Календар

"Салон на книгата" - Варна 2008

Шест премиери на Жанет 45

◊ СЪБИТИЕТО

Издателска къща "Жанет 45" има удоволствието да Ви покани на предстоящите премиери по време на Салона на книгата - Варна 2008:

Заповядайте на:

24.09.2008 г.
залата на радио Варна, от 18.00 ч.

• „Захвърлен в природата“ от Милен Русков е трагикомична книга за малкия човек в необятната природа, разказана великолепно чрез историята на тютюна, донесен в Европа през ХVІ в. и превръщащ се в показателен символ за слабата сила (или силната слабост) на човешкия ум, за претенциите на науката, винаги големи и често неоснователни, за странното преплитане на доброто и злото, за възхода и попарването на надеждите и упорството в грешките, за изкушението на лекарствата, медицински или други, които накрая ви убиват, и най-сетне за несломимата, непоколебима жизненост на природата и нейните създания.

. Представя: проф. дфн Светлозар Игов


25.09.2008 г.
залата на радио Варна от 18.00 часа

• “Градът или Между Изтока и Запада ХІV–ХVІІ век” на Йордан Велчев е фундаментален труд в седем книги, в който чрез историята на балканския имперски град (Пловдив) авторът изследва човека на Изтока и Запада в съпкупността от историите на различни, но съществуващи заедно в единен свят народи, религии, езици и култури от ХІV в. до началото на разрива между източния и западния тип цивилизации.

За тази своя книга получава националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура – раздел хуманитаристика, повторно годишната награда на Сдружението на български писатели и литературната награда “Пловдив”.

. Представя: проф. дфн Светлозар Игов


26.09.2008 г.
зала „Палас прес” в „Двореца на културата и спорта” от 18.00 часа

• „По особено мъчителен начин...“ на голямата българска писателка Свобода Бъчварова е документален роман в 3 тома, в който на фона на семейната история на авторката се прави задълбочен анализ на възникването, развитието и краха на идеологиите на ХХ век в световен план. Вълнуваща и мъдра книга, разтърсваща с непозната до този момент фактология и с прозренията, до които достига.


27.09.2008 г.
книжарница „Пингвините”, ул. „Яне Сандански” 1 (до McDrive, от 11.00 часа

• Варненският поет, сатирик и публицист Красимир Машев изненадва публиката с новата си детска книжка „Кухненски слон“. Главни герои в тази книжка с весели стихове и гатанки за умни глави са Смехът, Закачката, Изненадата, Доброто настроение, Жизнеността и неповторимото Удоволствие, което може да донесе единствено Радостта, че децата са най-възторжените първооткриватели на заобикалящия ги свят. В него има не само кухненски слонове, зелени прасета, рибари на сухо, но и още много други небивалици от приказния свят на детството, за който и възрастните често си спомнят с вълнение.

• „Бай Ганю” и бай Ганю” е новата книга на проф. дфн Светлозар Игов. Тя събира най-важните досегашни критически интерпретации на най-загадъчната българска книга и нейния проблематичен герой чрез фрагменти, портрети, изследователски студии и обобщава пътя на българската критика в смислотворческата работа върху Алековата творба (залата на радио Варна от 16.00 часа).

• Най-новата стихосбирка на варненския поет Красимир Симеонов „Нищо повече“ още от заглавието си подсказва решението на автора да се ограничи само в рамките на най-същественото - и като разбиране за света и човека, и като думи, и като отношение... Един събран (или по-скоро избран) от пъстротата на заобикалящото ни свят, който авторът описва с малко думи, изпълнени с много любов (залата на радио Варна от 18.00 часа).

. Представя: Виолета Тончева

Автор:
Яна Цветкашка
Публикация:
17.09.2008 г. 14:14
Посетено:
988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/6457-salon-na-knigata-varna-2008