Календар

Месечна програма на Полски институт в София

Февруари 2008

◊ ПРОГРАМАТА

В Галерията на Института продължава изложбата "Съвременна народна дървена скулптура от Западно Поможе" от Музея в Кошалин 


4, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена "Щастливеца", ул. "Стефан Караджа" 26
Спектакъл на "Teстостерон" на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър


7, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ
Rh+ – реж. Ярослав Жамойда (2004, 86 мин.), с превод

Разказ за група двайсетинагодишни приятели. Те се срещат в дискотеките, заедно прекарват свободното си време, заедно се гмуркат. Едно от момичетата внезапно умира, останалите преживяват незначителни случки и получават дребни наранявания. Изглежда, сякаш всичко става така, че да бъде установена кръвната група на всеки от компанията. Каква е обаче целта?


16, събота
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
. Превод – Йоанна Попова, реж. Пламен Панев.
. Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
   
Билети в касата на Сатиричния театър


21, четвъртък
18 ч., Сатиричен театър, ул. Стефан Караджа 26
Съорганизатори: Международно триенале на сценичния плакат, Сатиричен театър
Откриване на изложба полски плакат от фондовете на Международното Триенале на сценичния плакат в София.

Международното Триенале на сценичния плакат се провежда от 1995 г. и има за цел да представи най-интересните постижения на плакатисти от цял свят, работещи в областта на плаката, илюстриращ всички сценични изяви – театър, опера, балет, оперета, мюзикъл, цирк, пантомима, концерти, фестивали и др. Триеналето има организирани над 40 изложби в цял свят: в т.ч. Варшава, Ню Йорк, Москва, Лондон, Берлин. От първото издание на Триеналето полските творци взимат дейно участие не само като автори, но и като членове на журито, напр. Валдемар Швежи, Стасис Ейдригeвичус, Роман Каларус и др., като доказват високата класа на полската плакатна школа и печелят награди и отличия във всяко издание: 1995 – Мечислав Вашилевски (Втора награда); 1998 – Владислав Плута (Първа награда); 2001 - Михал Клиш (една от трите равностойни втори награди); 2004 – Ришард Кайзер; 2007 – Михал Минор (една от двете равностойни втори награди).
Изложбата продължава до 6 март


21, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ
Който не е живял... – реж. Анджей Северин (2006, 98 мин.), с превод

Млад, харизматичен свещеник помага на наркозависими младежи. Методите, които прилага в своята пастирска дейност, и фактът, че е много близък с тези среди, не се харесва на началниците му. Затова, когато получава задачата да замине да следва в Рим, той е убеден, че това е опит да бъде изолиран от вярващите.


24, неделя
18 ч., Галерия на Полски институт
Рецитал на Анна Мария Сташкевич, цигулка.
. Съпровод на пиано - Марчин Шикорски.
. В програмата: Бетовен, Лютославски, Шимановски, Венявски.

Анна Мария Сташкевич - родена 1983 г., понастоящем студентка 5 година в Музикалната академия в Познан.
Младата цигуларка е лауреат на следните награди:
. ІІІ награда на ХІІІ Международен конкурс за цигулари “Хенрик Венявски” в Познан, 2006 г. и Специална награда за най-добро изпълнение на цигулков концерт на Моцарт;
. Награда за най-добро изпълнение на цигулков концерт на Моцарт на ХХІІ Международен конкурс Valsesia Musica 2006 (Италия);
. І награда на V Международен конкурс “Карол Шимановски” в Лодз, Полша, 2001 г.
. І награда на ХVІ Национален бахов конкурс в Желона Гура, 2000 г.

Анна Сташкевич е концертирала с редица симфонични оркестри, в т.ч. Камерен оркестър на Полското радио; Симфонични оркестри в Бидгошч, Люблин, Катовице, Лодз; Симфоничния оркестър на Гьотинген, Германия; Камерен оркестър в Цюрих; Sinfonia Municipal  в Сао Паулу и др. Изнасяла е рецитали в Полша, Бразилия, Германия - Хановер, Франкфурт на Майн. 
Цигуларката е работила с известни диригенти: П. Андерсон (Швеция); В. Перевозников (Русия); Х. Симонис (Германия); Я. Вавринек (Чехия) и др.
   
Стипендии и награди: шест пъти стипендиантка на министъра на културата и националното наследство; на Фондация “Ямаха” Европа; на кмета на град Торун; номинирана за наградата на списание “Политика” и др.

Марчин Шикорски – завършил Музикалната академия в Катовице, адюнкт в МА в Познан. Смятан е за най-изтъкнатия полски пианист-камералист от младото поколение. През март 2000 г. печели (съвместно с клавирно трио) І награда и специалната награда на ІІ Международен конкурс за камерна музика “Йоханес Брамс” в Гданск. Месец по-късно повтаря успеха си на камерния конкурс “П. Лантие” в Париж. Лауреат на конкурси в Австрия, Краков и Италия. Награждаван и отличаван като най-добър пианист в много международни и национални цигуларски конкурси. Официален пианист на големи международни цигулкови конкурси в Полша и Хановер. Марчин Шикорски концертира в Полша и чужбина (САЩ, Русия, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Холандия, Словения, Чехия, Словакия, Украйна, Италия). Свири като солист с оркестри. Участва в няколко десетки международни и национални музикални фестивали. Пианистът има в репертоара си огромен брой камерни творби. Има много записи за Полското радио. Участва в концерта Live на TVP Kultura по случай Годината на Шимановски.

Покани в Полския институт от 13 февруари


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Казанлък
15 февруари, петък
Съвместно с Община Казанлък
• Изложба живопис на Юзеф Янецки


Шумен
25 февруари,
съвместно с Читалище “Добри Войников”

• Рецитал на Анна Мария Сташкевич, цигулка. Съпровод на пиано - Марчин Шикорски.
В програмата: Бетовен, Лютославски, Шимановски, Венявски.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
01.02.2008 г. 20:27
Посетено:
825
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/5251-mesechna-programa-na-polski-institut-v-sofiya