Календар

Образите на франкофонията

Филми в в Евро-българския културен център

◊ СЪБИТИЕТО

Френският институт в София,
Посолството на Швейцария във България

и Делегацията на Валония - Брюксел

представят

Образите на франкофонията

от 25 до 27 март 2008
в Евро-българския културен център
               

◊ ПРОГРАМАТА

25 март, вторник, 19 ч.
Белгийска вечер в присъствието на режисьора

Кабала в Кабул
на Дан Алекс

2006 г. – 87 минути
Произведен от Луна Блу Филм

Живели едно време Забулон и Исаак, последните двама евреи в Афганистан, между които омразата била ужасяваща. На приземния етаж старият Исаак живее много скромно със средствата, които получава от кабалистичните амулети, продавайки ги на своите съседи – мюсюлмани. На горния етаж, влачейки крака по балкона, Золтан, много по-закръглен, към петдесетте, но преждевременно остарял, се пазари с тези същите афганистанци за цената на виното си, което произвежда незаконно.

Една истинска документална трагикомедия, толкова актуална и увеселителна.

“Кабала в Кабул" е на границата на нереалното и подхожда към отношенията между мюсюлманите  и евреите по един много неочакван начин. Дан Алекс успява да построи една история, разбира се, с отпечатък на жестокост..., но преди всичко изпълнена със смешни и весели сцени... Защото, въпреки че смъртта и безразличието на близките присъстват постоянно, комедията и иронията тук никога не капитулират! Може би един урок за живот, и най-вече един добър урок за кино” (Барбара Л.)


26 март, сряда, 19 ч.
Френска вечер в присъствието на режисьорката

• Между два бряга
на Елизабет Льовре

2006 г. - 55 минути
Произведен от Алис Филм

Многобройни са всяко лято тези, които пресичат морето  между Франция и Алжир, най-вече между Марсилия и Алжир. Колите, препълнени до горе със смехотворни багажи... Денкове от всякакъв вид, превозвани по-най различен начин, разхвърляни безразборно. Хора, натоварени със сакове и с истории. В морето ние не сме вече във Франция, но не и още в Алжир, в обратната посока е същото. Всичко между две неща - между два бряга, между две страни, между две принадлежности - и тогава именно избликват думите като по необходимост.

“От необичайното затворено пространство на кораба до сърцевината на отиването и връщането "Между два бряга поставя на преден план тези клатушкащи се жени и мъже, разказващи по друг начин имиграцията.“

Откъси от прес досието на филма.

“Изабел Льовре много лесно се убеждава, слушайки историите от двете страни на Средиземно море, които приличат и на нейната лична история, че именно по време на едно такова пътуване между двата бряга, между Франция и Алжир, има най-голям шанс хорат да се отпуснат и да проговорят, а и думите на тези, “без истории” и “без глас”, могат да бъдат чути.”


27 март, четвъртък, 19 ч.
Швейцарска вечер в присъствието на художника

• Робер Сольом - да разрушиш и да построиш
на Жак Дютоа

2005 г. - 80 минути

В “Робер Сольом, да разрушиш и да построиш” на Жак Дютоа, художникът Робер Сольом поема риска да бъде сниман по време на работа в реално време. Той рисува както скулптурира и съхранява ефимерното.
Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
21.03.2008 г. 18:40
Посетено:
515
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/5508-obrazite-na-frankofoniyata