Календар

Гръцката фондация за култура открива представителство в София

Програма на двудневната културна програма

Гръцката фондация за култура открива представителство в София


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 ноември 2008 министърът на културата на Гърция г-н Михалис Ляпис в присъствието на президента на Гръцката фондация за култура г-н проф. Георгиос Бабиньотис официално ще открие Гръцки културен център в София. На тържественото откриване ще присъстват министъра на културата на България - г-н Стефан Данаилов, културни деятели, членове на Гръцкия бизнес съвет в България и приятели на Гърция.


◊ КУЛТУРНА ПРОГРАМА

„Гърция – България: културни хоризонти – път за общуване” ще бъде темата на двудневните културни изяви (17 и 18 ноември), които Гръцката фондация за култура ще организира в София по случай откриването на представителството си в България.

• Културната програма ще започне на 17 ноември с тържествен концерт в зала "България" на Софийската национална филхармония по произведения на Вангелис Пецалис, Димитър Христов, Карл Мария фон Вебер и П. И. Чайковски под диригентството на Алкис Панайотопулос. Солисти ще бъдат Панайотис Янакакис (пиано) и Дионисис Граменос (кларинет), носител на първа награда на конкурса за млади музиканти „Евровизия”.

• На 18 ноември в новооткрития център (София, ул. "Бенковски" 51) ще се състои музикално-поетична вечер с поетичен рецитал на български и гръцки поети - Титос Патрикиос, Насос Вагенас, Иван Теофилов и Силвия Чолева. Традиционни и народни песни от Гърция, от балкански страни, Южна Италия и Португалия ще изпълнят талантливите музиканти - сестрите Сузана и Елени Вуюкли.

„Мостове” е името на специализираната изложба на книги - превод на художествена литература от гръцки на български език и от български на гръцки език. С тази изложба Гръцката Фондация за Култура цели сближаване на двете държави в областта на литературата. Това са „мостовете”, които започнаха да се изграждат в края на двайсети век и които постепенно засилват съвременния интерес към литературата в България и Гърция. Сред авторите на книгите, включени в изложбата са Димитър Кирков, Вера Мутафчиева, Кирил Топалов, Антон Дончев, Петър Дънов, Янис Рицос, Одисеас Елитис, Константинос Кавафис, Никос Казандзакис и Йоана Каристиани.

Преводаческото изкуство в наши дни добива все по-голяма популярност и една подобна целенасочена изява се превръща автоматично в стимул за издатели и преводачи за осъществяване на бъдещи проекти в областта на превода в двете държави.

Посетителите на центъра ще имат възможността да разгледат изложените произведения в периода 18 ноември – 31 декември 2008 г.


Съвместните културни изяви и програми, организирани от Гръцка фондация за култура имат за цел популяризирането на гръцката култура и изграждането на своеобразен „културен мост” между България и Гърция. Фондацията ще подкрепя и други инициативи като преподаване на гръцкия език като чужд език и ще организира културни събития, свързани с развитието на гръцката култура на местна почва.

Директор на културния център е гл. ас. д-р Димитриос Румпос, преподавател по новогръцки език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Велико Търново.


◊ ГРЪЦКА ФОНДАЦИЯ ЗА КУЛТУРА

Гръцката фондация за култура е основана през 1992 г. с единодушно решение на гръцкия Парламент и цели популяризиране и разпространение на гръцкия език и гръцката култура по целия свят. Присъствието й в различни държави постави основите за развитие на международните културни връзки на Гърция и направи възможно организирането на мащабни културни мероприятия, които разпространяват гръцката култура. Преподаването в клоновете на фондацията допринесе за овладяването на гръцкия език от много хора и стимулира много студенти да завършат следдипломни квалификации в гръцки университети.

От 2006 г. Гръцката фондация за култура продължава да определя своите дейности и приоритети, взимайки предвид типичните особености на международното пространство:
- културното съревнование между различните култури и езици;
- търсенето на съвременни начини на изразяване за оформянето на културния облик на 21. век.

Управителният съвет на Гръцката фондация за култура, който е назначен през пролетта на 2006 г. под ръководството на г-н  Г. Бабиньотис предприе основаването на четири културни представителства в Букурещ, София, Тирана и Белград. Освен това разшири своите дейности в Европа и Австралия, като откри две нови културни представителства в Триест и Мелбърн.

Фондацията основа офиси, които работят с дипломатически представители, разчитащи на сътрудничеството на Гръцката фондация за култура и гръцките посолства в различните страни. Такива има в Лондон, Москва, Виена, Брюксел, Вашингтон и Пекин. Съществуващите клонове на фондацията в Александрия, Берлин и Одеса продължават да развиват активна културна дейност.

Клоновете на фондацията представляват културни центрове за артистични изяви, обучение и преподаване на гръцки език.

Представителствата на ГФК представляват центрове за преподаване на гръцки език и разпространение на гръцката култура. Дейността им има за цел да помогнат на обществата да влязат в контакт с езика, изкуството и постиженията на гръцката култура в различните етапи от нейното развитие, да покажат нейния съсредоточен върху човека характер на фона на взаимното разбирателство и мирното съжителство между народите.

В офисите представителите на ГФК организират на местна основа съвместни изяви и програми, които имат за цел популяризирането на гръцката култура. Подкрепят други инициативи за преподаване на гръцкия език като чужд език и организират прояви, свързани с развитието на гръцката култура.
Автор:
Весела Шишманова
Публикация:
12.11.2008 г. 12:56
Етикети:
Посетено:
1474
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/6815-gratskata-fondatsiya-za-kultura-otkriva-predstavitelstvo-v-sofiya