Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Май 2008

◊ ПРОГРАМАТА

. До 27 май в Галерията на Института продължава изложбата „Златна легенда” – рисувани върху стъкло картини на Зофя и Магда Фортецки.

. От 7 май в Галерията на Полския институт можете да закупите работите на Марта Валчак–Сташьовска от изложбата й “Върху стъкло рисувано”. Цени от 70 до 170 лв.


8, четвъртък
15 ч., Кинозала на НАТФИЗ

Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
Декалог 5 (57 мин.), с превод
Не убивай. Осъденият на смърт младеж, убиец на шофьор на такси, преди изпълнението на присъдата разкрива пред адвоката си преживявания, които чертаят неясен образ на личността му. Зад вратата го очаква палачът.  Безспорно, в полското и световното кино този филм изразява силен протест срещу смъртното наказание.

Декалог 6 (58 мин.), с превод
Кратък филм за любовта. – Не прелюбодействай. “Най-голямото престъпление срещу любовта е липсата на любов” – така дефинира посланието на Декалог 6 един от критиците.

Почти 20-годишният Томек се нанася да живее в малка стаичка, преотстъпена му от по-голям приятел. Освен убежището приятелят му оставя бележка за жената, която живее отсреща. Томек, израсъл в сиропиталище, постепенно е завладян от прекрасната непозната. В момчето, лишено от любов, чувството постепенно се задълбочава.

От 7 до 11 май в България се провежда международен фестивал за документални филми "Един свят". Организатор – Сдружение "Лумена".

Съорганизатори: Полски институт, Френски институт, Чешки център, Дом на киното.
18 до 22 ч.

Програмата на фестивала включва прожекции на филми, които повдигат ключови въпроси за свободата и равните права на хората. Дискусиите с гостите режисьори, както и самите документални продукции предлагат различен поглед върху проблемите на цивилизацията ни, повдигат завесата на мълчанието по глобални и локални въпроси и най-вече вдъхновяват и предизвикват зрителите да разберат повече за правата си и да ги отстояват.

Международният фестивал “ЕДИН СВЯТ” възниква преди 10 години в Чехия с подкрепата на Вацлав Хавел и по инициатива на фондация “Човек в опасност”, която популяризира гражданското образование и предоставя помощи за развитие. В момента се провежда в Чехия, Германия, Словакия, САЩ, Полша, Унгария, Косово и Босна. Прожекциите са част от богата програма с културно-тематични вечери с музика, танци, срещи с режисьорите и героите на филмите, уъркшопи за професионалисти и нестопански организации. В България Фестивалът ще се проведе в София, Пловдив, Благоевград, Велико Търново, Варна и Бургас.

Сдружение "Лумена" допринася за развитието на модерно общество, базирано на утвърдени демократични ценности чрез алтернативно образование и инициативи, насочени към младите хора, полага усилия да засили диалога между младежите в България и техните връстници в Европа и демократичния свят. Повишава обществената осведоменост за европейските ценности, за утвърждаване на човешките права.
Подробности на сайта http://www.bgoneworld.org

Прожекции в Полския институт в рамките на
Международния фестивал “Един свят”


• 18 ч. – Децата от гара Ленинградска (реж. Ханна Полак и Анджей Челински, Полша, 35 мин.). Среща с полската режисьорка Ханна Полак. Вход свободен

След падането на желязната завеса 4 милиона деца от бившите съветски републики се озовават на улицата. Авторите на филма проследяват ежедневието на група бездомни деца, живеещи на московската гара.

Ханна Полак завършва кинематография в Москва и посвещава първия си филм на легендарния режисьор Алберт Майселс. Филмите на Хана отразяват ситуацията в бившите комунистически държави. Документалният й филм “Децата от гара Ленинградска” е номиниран за Оскар в категорията “Най-добър късометражен филм” през 2005. В момента Хана работи върху биографичния документ, посветен на Леон Хец, художник и войник по време на Втората световна война. По време на обучението си в Москва тя основава неправителствена организация в помощ на бездомните деца Active Child Aid и използва своите фотографии, за да събере средства за проектите в помощ на тези деца. Нейните снимки са публикувани на страниците на извести медии като Лос Анджелис Таймс, Москоу Таймс и др.

• 18,40 ч. – Скъпи Мюслим (реж. Керстин Никиг, Германия-Полша, 36 мин.). Вход с билети – 3 лв.
Филмът представя историята на журналистката Сакита от Чечня и нейното семейство, което търси убежище в Полша. Награди: Краков 2006 – Наградата на ФИПРЕССИ

• 20,00 ч. – Този свят: Вход към ада (реж. Ева Еварт,  Великобритания, 60 мин.) Вход с билети – 3 лв.
Само тези, които са преживели ада, могат да разказват за него, доказва разследващият филм на BBC, проследяващ историята на надзирател от концентрационен лагер № 22 в контраст с масовите акции пред мавзолея в Пхенян. 


9, петък
• 18,00 ч. - Моето тяло (реж. Маргрет Олин, Норвегия, 26 мин.) Вход с билети – 3 лв.
В тази изключително лична история норвежката режисьорка Маргрет Олин разказва колко е трудно за една жена да свикне с тялото си, когато още в детството се сблъсква с идеала за красота, представен в женските списания. Награда „Аманда” ’02 (норвежкият „Оскар”) за документален филм

• 18,30 – Урок по белоруски (реж. Мирослав Дембински, Полша, 51 мин.) Вход свободен
Изключително динамична картина на актуалната ситуация в Беларус през погледа на най-младото поколение. Фестивал “Един свят” в Прага, 2007 – Специална награда “Вацлав Хавел”.
Мирослав Дембински, полски режисьор. През 1991 година започва своята творческа кариера като независим режисьор в студио “Еверест”, където произвежда 46 късометражни филма, наградени 49 пъти и излъчени по 12 телевизионни канала. През 2000 година заснема серия документални филми за бездомните, после режисира филма "Джуджетата на Украйна" за оранжевата революция.

• 20,30 – Моля, гласувай за мен (реж. Уейджун Чен, ЮАР-Дания, 55 мин.). Вход с билети – 3 лв.
В държава, където свободни избори не съществуват, децата, герои на този филм, имат възможност да издигнат своите кандидатури и да получат подкрепата на съучениците си. 

Съвместно с Мултивижън
20 ч., Синема Сити – Мол София, бул. “Ал.Стамболийски”

Официална кинопремиера в София на филма на Анджей Вайда „Kaтин” (2007, 125 мин.), с надписи
Филмът е номиниран за наградата ОСКАР 2008 в категорията най-добър чуждоезичен филм.
Началото на Втората световна война. След нападението на хитлеристка Германия срещу Полша, по заповед на Йосиф Сталин на 17 септември 1939 г. на полска територия нахлуват и части на съветската армия. Всички полски офицери попадат в съветски плен. Много офицерски съпруги чакат мъжете си, а явните доказателства за това, че са убити от руснаците, приемат с недоверие.
Предстои разпространението на филма в кината в цяла България.


10, събота
• 18 ч. – Сянката на свещената книга (реж. Арто Халонен, Финландия, 90 мин.) Вход с билети – 3 лв.
Среща с режисьора.
Ако не вярвате, че с превод и публикуване на една книга можете да спечелите милиарди долари, запознайте се с Рухнама – книгата, която представя абсурдната пропаганда на покойния диктатор на Туркменистан.

• 20 ч. – Секс робини (реж. Рик Бийнсток, Канада, 89 мин.). Вход с билети – 3 лв.
Среща с режисьора
Вълнуващи кадри разкриват живота на жертвите на проституцията.


11, неделя
• 17.30 ч. – Имате ли план за Косово? (реж. Лоде Десмет, Белгия, 85 мин.). Вход с билети – 3 лв.
Филмът представя 17 обикновени граждани от Западните Балкани, които изразяват становище за Косово и въвеждат зрителя в международната политика.

• 19 ч. – Сеулският влак (реж. Джим Бътъруърт и др., САЩ, 54 мин.). Вход с билети – 3 лв.
Вижте, за да повярвате, защо най-голямото нещастие за бежанците от Северна Корея е пристигането им в Китай, където преживяват в глад, мизерия и страх.

11,00 ч., естрадата в Борисовата градина  
По случай 9 май - Денят на Европа
Съвместно с Дирекция “Култура” на Община София

Изпълнение на брейк формацията Ready to Freak
Формацията е поканена за участие в V Международен младежки фестивал  ЕВРОАРТ в Благоевград и е поредното участие на Полския институт в тази проява.
HABA CREW – така се нарича групата от 5 момчета, които танцуват заедно от около една година в рамките на формацията Ready to Freak. Историята на всеки от тях, различните перипетии в живота им и съдбата, написала различни сценарии, допринасят за това, че освен че са съгласуван, координиран колектив, те са нещо като „танцово семейство”. Със своя оптимистичен подход към живота те заразяват и другите. Чрез танца момчетата изразяват себе си, не го използват, за да побеждават по време на състезания, а като част от живота, която може да помогне във всякакви ситуации. Самият танц е повече стил, начин на живот, отколкото хоби. Тяхната мечта и цел е смесване на стилове, което кара досегашните танцови трендове да придобият нова „форма и вкус”.

Танцовата формация „White Slide” е основана в края на 2003 г. в град Гданск от Силвия Димек. Днес в състава на „White Slide” влизат 5 момичета, които имат голям опит в танца, натрупан с години тренировки. Момичетата участват в различни прояви, концерти и дори театрални постановки. Участват в прояви, организирани от MTV, Reggae Spring Splash, Gdynia Summer Jazz Days, Hip-Hop Summer Jam и много други. „White Slide” подготвят хореография и организират танцови състезания (Booty Challenge, Shake Ya Booty). „White Slide” са лауреати на многобройни отличия и първи награди от полски и международни танцови състезания в различни категории: формации, миниформации, дуети и соло. Организират и водят курсове по танци и лагери през лятото. „White Slide” се отличават с разнообразие на танцовите стилове. Всяко тяхно представление включва типичните енергични танци, както и арабски танци и afro-dancehall.


12, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


14, сряда
18 ч., Полски институт
Съорганизатор: Институт за литература при БАН

Лекция на Анна Нашиловска “Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар – интелектуалците на ХХ в. Какво остана от тяхното наследство” и представяне на книгата й за двамата интелектуалци.
Анна Нашиловска – писателка, литературен критик, изследователка. Работи в Ателието по литература на ХХ и ХХІ в. на Института за литературни изследвания на ПАН. Един от редакторите на двумесечното списание "Teksty drugie". Публикувала е многобройни статии в сборници, като критик работи напоследък с авторитетните списания Политика и Тигодник повшехни.


15-16, четвъртък-петък
10.30–16 ч., Полски институт

Институт за аграрно стопанство и хранителна промишленост - Държавен изследователски институт във Варшава и Институт за аграрно стопанство в София
Втори научен семинар „Икономически и обществени условия за развитието на селското стопанство и селските територии в Полша и България след влизането в ЕС”.
Вход с покани


Спомен за Светия отец Йоан-Павел ІІ

19, понеделник
19,00 ч., Дом на киното, вход с покани

Kaрол. Човекът, който стана папа – реж. Джакомо Батиато, (180 мин., с надписи)
Филмът въздейства със смирението, простотата и прозрачността на творческата визия, сдържаност в преклонението пред главния герой и съзнанието, че неговата лична история е силно свързана с историята на Полша. Личността и вътрешното израстване на бъдещия папа са показани на фона на два тоталитарни режима, с които той се сблъсква и на които не се колебае да се противопостави. 
Покани в Полския институт от 12 май.


20, вторник
18,30 ч., Дом на киното, вход с покани

Карол. Папата, който остана човек – реж. Джакомо Батиато (153 мин., с надписи)
Втора част на филма Kaрол - човекът, който стана папа. Филмът разказва за понтификата на Йоан-Павел ІІ – за първите папски посещения от Мексико до Полша, за трагичните събития, свързани с покушението срещу него, за оздравяването и завръщането му към мисията да проповядва ценностите на евангелието.
Покани в Полския институт от 12 май.


25, неделя
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович.
Билети на касата на Сатиричния театър


26, понеделник
18 ч., Полски институт

Представяне на книгата на Ришард Капушчински “Пътешествия с Херодот” (превод – Блага Лингорска, издателство “Изток-Запад”) и на фотоизложбата “Среща с непознат” с участието на Божена Дудко и Изабела Войчеховска. Доц. д-р Минка Златева ще представи книгата, личността и творчеството на Р. Капушчински.

Прожекция на документален филм за Р. Капушчински от цикъла “Моята следа” (реж. Славомир Коморовски, 5 мин.) и “Вторият Ноев ковчег” (реж. Пьотр Залуски, 52 мин.)

Ришард Капушчински (1932-2007) – изтъкнат полски автор на репортажи, журналист, публицист, поет и фотограф, наричан “царят на репортажа”.
Доц. д-р Минка Златева – автор на предговора към българското издание на книгата, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация, катедра на ЮНЕСКО “Комуникации и връзки с обществеността”. Доц. Минка Златева въвежда делото и книгите на Р. Капушчински в учебната програма по журналистика в Софийския университет.

Божена Дудко е редактор на книги и журналист. Работила е няколко години в редакция “Репортажи” на Газета виборча. Подготвила е пет антологии на репортажа. Благодарение на нейните усилия в чужбина излизат няколко антологии на полския репортаж – шведска, френска и немска. През 2007 г. за Панира на книгата във Франкфурт на Майн подготвя изложба за Ришард Капушчински. Тя е един от редакторите на 16-томната колекция “Избрани творби на Ришард Капушчински” в Библиотеката на Газета виборча.

Изабела Войчеховска е автор на изложбата на Р. Капушчински и коментара към нея:
“Tова бе пътуване, което всеки път потвърждаваше едно и също – че човекът, въпреки политическите, социологическите, религиозните и културните различия е преди всичко добър или зъл, щастлив или нещастен, сит или гладен. Човекът, преди всичко човекът.”


27, вторник
Съвместно с Фондация “Нова култура”
18 ч., Полски институт

Проекта “Игра на стъклени перли” – представя  Кшищоф Чишевски, Фондация “Пограниче”, Сейни, Полша.
Проектът се осъществява от Фондация “Пограниче”- Сейни, Полшам; Лаундри-Бирмингам, Англия и Фондация “Нова култура”, България.

Проектът “Игра на стъклени перли” съзнателно ни препраща към едноименната творба на Херман Хесе. В нея авторът описва утопичната провинция Касталия, в която е жив етосът на междукултурния диалог. Решаващо значение върху духовния живот на жителите оказва тайнствена, неописана по-подробно от автора игра на стъклени перли – една изключителна програма с художествено и образователна насоченост. Метафората на Хесе много точно илюстрира ситуацията в днешна Централна и Източна Европа и в други крайгранични райони в света: разкъсаната огърлица с перли – разпиляни различни култури, народи и религии, а обединяващата ги нишка се е скъсала в резултат на исторически конфликти и враждебни идеологии. Проектът всъщност представлява поредица от дейности, чиято цел е да съберат отново стъклените перли. Това е работа върху идентичността – национална и религиозна, върху принадлежността към мястота, в което живеем, това е защита от унищожение, забрава и изчезване на всеки език, традиция, малцинство и различност.

“Камбаната на Бела речка” е българската част от проекта. Това е историята на една открадната камбана. В село Горна Бела речка никога не е имало църква, но винаги е имало камбана. Тя е била открадната преди десетина години. Звукът на камбаната е нещо, за което всички си спомнят с умиление и радост. Проектът има за цел да върне камбаната в селото, като в процеса на връщане въвлече местните хора заедно с артисти и писатели от София, от различни европейски страни в търсенето на значението, символите, историята и версиите на откраднатата камбана.
Проектът е подкрепен от програмата “Култура 2007” на Европейската комисия.


28, сряда
Организатори: Клуб “Дрийм екстрийм”, Дедалос ООД, Община Трън
18 ч., Полски институт

• Откриване на фотоизложбата “Алпинизмът – начин на живот” 
Фотоизложба, посветена на катерачните срещи в Трънското ждрело в периода 1970-2007 г. Изложбата включва и фотоси от значими постижения на българския алпинизъм през последните 25 години. Със снимки от личните си архиви участват Николай Петков, Никола Леваков, Жеко Вътев, Тако Младенов и мн. др. Дедалос ООД е генерален спонсор на купа “Трънско ждрело 2007-2008 г”.
Изложбата продължава до 4 юни


29, четвъртък
18 ч., Полски институт

Всичко ще бъде наред – реж. Томаш Вишневски (2007, 98 мин., с превод)
Награди: 2007 - Гдиня (до 1986 Гданск) (Фестивал на полския игрален филм) – награда за режисура; награда за музика; награда за главна мъжка роля.
Необикновен филм, вълнуваща история за приятелството между мъж, преживяващ преломен момент в живота си и момче, което благодарение на силния си характер допринася за сбъдването не само на своите мечти.

 
◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Благоевград
Участие на ПИ във Фестивала  “Евроарт”
12-16 май
• Изпълнение на брейк формацията “Ready to Freak” – групите HABA CREW и танцовата формация „White Slide”

Пловдив
21 май, сряда
18 ч., Музикална гимназия
• Представяне на  полския брой на списанието за славянски езици, литератури и култури “Славянски диалози” (кн. 8, година ІV), издание на Филологическия факултет при Пловдивския университет. Броят ще представи доц. д-р Жоржета Чолакова, гл. редактор на списанието, зам.-декан на Филологическия факултет и ръководител на Катедрата по славянски филологии.

Бела речка
23-25 май
• Представяне на проекта “Игра на стъклени перли”
Проектът се осъществява съвместно с Фондация “Пограниче” - Сейни, Полша; Лаундри-Бирмингам, Англия и Фондация “Нова култура”, България.

Велико Търново
27, вторник
15 ч., Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, зала “Европа”
• Представяне на книгата на Ришард Капушчински “Пътешествия с Херодот” и на фотоизложбата на Р. Капушчински “Среща с непознат” с участието на Божена Дудко и Изабела Войчеховска. Доц. д-р Минка Златева ще представи рецепцията на Р. Капушчински в България.
• Представяне на цикъла текстове, посветени на “журналиста на века” Р. Капушчински в алманаха “Света гора” (2007).


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
07.05.2008 г. 15:46
Посетено:
957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/5786-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya