Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Месец октомври 2008 г.

◊ ПРОГРАМАТА

6, понеделник
18.30 ч., Галерия на Полски институт
• Откриване на изложба фотография на Томаш Шикора “Мароко”

Томаш Шикора (род. 1948) започва приключението си с фотографията на 22-годишна възраст, когато заминава за Париж, за да работи в студиото на Кодак. След завръщането си от 1972 г. в продължение на 10 години работи като щатен фоторепортер на варшавското списание Perspektywy. Работи с най-изтъкнатите полски графици, като създава театрални и филмови плакати и реализира авторски проекти. Два от тях - „Алиса в страната на чудесата” и „Кукла” представят полското фотографско изкуство на ХХ биенале на младежта в Париж в Центъра Помпиду, а после в много други страни.
   
През 1982 г. Томаш Шикора заминава за Австралия, където основава свое студио за рекламна фотография, води занятия по фотография във Victoria College в Мелбърн, издава книги и календари, илюстрира книги, изпълнява поръчки за рекламни агенции в Америка и Европа. Два пъти – през 1991 и 1992 г. е обявен за най-добрия рекламен фотограф на Австралия и Океания. Разглежда фотографията като форма на игра и безкрайни търсения. Много пътува, животът му преминава между Полша и Австралия. Работи за най-големите рекламни агенции в Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Сингапур, Хонг Конг, Белгия и Полша. Многократно е награждаван за креативност във фотографията. Излага работите си в цял свят. Широко е известна дейността му в областта на художествената фотография. Томаш Шикора е автор на 26 независими издания, има над 50 изложби в САЩ, Австралия, Полша, Холандия, Великобритания, България, Швеция, Финландия. Чете лекции в Европейската фотографска академия и във Фотографската академия. Съосновател на Галерия Бездомна.

В изложбата си "Мароко" творецът ще представи цикъл, осъществен по време на последното му пътуване до тази страна. Ще видим свят, представен по необикновен начин, много личен, който превръща всяка снимка в изненада.


10, петък
11.00 ч., Национален исторически музей, ул. “Витошко лале” № 16, кв. Бояна
• Откриване на изложбата “Селско наследство и колективна идентичност: изграждане на устойчиви селски общности”.

Изложбата е организирана от Музея на покрайнините в гр. Лубачув, Полша и е част от CULT RURAL – международен проект, съфинансиран от ЕК в рамките на “Култура 2000”, рамкова програма в подкрепа на културата. CULT RURAL обединява 14 организации от 7 страни, членки на ЕС, с цел да създаде общо за европейските селски общини културно пространство, като открои послания, предадени на днешното общество от културното наследство на европейското село. CULT RURAL изследва връзките между селското наследство и устойчивото развитие по три теми, показвайки общите корени на европейското селско наследство и неговото значение за устойчивото развитие на днешните селски общества.
Изложбата продължава до 10 декември.


12, неделя
19 ч., Учебен театър на НАТФИЗ 
вход с покани – от 3 октомври в Галерията на Института
• “Алхимик на халюцинации” - танцов спектакъл на Teatr Okazjonalny (Гданск).
Изпълняват: Йоанна Чайковска и Яцек Кравчик

Идеята да създадем танцов спектакъл, който се опира на поезията на Збигнев Херберт, се роди от необходимостта да търсим отговор на два, според нас, фундаментални въпроса, отнасящи се до човека и твореца: за смисъла на живота и формата и значението на творчеството. Т.е. спектакълът не е транскрипция на стиховете, а наша лична интерпретация.

Театр Оказионални (The Occasion Dance Theatre) е основан от двама дипломирани танцьори, хореографи, членове на Съюза на полските артисти - Йоанна Чайковска и Яцек Кравчик. Съвместната им творческа работа започва през 1998 г. Театърът им може да се похвали с почти 20 спектакъла. Тези представления са показвани на много фестивали за модерен танц и алтернативен театър в цяла Полша (Гданск, Краков, Варшава, Познан, Лодз) и в чужбина (в Чехия, Португалия, Германия, Литва). Рецензии за тези спектакли са публикувани в редица професионални списания, а за Театр Оказионални критиците отреждат челни места в класацията на полските театри.

Йоанна Чайковска е завършила Института по педагогика на Гдански университет и Курса за инструктори по съвременен танц в Гданск, като получава диплома с отличие, признавана от Съюза на артистите в Полша. Хореограф, педагог, танцьорка и член на Съюза на артистите в Полша. Като хореограф и независим творец дебютира през 1997 г. Танцувала е на театрални сцени в цяла Полша и в чужбина – Литва, Чехия, Русия, Исландия, Португалия, Германия. Като педагог работи за Интеграционен алтернативен клуб в Гданск, Тетър FETA. Преподавател в Scena OfFF the BICZ в Сопот, Полша. През 2006 г. тя е номинирана за наградата “Актьор на годината 2005“ в класацията на регионалното издание на “Газета Виборча”. Автор на факултативна програма “Очерки по история на танцовото изкуство и театър” във Факултета по културология на Гданския университет.

Яцек Кравчик – е завършил Спортната академия в Гданск. Член на Съюза на полските артисти, хореограф, педагог, танцьор. Работи с много алтернативни и институционални театри. Танцувал е на театралните сцени в цяла Полша и в чужбина (Италия, Турция, Русия, Чехия, Литва, Португалия, Германия). Като педагог по танцов театър работи с няколко танцови школи. През 2006 г. е номиниран за наградата “Актьор на годината 2005“ в класацията на регионалното издание на “Газета Виборча”. Лауреат на Театралната награда на маршала на Поморското воеводство за 2005 за режисура и хореография на два спектакъла. Стипендиант на министъра на културата и националното наследство за 2006 г. Автор на програмата за предмета “Танц и двигателни системи в културата”, преподаван във Факултета по културология на Гданския университет.
   
През юли 2006 г. творците на Театр Оказионални са отличени, като са поканени от директора на програмата Dance Advance да участват като гости в Live Art. Festiwal и Philly Fringe във Филаделфия.


12, неделя
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Превод – Йоанна Попова, реж. Пламен Панев.
. Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
   
Билети на касата на Сатиричния театър.


17, петък
18 ч., НДК - Кино Люмиер, вход с покани – от 6 октомври в Галерията на Института
• Концерт  на етнофолк групата ТРАНСКАПЕЛА: Ева Вашилевска – цигулка; Мачей Филипчук – цигулка, vioara cu guarna; Роберт Вашилевски – цимбал, виола, кавал, гордон; Пьотр Пневски – вилончело.

Транскапела е съставена от опитни фолкмузиканти, членове и на други формации. Те самите определят музиката, която свирят, като етнофолк, което значи, че за тях по-важното е етнографското търсене и опитите да възкресят духа на свят, който вече го няма, отколкото собствените вариации на произволни еврейски (най-често балкански) теми.

Транскапела се интересува от хуцулските клезмери, пътуващи по планинските области на Румъния, Украйна и Малополша. Групата взима за образец архивни записи и малкото запазени нотни записи, но също така ползва материали, натрупани от собствени теренни изследвания. Откъси от записите групата използва като цитати (samples). Музикантите се опитват да възкресят света на карпатските гранични области - не само клезмерския, но и неговия бесарабски, румънски и цигански контекст. Звученето на групата е изключително интересно. Освен задължителните и типични за фолклора на тези области цигулка и контрабас, музикантите използват типични местни инструменти - цимбал, румънската vioara cu guarna (цигулка с тръба), кавал и гордон.


22, сряда
18 ч., кино “Одеон”
Съвместно с Българска национална филмотека по случай Международния ден на анимацията - 28 октомври
• Полска анимация – победителите от последните издания на Международния фестивал на анимационното кино ReAnimacja в Лодз.
Изабела Вежбицка – директор на фестивала ReAnimacja ще представи филмите и фестивала.

. Каракас – реж. Анна Блашчик (2006, 10 мин.). История на един моряк, който търси своя пристан…
. Магарешки избор – реж. Александра Попинска (2’11”). Филм, създаден на базата на стар текст на известния полски писател Ал. Фредро, сравняващ съдбата на едно нерешително магаре и съвременния консуматорски и рекламен свят.
. Скучно ми е – реж. Малгожата Лупина, Анджей Дуджински (DUDI) (6'30", 2007) Филмът се опитва да съживи образа на актьора Анджей Дуджински, който твори в Полша и САЩ. Огромна популярност му донасят рисуваните образи на Дуди и Плашилото. Във филма тези негови герои оживяват.
. Dies Irae от Реквием на Моцарт – реж. Йоанна Яшинска-Коронкевич (2007, 2'15"). Филмова миниатюра по класическа музика. Сценарият на филма е вдъхновен от Апокалипсиса на св. Йоан. Авторката създава емоционален филмов разказ за конниците на Апокалипсиса.
. Dokumanimo – реж. Малгожата Босек (2007, 10'00"). Главният герой е домакиня, т.е. съвременният Сизиф от женски род. Жената се спасява от оглупяващата мелница на ежедневните задължения, като се потапя в радостно творчество – да прави мозайки от боклуци.
. Треска – реж. Войтек Вавшчик (2008, анимация 3D). История на дървена пейка от парка, която се влюбва без взаимност в девойка.
. Ichtys – реж. Марек Скробецки (2005, 17'00"). Заглавието на филма се превежда от гръцки като “риба”, но също така е и акростих – Исус Христос, син божи, спасител. Филмът може да се интерпрретира и като история, описваща живота на хора, очакващи изпълнението, но и като анекдот за човек, който не може да дочака поръчаната от него в ресторанта храна.


23, четвъртък
18 ч., кино “Одеон”
Съвместно с Българска национална филмотека по случай Международния ден на анимацията - 28 октомври
• Представяме анимацията на Войтек Вавшчик – Headless, Mишка, Пингвин, Треска.

Войтек Вавшчик е завършил анимация и цифрова обработка на образа във Филмовата академия Баден-Вюртемберг в Людвигсбург (Германия). Продължава образованието си във Филмовата академия в Лодз (операторско майсторство, специалност анимация). По време на следването си режисира пет авторски филма, прави ок. 40 озвучавания на студентски филми, организира фестивал на анимаията КОНТАКТ’98. През 2003–2004 г. работи в Studio Digital Domain в Лос Анджелис в екипа, създал филма “Аз, роботът”. През 2005-2008 г. работи като преподавател във Варшавската филмова школа, където създава факултет по анимация. Неговият филм “Треска” е прожектиран по време официалното откриване на честванията на 60-годишнимата на полската анимация във Вроцлав.
„Роден съм в деня на смъртта на Елвис Пресли. Затова съдбата ми е да постига изумителни успехи на нивата на изкуството”.
Авторът е лауреат на редица фестивали.


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Хасково

1 октомври
. 18 ч., Галерия „Форум”
• Откриване на изложба живопис на проф. Станислав Роджински
. 19 ч., Драматичен театър
В рамките на фестивала Хасково Джаз
• Концерт на квартета на Кашя Станковска - Лукаш Перек (пиано), Якуб Олейник (контрабас), Пшемислав Ярош (ударни).


Благоевград

7 октомври
17.30 ч., Регионален исторически музей
• Откриване на изложбата “Полша в епохата на Ягелоните”.

Изложбата е подготвена от Музея на полската армия във Варшава по поръчка на Посолството на Република Полша и Полския институт в София. Тя включва 16 табла в три езикови версии - българска, полска и английска, които ни запознават с епохата на династията на Ягелоните, като акцентът е положен върху периода на управление на Владислав Варненчик, неговия поход и битката при Варна 1444 г. 


Велико Търново

9 октомври
12.30 ч., Великотърновски университет, Университетска библиотека
Съорганизатор: Катедра Славистика към Факултет Славянски филологии на Великотърновския университет
• Представяне на българските преводи на книгите „Време без сбогуване – избрана поезия и проза” на отец Ян Твардовски и “Tри повести – Тъмнина покрива земята; Вратите на рая; Никой” на Йежи Анджейевски в превод на Димитрина Лау-Буковска (с участието на преводачката).


Пловдив
13–16 октомври 2008 г. Дни на полската култура

13.10.2008 г., понеделник
. 15 ч., Пловдивски университет, Заседателна зала
Представяне на българския превод на книгата “Натюрморт с юзда” на Збигнев Херберт в превод на Вера Деянова (с участието на преводачката) и прожекция на филма “Херберт. Фреска в катедралата”.

Официално откриване на Дните на полската култура
с участието на Посланика на Република Полша в България Н.П. Анджей Папйеж

. 19 ч., Драматичен театър
• „Aлхимик на халюцинации” в изпълнение на Театр Оказионални.
Участват: Йоанна Чайковска, Яцек Кравчик
Спектакълът е вдъхновен от цикъла стихове „Г-н Когито” на Збигнев Херберт. Концепция и хореография: Яцек Кравчик, Йоанна Чайковска.

14.10.2008 r., вторник
18 ч., Драматичен театър
• Представяне на българския превод на книгите „Време без сбогуване – избрана поезия и проза” на отец Ян Твардовски и на книгата “Tри повести – Тъмнина покрива земята; Вратите на рая; Никой” на Йежи Анджейевски в превод на Димитрина Лау-Буковска (с участието на преводачката).

15.10.2008 г., сряда
18 ч., Баня Старинна
• Mултимедийна изложба “Република на разнолики култури”, включваща най-ценните съкровища на книжовността на Жечпосполита, съхранявани в архивите на Народната библиотека във Варшава. Тя представя историята на толерантността  и съвместното съществуване на различни народности на територията на І Полска република. Първоначално изложбата бе представена в София, като съорганизатор на събитието бе Министерството на културата.

16.10.2008 г., четвъртък
18 ч., Драматичен театър
• Концерт на полската група “Транскапела”, изпълняваща еврейска (клезмерска) музика.
• Промоция на полска кухня. Полски наденички и саламчета на скара, поляти с полска бира. Гъделичкащи небцето полски сладкиши – шарлота, серник, маковец и...
Автор:
Публикация:
02.10.2008 г. 22:20
Посетено:
940
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/6538-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya