Календар

Месечна програма на Полски институт - София

Юли-август 2008 г.

◊ ПРОГРАМАТА

. До 23 юли 2008 г. в Галерията на Института продължава фотоизложбата на Марек Томалик “По следите на Стшелецки – най-големият полски пътешественик и откривател”.

В Галерията на Полския институт можете да закупите работите на Марта Валчак–Сташьовска от изложбата й “Върху стъкло рисувано”. Цени от 70 до 170 лв.


28 юли, понеделник
18 ч., Галерия
Откриване изложба живопис на Кирил Божкилов
Кирил Божкилов (род. 1949 г. в Сандански) работи в областта на сатиричната рисунка, карикатурата и наивната живопис. От пъстрите му творби лъха радост, която кара деня да изглежда по-весел. Художникът редовно участва в национални и интернационални изложби и пленери, посветени на карикатурата и живописта. Негови работи има в сбирката на най-големия Дом на хумора и сатирата в Габрово и в редица частни галерии в Дания, Италия, Холандия, Норвегия, Англия, Франция, Германия, САЩ, Корея. Неговите пъстроцветни творби красят Посолствата на Дания, Швеция и Норвегия в България, НДК, Министерски съвет, МВнР. Творецът редовно участва в изложбата-конкурс “Умури Шимбун” – Токио, както и в пленери. Има редица самостоятелни изложби в България – в София, Пловдив, Варна, Благоевград (Американски универститет) и една в Полша. Лауреат на редица награди награди: 1986 г. - Перник, ІІ награда за карикатура; 2000 г. – София, Първа награда за живопис и сатира; 2001 – Истанбул, Турция – І награда; 2003 – Струмица, Македония.
Изложбата продължава до 11 септември.


Прояви извън София
Банско
Участие на Полския институт в Международния джазфестивал Bansko Jazz
9 август, събота
Изпълнение на Триото на Йоахим Менцел
Йоахим Менцел - пиано, Себастиан Франкевич - ударни, Анджей Швенс - контрабас.

Йоахим Менцел (Joachim Mencel) – пианист и композитор, завършил джаз и забавна музика в Музикалната академия в Катовице през 1991 г. По време на следването си активно композира, свири в квинтета на Пьотр Войташик и със своето трио. Менцел е лауреат на редица джазови конкурси – Джазови интерпретации (Катовице 1986), джазовите пианисти в Калиш (1989); финалист на конкурса “Tелониъс Mанк” във Вашингтон (1989).

През 1992 г. основава групата New Life'm, изпълняваща музика, определяна като съвременен госпъл. От 1993 е член на квартета на Януш Муняк.

Редовно сътрудничи с американския кларнетист Брад Тери, с когото изнася концерти и прави записи в чужбина (САЩ, Германия, Русия). Пианистът Менцел и високо ценен аранжор, автор на музика към балетни спектакли и пантомима. Композира камерни творби.
През 2002 г. Найджъл Кенеди кани Йоахим Менцел за участие в свой проект, представен в Лондон (Royal Albert Hall), Милано, Берлин, Хамбург, Краков, както и на престижния фестивал Шлезвиг-Холщайн.
През 2006 г. Менцел написва джазова кантата “Любовта всичко ми обясни” по текстове на Карол Войтила за джаз комбо, струнен оркестър, момчешки хор и солисти. В премиерата участват известният аржентински бандеонист Дино Салуци, саксофониста Лий Кониц и най-популярните полски изпълнители – в т.ч. Ева Бем (Ewa Bem), Януш Муняк (Janusz Muniak), оркестъра на планинците на Ян Карпел-Булецка (Jan Karpiel-Bułecka), момчешки хор и две симфонични оркестъра.

Понастоящем един от авторските проекти на Йоахим Менцел е формацията jmTrio, с която той изнася концерти от началото на 2003 г. Излезе и първият им диск - "Interludium". Групата изпълнява основно композициите на лидера си, чиято реализация, въпреки типично джазовия състав на инструментите, създава съвсем нова стилистика. Музиката се различава много от джазовите стандарти, защото Менцел се движи в различни музикални области, в т.ч. етно и съвременна музика.

Пианистът работи с много ценени музиканти, в т.ч. Лий Кониц, Дино Салуци, Дейвид Фридман, Найджъл Кенеди, Брад Тери, Тери Кларк, Руфъс Рейд, Чарли Мариано, Збигнев Намисловски, Ярек Шметана, Мачей Шикала и др.  

Анджей Швьенс (Andrzej Święs)– студент в Института по джаз и развлекателна музика на Музикалната академия в Катовице. Постоянно е свързан с групата Soundcheck и квартета на Гжегож Нагурски (Grzegorz Nagórski). Досега е имал възможността да работи с такива музиканти като Лий Кониц, Януш Муняк (Janusz Muniak), Ян Пташин Врублевски (Jan „Ptaszyn” Wróblewski), Адам Перончик (Adam Pierończyk). Любител на импровизацията, особено цени акустичното звучене.

Себастиан Франкевич (Sebastian Frankiewicz) – музикант от младото поколение. Завършил музикалната академия в Катовице. Още в първи курс е ангажиран в квартета на Йежи Малек (Jerzy Małek), с когото свири до днес. С неговата група печели Jazz Juniors и получава индивидуалната награда. С различни състави печели фестивала “Jazz Nad Odrą”, Фестивала на джазовите стандарти в Шедлце (Siedlce), Златен минзухар в конкурса в Йеленя Гура (Jelenia Góra) и др. От 2002 г. постоянно работи с Михал Урбаняк (Michał Urbaniak), с който изнася конерти в САЩ и Канада. Има записани дискове със секстета на Януш Муняк; с квинтета на Малек и мн. други. Свирил е с най-известните полски джазмени - Януш Муняк (Janusz Muniak), Томаш Шукалски (Tomasz Szukalski), Aртур Дуткевич (Artur Dutkiewicz), Зб.Намисловски (Zbigniew Namysłowski), Лора Шафран (Lora Szafran), Уршула Дуджяк (Urszula Dudziak).


Бургас
11-15 август
Участие на Полския институт в ХХХVI Международен фолклорен фестивал
Концерт на ансамбъла “Словянки”
Фестивалът се организира от Община Бургас под патронажа на кмета на града и преминава под наслов “Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!”. Съорганизатори са Министерството на културата и Българската национална телевизия.

Групата “Словянки” (Zespół SŁOWIANKI) е основана през 1959 г. към Катедрата “Славянски филологии” на Ягелонския университет в Краков. Днес репертоарът на Ансамбъла за песни и танци “Словянки” включва полски национални и фолклорни танци. Ансамбълът остава верен на първоначалната си идея да популяризира песни, народни танци и мелодии на други славянски народи, което разнообразява допълнително неговия репертоар. Атрактивността на изпълненията се подсилва от многобройните ценни народни носии, в които изпълнителите танцуват - освен полските, ансамбълът притежава и подарени носии от България, Хърватска, Македония, Русия, Словения и Украйна. Ансамбълът  създава и усъвършенства художествената си програма под ръководството на специалисти от различни области, като например хореографи от България, Хърватска, Македония и Словения.

Танцьорите многократно са представяли Полша на реномирани международни фолклорни фестивали в цял свят – Алжир, Белгия, Хърватска, Франция, Холандия, Израел, Великобритания, Сардиния, Сицилия и много други. Досега ансамбълът е участвал в 101 международни фестивала.

“Словянки” са лауреати на първи награди от международни фестивали в Дижон, Ефес, Марбург, Месина, Катовице (Katowice) и Конин (Konin). Притежават и най-високи полски отличия – Отличие 1000 години полска държавност, Медал на Сейма на Република Полша, Златно отличие на асоциация “Полония” и дипломи на министъра на културата и изкуството “За изключителни постижения в разпротстраняването на културата”, Наградата на г. Краков в областта на културата и др.

Варна
29 август – 5 септември
Участие на Полския институт във Фестивала “Любовта е лудост” – конкурсна програма
Прожекция на филмите “Тестостерон” и “Лейдис” с участието на сценариста Анджей Сарамонович и един от актьорите.

. Тестостерон - “Карикатура на мъжката гледна точка за света.  Написана със сочен, жив език, черната комедия на Сарамонович се случва днес в средите на добре образовани хора. Седмина господа се забавляват на сватбен обяд. От това не може да произтече нищо хубаво. Освен смях, разбира се. Героите разсъждават върху природата си на самци, като анализират връзките си със жените”.
. Лейдис – комедия за перипетиите на четири жени, които се опитват да се справят с лудото темпо на живота, който никога не изглежда така, както са си го начертали. Героините на филма – както и героините на най-големите американски хитове (Сексът и градът) – са освободени, модерни, живеят в големия град и са малко лудички. Филмът разказва за 12 месеца от техния живот.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
02.07.2008 г. 18:56
Посетено:
1183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/6190-mesechna-programa-na-polski-institut-sofiya