Календар

"Голямото четене" в Стара Загора

10 декември 2008

◊ СЪБИТИЕТО

Община Стара Загора
РБ "Захарий Княжески"
Библиотека "Родина"

      
От 5 октомври 2008 г. стартира кампанията „Голямото четене” на Българската национална телевизия. Идеята е зрителите и читателите да изберат любимия роман чрез гласуване. От 10 ноември из страната тръгна и Пътуващата библиотека на „Голямото четене”.

На 10 декември 2008 г. (сряда) Пътуващата библиотека ще бъде в Стара Загора пред сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

От 12.00 до 19.00 ч. всички старозагорци, обичащи книгата и четенето, ще могат да оставят в Пътуващата библиотека свои любими книги с послания, които ще намерят нови читатели из цялата страна. Посетителите, оставили книги в Пътуващата библиотека, ще могат на свой ред да си изберат книга от сбирката на Пътуващата библиотека. Така пътуващите книги ще свържат четящите българи в общността на „Голямото четене”. Посетителите на Пътуващата библиотека ще могат да открият любими книги с автограф от автора или с послания от известни личности.
      
Каним Ви да вземете участие в кампанията като дойдете със своята книга, в която сте написали вашето послание за читателите на Пътуващата библиотека! Очакваме Ви на 10 декември (сряда) в 12.00 часа пред Регионална библиотека “Захарий Княжески” с книга да посрещнем Пътуващата библиотека!
 

◊ ПРОГРАМАТА                                                                                    
10 декември (сряда) 2008 г.
 
12.00 часа – пред Регионална библиотека „Захарий  Княжески”
. „Стара Загора чете „Пътуващата библиотека”. Уникално шоу за посрещането. Много изненади по суша и въздух! Заповядайте!
 
12.30 часа – Фоайе на Регионална библиотека “Зах. Княжески”
. Представяне на веществено-документална изложба “Литературна Стара Загора ХІХ-ХХ век” – от фондовете на Музей "ЛСЗ" (10-24.12.08 г.)
 
13.00 часа –Зала на  Регионална библиотека „Захарий  Княжески”
. „Различните думи” – четем на различни езици с Клуба на етносите, единствен по рода си в страната
 
13.30 часа – ГПЧЕ „Ромен Ролан”
. Среща с писателя от Стара Загора Стефан Кисьов – първия носител на наградата „ВИК” за „Екзекуторът” - най-добър български роман за 2004 г. Стефан Кисьов гостува на своята Френска гимназия, чийто възпитаник е.
 
15.00 часа – Книжарница „Хеликон”
. „Странстващите думи” – емблематични за града пътешественици четат и разговарят за своите произведения, вдъхновени в различни краища на света. С участието на арх. Петър Бакърджиев, Алексей Стоев и др., водещ Мария Донева.
 
17.00 часа – PARK MALL
. „Гласувам за...” – Организират Библиотека „Родина” и PARK MALL. Донеси любимия си роман и го подари на друг! Чети с приятели, предай им своето послание!
 
Къща-музей ”Гео Милев”
. Изложба ”Из библиотеката на Гео Милев” – любими заглавия на поета Гео Милев от Къща-музей "Гео Милев"
 

През целия ден (9.00-19.00 часа) във фоайето на Регионалната библиотека „З. Княжески” ще бъдат организирани:
. щандове за книги на различни книжарници от града
. презентации за литературната слава на Стара Загора и книжовното й богатство
. изложби на уникални издания от фондовете на библиотеката и фотоизложби
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
08.12.2008 г. 12:12
Посетено:
1124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/6983-golyamoto-chetene-v-stara-zagora