Календар

Нощ на книгите

Когато улиците на Мадрид са като написани страници...

Нощ на книгите


◊ СЪБИТИЕТО

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. Самата дата - 23 април, е емблематична, защото е дата на смърта на Шекспир, Сервантес и поета Инка Гарсиласо де ла Мега. Чества се от 1996 г.


◊ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ПРОЯВИ

• Третото поредно издание на "Нощ на книгата" в испанската столица ще събере читатели и автори в книжарниците. Те ще бъдат отворени до полунощ и ще отбележат презника с 10% отстъпка при продажбите. Най-старата от тях е създадена през 1862 г. от Николас Моя и е специализирана в теми като медицина, ветеринария, земеделие и мореплаване.

• В "Circulo de Bellas Artes" ще бъде прочетена част от романа на Сервантес "Дон Кихот де Ла Манча". Тази година това ще направи писателят Хуан Гелман. Той ще даде и пресконференция, свързана с премията "Сервантес".

• Малко по-късно тази вечер литературата и музиката ще се обединят в "Casa Encendida". Инициативата на "bookcrossing", която се опитва да превърне света в една огромна библиотека, оставяйки книги за четене на самата улица, също не е за пропускане. Това "движение" се появи в САЩ  през 2001 г. и се разпространи в още 150 страни в света. Така няколко интересни заглавия ще бъдат намерени по входовете на метрото, по стълбите на националната библиотека, по кината и във всяко ъгълче на града. Прочетените екземпляри се връщат чрез регистриране на код в интернет.

• Популярният мадридски сайт "Училище за писатели" ни кани за участие в конкурси за къс разказ и приказка. Под мотото "Твоят живот е една книга. Каква книга си?" и със съдействието на фондация CSIVE, училището организира и срещи с персоните-книги.

И всичко това, когато и улиците на Мадрид са като написани страници, а неговите жители - персонажи от хиляда и една новели.
Автор:
В. Илиева
Публикация:
23.04.2008 г. 11:48
Етикети:
Посетено:
847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/5714-nosht-na-knigite