Календар

Авторски рецитали на Божана Апостолова със съучастието на Теодосий Спасов

От цикъла „Ноти и метафори”

Авторски рецитали на Божана Апостолова със съучастието на Теодосий Спасов


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 май 2008 г. от 19 часа,
в София, Камерна зала "България"

и

на 13 май 2008 г. от 19 часа,
във Варна, Фестивален и конкресен център

ще се състоят

авторски рецитали на Божана Апостолова
със съучастието на големия български музикант Теодосий Спасов



◊ ПОВЕЧЕ ЗА БОЖАНА АПОСТОЛОВА

Името Божана Апостолова неизменно се свързва с едно от най-авторитетните български издателства – „Жанет 45”, на което тя е основател и собственик. Но от 1978 г., когато излиза първата й стихосбирка „Нестинарска орис”, до 2008 г., когато излиза осмата й книга със стихове „Едва я задържам”, ИК "Стигмати", София, тя упорито и без външен шум печели на своя страна все повече читатели, както на поезия, така и на проза – Апостолова е автор на романа в два тома „Делнична библия” и на съвременната приказка за деца „Човекът с небето”. Освен с многобройни награди за издателската й дейност, Апостолова е удостоена и с много награди за личното й творчество, сред които тя особено цени наградата „Пловдив” за проза, „Златния ланец” на в. „Труд” за поезия и „Золотая муза” – за лично творчество и принос в българо-руските културни взаимоотношения.

Макар наградите да я радват, истински щастлива я прави интересът на читателите към нейните стихове. Затова с удоволствие приема предложението на Министерството на културата за авторски рецитал в цикъла „Ноти и метафори”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ

Теодосий Спасов е роден на 4 март 1961 г., виртуозен изпълнител на кавал. Завършил е Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив.
Теодосий Спасов първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.
 
Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни състави, с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатоли Вапиров, групата на индийския перкусионист Трилока Гурту, Раби-Абу Халил, Г. Велес, Д. Лийбман. През 1995 списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано: „Спасов създава нов музикален жанр.“

Автор:
Публикация:
09.05.2008 г. 16:45
Посетено:
1365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/5804-avtorski-retsitali-na-bozhana-apostolova-sas-sauchastieto-na-teodosiy-spasov