бонева, Хр. Кесяков. Книгата включва студиите на Ванда Смоховска-Петрова „Мицкевич на българска земя“, на проф. Боян Пенев „Българските преводи на Кримски сонети“ и библиография на преводите на „Кримски сонети“.
Книгата е издадена със съдействието и финансовата подкрепа на Полския институт в София.
Вход свободен


23, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети в касата на Сатиричния театър


26, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт
Гран При на Фестивала на полските игрални филми в Гдиня.
• Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път – реж. Кшищоф Зануси (Полша, 2000), 99 мин., с превод
Участват: Збигнев Запашевич, Кристина Янда, Тадеуш Брадецки, Шимон Бобровски.
   
Главният герой, 60-годишен лекар, подозира, че е болен от рак. Близкият край предизвиква в него желанието  безнаказано да пробва всичко, което в живота си досега е избягвал. Под формата на приятелска безкористна помощ, той се опитва да унищожи любовта на двама младежи, а от монах се опитва да изтръгне признанието, че не вярва. Героят очаква някакъв знак, който да му посочи как да живее.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
02.02.2009 г. 17:07
Посетено:
1101
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/7239-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya