Календар

Програма на Полския институт в София

Април 2008

◊ ПРОГРАМАТА

. До 18 април 2008 г. в Галерията на Института продължава изложбата сатирични рисунки “Европа по полски” на Яцек Рутковски.


3, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ

Любовниците от Марона – реж. Изабела Цивинска (2005, 102 мин.), с превод
Награди: 2005 – Каролина Грушка, Гдиня (до 1986  Гданск) – Фестивал на полското игрално кино – награда за главна женска роля.

Филмът е екранизация на разказ на Ярослав Ивашкевич. Селото Марона е разположено край прекрасно езеро със санаториум за хронично болни. Любовта на селската учителка към пациент на санаториума – дълбока и силна, изискваща себеотрицание, почти от самото начало носи белези на трагизъм. Но има още един герой – приятелят, който не желае да остане в сянка. Възниква необикновен триъгълник. Ерос и Танатос – любовта и тъмната страна на живота, някъде на края на света. 


7, понеделник
19,30 ч., Камерна зала “България”
Участие на ПИ в Европейския музикален фестивал 
Съвместно с Радио Classik FM и Посолството на Израел

Концерт на Ян Станиенда, цигулка и Аври Левитан, виола
. В програмата: Й. С. Бах, Гражина Бацевич, В. А. Моцарт, Г. Ф. Хендел
   
Ян Станиенда – легендарен полски концертмайстор, изтъкнат камерен изпълнител, бляскав виртуоз. Изключително богатото му въображение оставя невероятен белег върху интерпретациите му, а майсторското фразиране и опериране с багрите и артикулацията оставят дълбока следа в паметта на слушателите. През 1976 г. цигуларят е отличен на Международния цигулков конкурс “Н. Паганини” в Генуа. Свирил е с редица изтъкнати музиканти, като сър Йехуди Менухин, Морис Андре, Барбара Хендрикс, Морис Бург и др. Като солист и диригент е концертирал във всички европейски страни и на всички континенти. Изнася концерти в Карнеги хол, в Ню Йорк, Берлинската филхармония, Concertgebouw в Амстердам, Роял Албърт Хол в Лондон и много други. Свирил е и е ръководил много  камерни и симфонични състави, полски и чужди. През 1998 г. свири в САЩ, Атланта в Spive Hall на гала концерта по случай влизането на Полша в НАТО. Ян Станиенда има редица записи на дискове, за радиото и телевизията. Той е автор, създател и художествен директор на Фестивала за камерна музика “Вечери в арсенала” и лауреат на Музикалната награда на Вроцлав (2006).

Аври Левитан – израелски виолист, спечелил си признание като един от най-добрите изпълнители на този инструмент. От дебюта си с Израелския симфоничен оркестър по време на фестивала в Шлезвиг-Холщайн през 1994 г. Аври Левитан печели международна слава като артист с несравнима индивидуалност и прекрасен инструменталист. Сред неговите изпълнения като солист през последните две години са концерти в най-важните концертни зали – два пъти в Берлинската филхармония, Виенската Концертхаус с редица оркестри. В над десет музикални академии в цял свят музикантът ръководи майсторски класове. Аври Левитан защитава международната си слава и като преподавател по виола, канен да води лекции в музикалните академии в Краков, Тел Авив, София, Университета в Готланд, Gedai University в Toкио, Tokio College of Music и др.
. Ограничен брой покани. Записване по реда на обажданията


9, сряда
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


10, четвъртък
15 ч., Кинозала на НАТФИЗ

Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
Декалог 3 (55 мин.), с превод
Декалог 4 (55 мин.), с превод
 
Декалог 3 – Помни съботния ден, за да го светиш. “Това е един от безбройните варианти на разкази за лудостта на любовта, за любовта в най-тежката й фаза, когато е изгубила всичките си хубави качества, но все още силна и стихийна се преражда в разрушителна сила” – пише един от критиците за третата част на Декалога.

Декалог 4 - Почитай баща си и майка си, гласи четвъртата заповед. Тя е първата от седемте божи заповеди, които чертаят правилата на съжителство между хората, докато първите три засягат взаимоотношенията Бог-човек. От четвъртата заповед произтича основен християнски морален закон – забрана на кръвосмешението. Декалог 4  получава много висока оценка от критиката. Той е посочен като най-добрия в целия, състоящ се от 10 части цикъл.


16, сряда
18 ч., Галерия на ПИ

65 години от избухването на въстанието във Варшавското гето
С участието на режисьора Збигнев Гайзлер, който ще представи своя документален филм и ще разкаже за трагичната съдба на евреите по време на ІІ световна война
Сарид – документален филм (50 мин., с превод)

Филмов разказ за трагичната история по ликвидирането на гетото в Пабянице на 16 май 1942 г. Всъщност ликвидирането представлява пропъждането на няколко хиляди евреи (ок. 8000) от територията на гетото в Стария град в Пабянице на спортната площадка  на известни пабяницки фабриканти. По време на този трагичен преход по главната улица на града, наричана днес “Марш на смъртта“, намират смъртта си ок. 700 души. Убивани са най-слабите – старци и сакати, болни и омаломощени, а малките деца са изтръгвани от ръцете на отчаяните им майки.


17, четвъртък
18 ч., Полски институт

Да си направим внуче – реж. Пьотр Верешняк (2003, 83 мин.), с превод
Награди: 2004 - Пьотр Верешняк, Лубомеж (Фестивал на комедията) – Златен нар; 2006 - Пьотр Верешняк, Лубомеж (Фестивал на комедията) – Бронзов сърп, ІІІ награда в конкурса за най-добра комедия на десетилетието.
   
Някъде в Полша, в центъра на големия град, където цените на кв.м земя могат да се сравняват с тези в големите световни метрополии, Мариан Косела отглежда домати. Можем да попитаме каква е цената им, още повече че желаещи да купят доматеното стопанство не липсват. Но не това е важното. Всъщност него го безпокои друго – съдбата на двете му големи деца Зошя и Янек. Интелигентни, хубави, но, уви, не искат да се задомят. За щастие бащината интуиция подсказва изход.


20, неделя
18 ч., Камерна зала “България”

Великденски концерт “Аве Мария от различни страни”  в изпълнение на Малгожата Олейничак, Йоанна Добраковска, Марчин Кожел.

Сакрална музика, изпълнена от полски музиканти в катедрала в Замалк (Египет), предизвиква възхищението на отец Мистрих от Сирия. Той им подарява нотите на своя композиция, посветена на Богородица. Така се ражда идеята за концерта “Аве Мария от различни страни”. Полските артисти продължават да търсят малко известни или специално композирани за тях варианти на песента. Освен арабската в репертоара им намират място португалска, украинска, италианска и др.

Малгожата Олейничак следва през 1999-2004 във вокално-актьорския факултет на МА в Катовице. За изключителни постижения получава стипендията на министъра на културата. Завършва следването си с отличие. След много успешен дебют на сцената в Познан получава предложение за работа. Певицата е лауреат на награди и отличия в национални и международни конкурси, в т.ч. Специалната награда на 37-ия Международен конкурс за изпълнители “А. Дворжак” в Карлови Вари през 2002 г.; І награда на 18-ия Международен конкурс за изпълнители “М. Шнайдер-Търнавски” в Търнава (Словакия) 2004 г. и мн.др. Вокалните си умения усъвършенства на многобройни майсторски курсове. В репертоара си има много творби от вокалната, ораторийно-кантатната и оперната лирика.

Йоанна Добраковска - завършва с отличие вокалния факултет на Вроцлавската МА. Наградена с научна стипендия на Министерството на културата на Полша и правителството на Австрия, 3 години изучава пеене във Виена. Упоритата работа върху вокалните умения и интересната индивидуалност на изпълнителката още по време на следването дават богати плодове – награди и отличия в национални и международни вокални конкурси. Днес певицата може да се похвали с изпълнения на престижни фестивали в Полша и чужбина (в т.ч. Journeés Mozart в Лозана, Bach Archiv в Лайпциг, Uckermärkische Musikwochen в Темплин). В репертоара на певицата присъства широк спектър от творби от различни епохи. Йоанна Добраковска е изнасяла концерти в повечето европейски страни, а също в Турция, Йордания, Сирия, Израел и в Гваделупа. Има записи за радиото и телевизите TVP, PR, HR1, NDR i ORF.
   
Марчин Кожел е абсолвент на Музикалната академия в Гданск. Участник и лауреат на национални клавирни конкурси и конкурси за камерна музика. От 2003 г. е във Виена. Завършил е акомпанамент на песни във Виенския университет и класа за корепетитори във Виенската кансерватория. Дълги години работи като органист в църквите на гданската епархия. Свири в Полша и чужбина. Акомпанира на вокални конкурси в Нови Сонч, Атина, Цвикау. От 2006 г. свири в дует с Манфред Шибл.

Марек Височински е историк по образование. Занимава се с организиране на концерти – автор е на цикъла концерти “Музика върху водата”, който продължава да реализира. Основоположник на Францискански културен център. Понастоящем е директор на Бюро за промоция на културата в Гданск.

. Вход с покани. Поканите можете да получите от 10 април в Полския институт или да запазите по телефона – 981 09 07 и 987 21 59.


22, вторник
18 ч., Полски институт

Откриване на изложба “Златна легенда” - картини върху стъкло на Зофя и Магда Фортецки с участието на авторките.

Зофя Фортецка живее и работи в Закопане. Авторката посяга към традиционната за народното изкуство на Подхале техника на рисуване върху стъкло, но нейното изцяло оригинално творчество не черпи от тези източници. Художничката се вдъхновява до голяма степен от готическото и романското изкуство. Тя създава уникални миниатюри върху стъкло, композирани като триптих или кръст. Най-малките са с размер 2,5 х 2,5 см, а най-големите са 11 х 8 см. Подреждането на миниатюрните картини представлява един цялостен разказ. Зофя Фортецка рисува и творби, предназначени за църквите – нейните станции по пътя на Христос към Голгота могат да се видят в църквата на доминиканците и в параклиса на шенштацките сестри в Кшептувки.

Ангелите на Магда Фортецка са като поезия и музика. “Всъщност не съм ги виждала - казва авторката, - но вярвам, че съществуват. Много пъти съм усещала тяхното присъствие. Обичам да си фантазирам как изглеждат – какви са очите им, косите, какъв е изразът на лицето им (ангелски?), какви са одеждите им...”. Тя е нарисувала неизброимо количество ангели, пропътували целия свят, неизменно будейки симпатия – това са ангелите от нашите детски фантазии – шарени, върху облачета, простички по своята форма, искрени, малко наивни. И те винаги ни препращат към поетиката на картините на Марк Шагал.

Изложбата продължава до 5 юни.


30, сряда
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

В Нова Загора продължава изложбата живопис на Юзеф Янецки.

В Шумен и Смолян продължава изложбата дървена скулптура от Музея в г. Кошалин.

Хасково
10-11 април, Младежки център
Панорама на полското кино и изложба плакати на Мечислав Гуровски.

Велико Търново
15 април, 14,00 ч.
Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”

65 години от избухването на въстанието във Варшавското гето
С участието на режисьора Збигнев Гайзлер, който ще представи своя документален филм и ще разкаже за трагичната съдба на евреите по време на ІІ световна война
Сарид – документален филм (50 мин., с превод)

Скопие
17 април
Съвместно с Посолството на Република Полша в Скопие
Великденски концерт “Аве Мария от различни страни” в изпълнение на Малгожата Олейничак, Йоанна Добраковска, Марчин Кожел.

Пловдив
18 април, 19 ч., Академия за музикално и танцово изкуство
. Съвместно с Община Пловдив
Великденски концерт “Аве Мария от различни страни” в изпълнение на Малгожата Олейничак, Йоанна Добраковска, Марчин Кожел.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
03.04.2008 г. 13:01
Посетено:
708
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/5580-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya