Календар

Месечна програма на Полски институт - София

Юни 2008 г.

◊ ПРОГРАМАТА

. До 4 юни в Галерията на Института продължава фотоизложбата “Алпинизмът – начин на живот”

В Галерията на Полския институт можете да закупите работите на Марта Валчак–Сташьовска от изложбата й “Върху стъкло рисувано”. Цени от 70 до 170 лв.


1, неделя
Участие на Полския институт във Фестивала на европейските копродукции
17,30 ч., Кино “Люмиер”
Надежда (Hope) – реж. Станислав Муха (Полша - Германия, 2007, с надписи)
Филмът разказва за един различен шантаж. Двадесетгодишният Франчишек става свидетел на кражбата на ценна картина от олтара на варшавска църква и заснема събитието с любителската си камера. Оказва се, че крадецът е влиятелен собственик на галерия и познавач на изкуството. Момчето не разкрива самоличността на крадеца, но срещу мълчанието си иска от крадеца да върне картината.
Втора прожекция: 2 юни, 19 ч., Дом на киното


2, понеделник
Участие на Полския институт във Фестивала на европейските копродукции
17,30 ч., Кино “Люмиер”
Солидарност, Солидарност  (Solidarność, Solidarność,  2005, 113 мин.), с надписи
Награди: 2006 - Houston (World Fest Independent Film Festival) - Platinum Award в катогорията: Independent Theatrical Feature Films & Videos.
Оригинален филм, заснет от Полската телевизия за отбелязване на събитията от август’80. Филмът се състои от 13 етюда, заснети от изтъкнати полски режисьори, които споделят с нас размишленията си по повод 25-та годишнина от основаването на Независимия профсъюз “Солидарност”. Всеки от етюдите е отделен разказ, различен по форма и съдържание. Някои са документални филми, други имат мини фабула, трети са заснети като видеоклип. Подигравката се преплита с патоса, сериозността с гротеска, носталгията и вълнението с разочарованието, съжалението и гнева.


3, вторник
18 ч., Полски институт, вход свободен
Концерт на DUOKAYA – Биляна Вучкова (България), цигулка и Агнешка Джубак (Полша), вилончело. Гост – Валентин Геров, виола (България).
В програмата: творби на Лютославски, Кодай, Моцарт и Пендерецки

Покани в Полския институт от 26 май


5, четвъртък
18 ч., Полски институт
В пазвата на дядо Господ – реж. Яцек Бромски (U Pana Boga za piecem, 1998, 100 мин.), комедия, с превод
Награди: 1998 Чикаго, Фестивал на полското кино, Златните Зъби – награда на публиката; 1998 Гдиня, Фестивал на полското кино - награда за режисура, награда за сценарий, за поддържаща мъжка роля.
Крулови Мост е градче нейде на източната граница, с католическата църковна кула, извисяваща се над околността и златния купол на православната църква, с харизматичен енорийски свещеник и послушни енориаши. Свят, в който времето благосклонно е спряло. Сънената атмосфера е нарушена от появата на енергичната Маруся, пресякла полската граница, за да продава руска стока на местния пазар. Ограбена от рекетьори, тя се обръща за помощ към местната полиция. Комисарят започва разследване, а Маруся, като главен свидетел, временно е настанена в дома на органиста.


5, четвъртък
15 ч., Кинозала на НАТФИЗ
Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
Декалог 7 – реж. Кшищоф Кешловски (55 мин.), с превод
Декалог 7 – този път става дума, разбира се, за седмата заповед: Не кради. “Може ли да откраднеш на някого нещо твое?” пита чрез главната си героиня режисьорът и проблемът веднага става морално многозначен. Нещата се усложняват още повече, когато се оказва, че това "твое" нещо е дете, за което се борят майка и баба.

Декалог 8 - реж. Кшищоф Кешловски  (54  мин.), с превод
Декалог 8 – Не лъжесвидетелствай против ближния си. Декалог 8 е един от най-важните и най-добрите филми в целия цикъл. Вълнуващият разказ за професорка по етика, която по време на хитлеристката окупация отказва помощ на еврейско момиченце е претекст за Кешловски да представи разрушителната сила на лъжата и парадоксите на човешката съдба. 


6, петък
18 ч., Полски институт
Откриване изложба сатирични рисунки на Павел Кучински с участието на автора
Павел Кучински е роден 1976 г. в Шчечин. Завършил е графика в Художествената академия в Познан. Дипломна работа през 2001 г. в специалност рисунка. Със сатирична рисунка се занимава от 2004 г. Член на Асоциацията на полските карикатуристи. През 2005 г. е отличен с наградата “Ерика” на Асоциацията на полските карикатуристи за откритие на годината в областта на сатиричната рисунка, потвърдена с рекордно количество награди от международни конкурси. Авторът е участвал в 6 общи изложби в Полша, посветени на сатиричната рисунка. Павел Кучински е лауреат на огромно количество награди от национални и международни конкурси в страни от цял свят, от почти всички континенти.

“Павел Кучински е творец, препращащ ни към конкретни събития, опериращ с изразителна и прозрачна символика. Неговите рисунки са сюрреалистични, а съдържащият се в тях “черен” хумор често има доста драстично, понякога брутално звучене. Смятам, че това е добре, защото чрез тези екстремни изразни средства творецът разкрива същността на повдигнатите проблеми и стимулира въображението на зрителя, като го насочва към по-дълбоки размишления”. (П.В. Хмужински, директор на Музея на карикатурата във Варшава)


7, събота
По случай 1 юни – Денят на детето
12 ч., Столичен куклен театър, ул. “Ген. Гурко” № 14, билети на касата на Кукления театър
Съорганизатор: Консулът на Р Полша в София и Столичен куклен театър
“Моят театър” – детски спектакъл в две части в изпълнение на Театър ДИМ с участието на актьорите Данута Левандовска и Марек Вит (времетраене 1 час и 10 мин.)
. “Най-храбрият рицар” (автор: Ева Шелбург – Зарембина)
. “Под зеления явор” (автор: Йежи Заборовски)
Спектакъл за деца от 3 до 100 години. “Най-храбрият рицар” разказва за храброто плашило, което спасява маковото царство от врабчово нашествие. За награда взима царската дъщеря за жена, получава трона и поема управлението на маковото царство.    
Приказката “Под зеления явор” е игра с песни, но и с текст, която разказва прекрасната легенда за краковянин, когото призовават на битка с вавелския змей. Краковянинът тръгва, оставяйки прекрасната краковянка, като й обещава, че скоро ще се върне. По време на отсъствието му при краковянката идват ухажори, но тя търпеливо очаква своя герой. Всичко приключва с общ танц краковяк, в който участват краковянинът и неговата жена.


8, неделя
В рамките на Софийски музикални седмици
Със съдействието на Полския институт
19 ч., Камерна зала България , билети на касата
Концерт на DUOKAYA – Биляна Вучкова, цигулка и Агнешка Джубак, виолончело


12, четвъртък
Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”
18 ч., Полски институт
Среща с книгата “Стръмни върхове” и с нейния автор Георги Атанасов, една от легендите в българския алпинизъм. Книгата ще представи писателят Георги Данаилов.
• Прожекция на уникални архивни кадри от траверса на Безенгийската стена в Кавказ през 1964 г.


17, вторник
18 ч., Полски институт
ХХІІ Шопенова вечер
Участват: Светлана Спасова, Стоян Мартинов, Нора Петрушинова, Лили Богданова, Вихра Смилкова.


18, сряда
18 ч., Лилав салон на Чешкия културен център
Цикъл “We, you, they on Wensday” съвременни документални филми
Поколение ’89 – реж. Мария Змарз-Кочанович (2003, 61 мин., с превод) с участието на режисьорката
Награди: Филмът е отличен със специална награда “Бронзов лайконик” на 43 Краковски филмов фестивал през 2003 г.
Филмът е портрет на т.нар. поколение на голямата промяна, първото, израснало в епохата на ІІІ Полска република. Родени около 1968 г. през 1989 г. тези хора най-често са били студенти. Тук ги заварва промяната на строя и те напълно самостоятелно могат да избират какво да бъде тяхното бъдеще. В центъра на вниманието на режисьорката е група варшавски интелигенти, някога студенти по история, преживяли заедно патриотичния унес и поколенчески терзания.
Мария Змарз-Кочанович - една от най-известните и талантливи полски режисьорки на документални филми. Завършва живопис във вроцлавската Художествена академия и филмова режисура в Силезийския университет в Катовице през 1982 г. една година следва сценография във Варшава. През 1999 г. води занятия в продължение на един семестър в университета в Бъфало (Media Study). Снима предимно документални филми, но е и автор на телевизионни театри и игрални филми.  Филмите й са награждавани на полски фестивали за документално кино. Една от отличителните черти на филмите на режисьорката е социологическият поглед към действителността. Във всичките й филми има много човешка топлина, хумор и доброжелателност дори към най-отблъскващите герои на филмите й.


19, четвъртък
18 ч., Полски институт
Цикъл ,,Полски празници – Тяло Господне”
Бялата рокля – реж. Михал Квечински (Полша, 2003), 65 мин., с превод
Притча, в която действието се развива в този тържествено отбелязван и много важен за католиците ден.
Тяло Господне – голям църковен празник, отбелязван в Полша от XIV в. Пряка причина за обявяването на този ден за празник е видението на блажената Юлиана, която по време на литургия вижда капки кръв върху причастието. По време на празника от всички църкви излизат процесии, които се отправят към четири олтара под открито небе, украсени с цветя и зеленина. Пред всеки от тях се изпълняват песнопения и се благославят вярващите.


20, петък
18,00 ч., Полски институт
Марек Томалик представя фотоизложбата “По следите на Стшелецки – най-големия полски пътешественик и откривател” и прожекция на диапозитиви, съпроводени с неговия коментар.
Марек Томалик – геолог, пътешественик, журналист и фотограф на National Geographic Полша, автор на стотици публикации за пътешествия и няколко фотоизложби. В радио Краков в продължение на 15 години води програмата “Globtroter”. Любител и познавач на Австралия. Организатор на пътешествия по страната. Два пъти е лауреат на най-престижната награда в областта на откритията и пътешествията “Колос”. В Закопане ръководи “Клуб на пътешественика”. Член на Съвета на пътешествениците – награда, връчвана всяка година от National Geographic. Директор на Фестивала на пътешествениците “Три стихии”. Фотгорафиите му са представяни в Галерия “Ермитаж” в парка Лаженки (2003); Етнографския музей във Варшава (2007); летището “Фр. Шопен” във Варшава и “Лех Валенса” в Гданск (2005). Авторът е има стотици прожекции на диaпозитиви.
Експедицията с коли 4WD по австралийските следи на Павел Стшелецки води от Пърт в Западна Австралия по най-известните пустинни маршрути право към планината Косцюшко – най-високия връх в Австралия. За два месеца участниците пропътували 15 000 км, от които 10 000 км в пълна безпътица през повечето от местата, свързани с името на Стшелецки, както и по т.нар. южен маршрут на изследванията и откритията на този най-известен полски пътешественик. Експедицията е отличена в престижния конкурс “Колос 2004”.


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Габрово
Полският институт гостува на Дома на хумора и сатирата
5 юни, 17,30 ч.
• Откриване на изложба сатирични рисунки на Павел Кучински

Пловдив, 12 юни
В рамките на Камерния фестивал
• Концерт на DUOKAYA – Биляна Вучкова, цигулка и Агнешка Джубак, виолончело   

Варна, 23 юни
В рамките на Фестивала “Варненско лято”
• Концерт на DUOKAYA - Биляна Вучкова, цигулка и Агнешка Джубак, виолончело

Балчик, 23-30 юни
В рамките на Фестивала на европейските копродукции
• Надежда - реж. Станислав Муха (Полша - Германия, 2007)
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
30.05.2008 г. 22:40
Посетено:
1379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/6000-mesechna-programa-na-polski-institut-sofiya