Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Месец ноември 2008 г.

◊ ПРОГРАМАТА

3, понеделник
18.30 ч., Галерия на ПИ
• Откриване на изложба текстил на Йоанна Лон-Зайонц

Йоанна Лон-Зайонц учи в Художествената гимназия в Котел (1979-1983). Следва в Академията за изящни изкуства в Краков, факултет живопис (1985-1988). Дипломира се в Катедрата по уникален текстил. Била е проектант и координатор на изложби в The Polish Museum of America в Чикаго (1992-1995). Участва в работата на Ателието по експериментален текстил на Съюза на полските художници във Варшава (1999-2008). Участва в Международния симпозиум по изкуство на влакното в Ковари (2006, 2007). Има 9 самостоятелни изложби и участие в 25 общи художествени изложби (Полша, САЩ, Канада, Германия, Унгария и Словакия). 

Изложбата ми в Полския институт в София е изключително важна за мен: тя е юбилейна – свързана с 25 години от завършването на училището в Котел, 20 години от дипломирането ми в Академията в Краков. Изложбата тук е 10-та ми самостоятелна изложба и същевременно първата в България, страната, с която ме свързват много лични и творчески връзки.

Изложбата продължава до 11 декември


4, вторник
18.30 ч., Народен театър “Иван Вазов”
• Представяне на антологията “Съвременна полска драма” (Издателство “Валентин Траянов” - София) с участието на театралните критици Роман Павловски (Полша) и Богдана Костуркова. Откъси от пиесите ще представят артистите от Народния театър “Иван Вазов” Теодора Духовникова и Христо Чешмеджиев.

Книгата е издадена по идея и проект на Полския институт в София, който е и неин спонсор. Тя е първо издание на съвременна полска драма в България. Пиесите в сборника са на 9 съвременни полски автори и са били поставяни на сцените на полските театри в периода 2003-2006 г. В сборника е поместен и разговор за съвременния  полски театър, озаглавен „Немарливост и свобода”, който бе публикуван в бр. 3/2007 на „Диалог” - специализираното полско списание, посветено на съвременната полска драматургия.

Роман Павловски е един от най-изявените полски театрални критици. Публицист на “Газета виборча”. Завършил е театрознание в Ягелонския университет в Краков. Сътрудничи на най-авторитетните издания в областта на театъра и TVP Kultura. Автор на множество публикации в пресата, съставител на две антологии на съвременната полска драма – “Поколение порно и други безвкусни театрални пиеси” (2003) и “Made in Poland – 9 полски театрални пиеси” (2006). Той е автор на предговора към антологията “Съвременна полска драма”, озаглавен “Аргонавти на капитализма. Полската драматургия след прелома”.


6, четвъртък
18.30 ч., Галерия Полски институт
• Тестостерон – реж. Анджей Сарамонович, Томаш Конецки (2006, 119 мин.), с превод

Филмът е заснет  на базата на театралната пиеса. Сватбата на Корнел, популярен благодарение на телевизията, с най-търсената вокалистка Алиция ще бъде в центъра на вниманието на хай-обществото. Подготовката на угощението върви с пълна пара. Внезапно пред ресторанта спира сребърен Ролс Ройс. Трима мъже измъкват пребит юноша и се барикадират в една от залите.

Пиесата със същото заглавие се играе на сцената на столичния Сатиричен театър вече втора година.


8, събота
19 ч., Зала “България” – вход с покани
По случай 11 ноември – Национален празник на Република Полша
Под почетния патронаж на Н. П. Посланика на Република Полша в България г-н Анджей Папйеж

• Джазов концерт на Ага Зарян

„Надежда на полския джаз, най-добрата полска джазова изпълнителка, полската Даяна Крал – трудно е да намерим по-добри препоръки за Ага Зарян. От нея са във възторг такива професионални списания като All About Jazz и Jazz Forum. Всичко, до което тя се докосва, се превръща в злато. Всеки неин проект е съпроводен от възхищения, отличия и хвалби. Ага Зарян и нейната музика са балсам за душата и съвършено ново музикално качество, музика, която прониква в сърцето, пир е за ухото и душата, красота в най-чист вид.” (Шимон Кропачевски)

Ага Зарян завършва с отличие музикалното училище и курса за джаз в музикалното училище под ръководството на известната Ева Бем. През 1998 става лауреат на авторитетния Международен конкурс за джазови изпълнители в Замошч. Два пъти е стипендиант на международните джазови уъркшопове: Stanford Jazz Workshop i Jazz Camp West в САЩ, където се обучава под ръководството на ценени изпълнителки (в т.ч. Ребека Парис, Маделин Йистман). Ага Зарян пее в клубове и участва във фестивали в Полша и в чужбина – в т.ч. в Blues Alley във Вашингтон, Joe’s Pub в Ню Йорк, A-Trane в Берлин, Fashing в Стокхолм и др. През 2002 г. излиза дебютният й албум "My Lullaby" с най-известните полски джазмени Томаш Шукалски, Дарек Олешкевич, Лукаш Жита, Михал Токай. Албумът е посрещнат много добре в Полша, както и в Япония, където официално се разпространява. На два пъти тя е призната от Jazz Forum за най-добрата полска джазвокалистка за 2003  и 2004 г.

През 2007 излиза вторият й албум „Picking Up the Pieces”, записан в Лос Анжелис с най-добрите американски и полски джазмузиканти. Албумът е приет с овации от критика и слушатели и се превръща в платинен.
 
На 01.08.2007 по случай 63 години от избухването на Варшавското въстание тя издава поредния си албум „Умира красотата”. В него са включени 9 въстанически стихотворения, към които Михал Токай написва музика. Албумът става „златен”, а изпълнителката получава наградата на Полската звукозаписна академия „Фридерик 2008” и става „Изпълнител на годината” в анкета на читателите на Jazz Forum - Jazz Top.

Безплатните покани са на разположение в Полския институт и в касата на Зала „България”


10, понеделник
18.30 ч., Галерия Полски институт
Съвместно с редакцията на сп. “Пламък”
• Представяне на списание “Пламък” бр. 5-6/2008, изцяло посветен на полската поезия и есеистика с участието на поета и есеист Мариан Гжешчак.
 
Броят включва стихове и есета на 41 съвременни полски автори, в т.ч. Адам Загайевски, Тадеуш Ружевич, Яцек Качмарски, Яцек Подшядло, Чеслав Милош, Ришард Капушчински, Анджей Сташук, Лешек Колаковски, Станислав Баранчак, Ян Кот. Подборът и редакцията на преводите са дело на Силвия Борисова. Броят е илюстриран с прекрасните картини на прочутия полски живописец Яцек Малчевски (1854-1929).

Преводачи: Първан Стефанов, Иван Вълев, Благовеста Лингорска, Димитрина Лау-Буковска, Вера Деянова, Искра Ангелова, Евгения Манолова, Димитрина Хамзе, Богдан Глишев и Силвия Борисова.

Мариан Гжешчак – поет, есеист, драматург, литературен критик, преводач. Носител на много полски и международни награди. Автор на множество стихосбирки, в т.ч. “Гъста светлина” (1965), “Човек носи товари” (1972), “Небето на лястовиците” (1999), “Ажури” (2006), както и на известния роман “Одисея, одисея” (1976). Авторът има и редица есеистични творби, от които “Разказът на Касперек” е отличен с І награда на световния конкурс за разказ в Арнсберг, Германия.


13, четвъртък
18.30 ч., Галерия Полски институт
• Прожекция на документалния филм “Полски следи в България” с участието на автора (2007, 30 мин.). Режисьор и реализация – Божидар Славов.

Филмът разказва за следите, оставени от поляците в България в продължение на векове. Проследяването на тези следи започва от Варна, където, както е известно, през 1444 г. загива полският крал Владислав ІІІ. Следват Видин и Шумен, където след „Пролетта на народите” през XIX в. са интернирани над 1000 поляци, начело с ген. Юзеф Бем и Хенрик Дембински. Много важен, но малко известен исторически факт е участието на поляците в Освободителната война 1877-1878 г. Филмът представя Шипка, където загива единственият притежаващ толкова висок чин офицер от полски произход – ген. Валери Дерожински.

Божидар Славов завършва висшето си образование в Полша, защитава дипломна работа в областта на организацията и продуцирането на документални филми. Работи в Студиото за документални и игрални филми във Варшава, като участва в реализирането на над 80 филма с най-известните полски документалисти. Като директор на продукция Божидар Славов е лауреат на Голямата награда на престижния  фестивал за документални филми в Оберхаузен за филма „Протокол на унищожението” (реж. Ядвига Зайицек). Участва в българо-полските копродукции „Oкото на пророка” и „Kaтастрофа в Гибралтар”. От 2000 до 2005 г. Божидар Славов е директор на Българския институт за култура във Варшава. В момента се занимава с реализирането на документални филми, тв програми и сериали, рекламни филми. Последните му заснети за TV Polonia филми са: „Накрая на Европа”, „Полски следи в България” и „През София към свободата”.


13, четвъртък
15 ч., НАТФИЗ
Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
• Площадът на Спасителя – реж. Кшищоф Краузе, Йоанна Кос-Краузе (2006, 105 мин.), с превод

Критиците и публиката единодушно признават този филм за един от най-добрите полски филми през последните години. Потвърждават го многото награди, с които той е удостоен: Златните лъвове на Фестивала на полското кино в Гдиня за най-добър филм, награда за главна и второстепенна женска роля, за музика и наградата на журналистите. Награди от фестивалите в Суджоу, Валядолид, Триест и Камеримаж. Филмът е заснет по истинска история. Младо семейство очаква скоро да получи ключовете от новото си жилище. Временно се настанява при майката на мъжа. Скоро се оказва, че техният посредник е банкрутирал и те може да не получат мечтаното жилище.


13, четвъртък
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Превод – Йоанна Попова, реж. Пламен Панев. Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
   
Билети в касата на Сатиричния театър


20, четвъртък
18.30 ч., Галерия Полски институт
• Lejdis – реж. Томаш Конецки (2008, 136 мин.), с превод

Филмът е забавен разказ за живота на четири жени, които имат огромен проблем – не разбират абсурдния (според тях) свят на мъжа. Парадоксалното е, че този своеобразен отговор на “Тестостерон” е написан от мъж – Анджей Сарамонович (Тялото, Тестостерон), на когото творчески помагат четири жени. Дамската гледна точка към света, съчетана с чувството за хумор на автора на Тестостерон, гарантират на зрителя два часа невероятно забавление.


25, вторник
18.30 ч., Галерия Полски институт
Съвместно със Съвета за чуждестранна българистика на БАН
• Представяне на “Човекът с много имена. Антология на българската проза от края на ХХ и началото на ХХІ век” (идея, съставителство, предговор и редакция – Галя Симеонова-Конах, Издателство Варсовия-Сердика, 2007). Книгата ще представи проф. д-р Елка Константинова от Института за литература на БАН.

“Човекът с много имена” е антологична книга с текстове от съвременната българска художествена проза, създадена по идеята на известната българистка д-р Галя Симеонова-Конах. Тя е съставител, редактор, автор на предговора и послеслова на книгата и преводач на част от белетристичните творби. Тя е задълбочен изследовател на родната си литература, на българския символизъм, на основните проблеми и тенденции в развитието на националната ни култура и работи като преподавател в Катедрата по славянски филологии на Познанския университет.
   
Почти четвърт век в Полша не беше се появявало антологично издание на български автор. Новоиздадената антология представя автори, които досега не са известни на полския читател и които участват в изграждането на новия облик на днешната българска художествена проза. Включени са художествени текстове от края на ХХ век и началото на ХХІ век на 9 съвременни български разказвачи и романисти – Емил Андреев, Сава Василев, Валентин Георгиев, Георги Господинов, Емилия Дворянова, Здравка Евтимова, Деян Енев, Райна Маркова, Алек Попов.

Преводите са дело на Агата Кавецка, Анна Тренда, Моника Каноничак, Марта Пясецка, Магдалена Павелчак, Малгожата Пьелах, Дорота Шимон, Лиляна Бонева, Изабела Грабовска, Катажина Мушинска-Прокопюк, Катажина Идчак, Камелия Минчева-Господарек.


28, петък
18.30 ч., Галерия Полски институт
• Концерт на Ева Муравска, флейта и Йоанна Затей, пиано.
В програмата: И. Добжински, Франсис Пулен, Жул Масне, Тадеуш Шелиговски, Фрасоа Борн. 

Ева Муравска - флейтистка, доктор на изкуствата. Завършва с отличие Музикалната академия в Познан, а също следдипломна квалификация в "Ecole Nationale de Musique" в Париж при виртуоза на флейтата проф. Патрик Галоа с оценка PREMIER PRIX. Два пъти стипендиантка на министъра на културата на Полша, на италианското и френското правителство. Ева Муравска е лауреат на редица международни музикални конкурси: ІІІ награда на Х Международен конкурс за флейта „Ф. Кулау” в Уелзен (Германия) и І награда "Premier Prix l'Unanimite" на Международния конкурс за камерна музика в Париж 2005 г. Активно концертира като солистка и като камерен изпълнител, участва в престижни музикални фестивали в страната и в чужбина. Ева Муравска води майстроски класове по флейта в Исландия, автор е на няколко десетки публикации в полски списания (Muzyka 21, Twoja Muza).
 
Йоанна Затей е завършила с отличие пиано в Музикалната академия в Познан. Усъвършенства уменията си под ръководството на известни учители. Има участия в редица фестивали, изнася концерти в редица европейски страни. Лауреат на много конкурси, в т.ч. I награда от Международния конкурс за съвременна музика в Краков 2001, ІІІ награда на Международния конкурс за флейта в Уелзен (Германия) категория трио 2003; І награда и специалната награда "Premio Mozart" от Конкурса в Ричоне (Италия) в категория камерен състав и много други. Отличена е като акомпаниатор в редица цигулкови конкурси в Полша и Литва. Работи като акомпаниатор в Музикалната академия и следва камерна музика в Италия в Accademia Musicale w Pinerollo.

Покани в Полския институт от 16 ноември


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Пловдив
5, вторник
17.30 ч., Драматичен театър “Н. О. Масалитинов”
• Представяне на антологията “Съвременна полска драма” (Издателство “Валентин Траянов” - София) с участието на полския театрален критик Роман Павловски. Откъси от пиесите ще представят артистите от Драматичния театър.
 
Книгата е издадена по идея и проект на Полския институт в София, който е и неин спонсор. Тя е първо издание на съвременна полска драма в България. Пиесите в сборника са на 10 съвременни полски автори и са били поставяни на сцените на полските театри в периода 2003-2006 г.

Варна

6, вторник
17.00 ч., Драматичен театър “Стоян Бъчваров”
• Представяне на антологията “Съвременна полска драма” (Издателство “Валентин Траянов” - София) с участието на полския театрален критик Роман Павловски. Откъси от пиесите ще представят артистите от Драматичния театър. 

Книгата е издадена по идея и проект на Полския институт в София, който е и неин спонсор. Тя е първо издание на съвременна полска драма в България. Пиесите в сборника са на 10 съвременни полски автори и са били поставяни на сцените на полските театри в периода 2003-2006 г.


10, понеделник
Парк-музей “Владислав Варненчик”, бул. “Янош Хунияди” № 56
Тържества по случай 564 години от битката при Варна с участието на Н. П. Посланика на Република Полша в България г-н Анджей Папйеж
. 17.00 ч. – тържествен молебен за загиналите и поднасяне на цветя пред саркофага на Владислав Варненчик в Парк-музей “Владислав Варненчик”
. 18.00 ч. – откриване на изложбата ПОЛША В ЕПОХАТА НА ЯГЕЛОНИТЕ
Изложбата е дарение от Посолството на Република Полша в София и Полския институт в София на Парк-музей “Владислав Варненчик” – Варна

Изложбата “Полша в епохата на Ягелоните” е подготвена от Музея на полската армия във Варшава по поръчка на Посолството на Република Полша и Полския институт в София. Тя включва 16 табла в три езикови версии - българска, полска и английска, които ни запознават с епохата на династията на Ягелоните, като акцентът е положен върху периода на управление на Владислав Варненчик, неговия поход и битката при Варна. 

От полска страна върху изложбата работиха: Роман Матушевски (Музей на полската армия във Варшава – идея и сценарий); Моника Белецка (графичен дизайн), със съдействието на Пшемислав Раджишевски. Преводачи на текстовете на български език: Вера Деянова и Светла Каранешева.

Пловдив
По случай обявяването на 2008 г. за Година на Збигнев Херберт
11, вторник
13.30 ч., Пловдивски университет, 7 зала
• Лекция на лектора по полски език Лилианна Яворска “Збигнев Херберт – универсален поет. Очерк за живота и творчеството на поета” и прожекция на документалния филм “Среща със Збигнев Херберт”.

Велико Търново
12, сряда
14.00 ч., Великотърновски университет, Славистичен център
• Прожекция на документалния филм “Херберт. Фреска в катедралата”

Шумен
По случай обявяването на 2008 г. за Година на Збигнев Херберт
17, понеделник
16 ч., Шуменски университет, І корпус, зала 123
• Лекция на лектора по полски език Катажина Климчак “Среща със Збигнев Херберт – човека, моралиста, поета...” и прожекция на документалния филм “Среща със Збигнев Херберт”.

Банско
27-30 ноември
• Участие на известния полски алпинист Кшищоф Велицки като почетeн гост в Международния фестивал на планинарския филм.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
30.10.2008 г. 13:34
Посетено:
988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/6732-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya