Календар

Програмата на Полски институт в София

Декември 2007 - януари 2008

◊ ПРОГРАМАТА

Декември 2007

3, понеделник
18 ч., Галерия на ПИ
• Среща с Януш Майер, член на журито на Международния фестивал на планинарския филм в Банско
Януш Майер – дългогодишен ръководител на Високопланинския клуб в Катовице, един от най-добрите катерачески клубове в света. Ръководител на редица експедиции в Хималаите и Каракорум. Изкачил е върховете Ношак (Афганистан), Броуд Пик (Пакистан) и Маунт Винсън (Антарктида). През 1986 г. неговата експедиция първа в света преминава т.нар. Magic Line на връх К2, измислена от Р. Меснер (той самият достига 8200 м). Ръководител на полската експедиция на южната стена на Лхотце. Организатор на три фестивала на планинарския филм в Катовице. Член на журито на фестивали на планинарския филм в Словакия и Чехия.

3, понеделник
18 ч., Столична библиотека, пл. Славейков 4
150 години от рождението на Джоузеф Конрад 
• Откриване на документалната изложба “Между сушата и морето” от Литературния музей “Адам Мицкевич” във Варшава. Творчеството на писателя ще представи доц. д-р Маргрета Григорова, преподавател по история на полската литература във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” – Пътуване с Конрад. Творецът като мореплавател.

Джоузеф Конрад, роден като Юзеф Теодор Коженьовски (03.12.1857–03.08.1924) английски писател от полски произход, публицист, мореплавател, капитан от търговския флот, пътешественик. През 1874 заминава за Франция и се наема като обикновен моряк на кораб. По този начин обикаля почти целия свят. През 1894 се установява в Англия и се посвещава на писането. Една година по-късно издава първия си роман "Лудостта на  Алмайер". Публикувайки в чужбина използва псевдонима Джоузеф Конрад. Всичките си книги написва на базата на лично преживяното. Смятан е за един от най-големите стилисти на английската литература.
По предложение на Министерството на културата 150-годишнината от рождението на Джоузеф Конрад е включена в календара на ЮНЕСКО за 2007 г. Честването на “Годината на Конрад” протича под почетния патронаж на президента на Република Полша Лех Качински.
Изложбата продължава до 15 декември

3, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович.
Билети на касата на Сатиричния театър

4, вторник
18 ч., Галерия на ПИ
• Откриване на изложбата живопис на Юзеф Янецки с участието на автора

Юзеф Янецки следва в лодзката Художествена академия. Занимава се с живопис и малки рисувани форми. Работите си представя на над десет общи художествени изложби и дванадесет самостоятелни.
Изложбата продължава до 10 януари 2008 г.

9, неделя
18 ч., Кино Люмиер
• Концерт „Старополска дворцова музика” в изпълнение на Дворцовия балет Cracovia Danza и Дворцовия камерен ансамбъл Consortium Sedinum

Дворцовият балет Cracovia Danza е единственият в Полша професионален състав за старинни танци, основан през 1998 г. от Романа Агнел. Репертоарът включва танци и хореография на дворцовите балети (от Средновековието до Класицизма), пресъздавани въз основа на трактати на майсторите на танца, както и композирани от съвременни хореографи, черпещи от запазената иконография на старинните танци. Професионалните танцьори се изявяват в пресъздадени въз основа на исторически източници костюми. Балетът Cracovia Danza участва в балетни и оперни представления в Полша и чужбина, прави записи за полската и чужди телевизии, участва в редица престижни танцови и музикални фестивали в цял свят.
Дворцовия камерен ансамбъл Consortium Sedinum е основан през 1999 г. в Шчечин. Основната му цел е продължаване на музикалните традиции на някогашния Шчечин. В ансамбъла свирят музиканти, специализирали се в изпълнения на старинна музика на инструменти от епохата, като запазват тогавашните изпълнителски техники.
Вход с покани, които можете да получите в Полския институт или да запазите по телефона от 29 ноември

13, четвъртък
15 ч., Кинозала на НАТФИЗ
Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
Моят Никифор – реж. Kшищоф Kраузе (93 мин.)
Награди: в т.ч. 2004 – Кристина Фелдман, Гдиня (до 1986 Гданск) (Фестивал на полското игрално кино) - награда за главна женска роля; 2004 - Гдиня (до 1986 Гданск) (Фестивал на полското игрално кино) - награда за костюми

Разказ за последните 10 години от живота на Никифор  - световно признат самоук художник, представител на наивистичното изкуство. Рисува с акварел, като използва всяко късче хартия, кутии от цигари. Ролята на героя е пресъздадена от актрисата Кристина Фелдман.

15, събота
15 ч., Галерия на ПИ, вход свободен
Съвместно с Дирекция “Култура и образование” на Столична община
“Предколедна музикална разходка из Европа” – концерт на учениците от музикалните школи на Читалище “Бачо Киро” и приятели.
Встъпително слово – д-р Наталия Рашкова
В програмата: изпълнения на децата от школата по пиано с ръководител Албена Станчева; школата по китара под ръководството на Ст. Дулова и вокалния състав под музикалното ръководство на Детелина Георгиева. 

16, неделя
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Билети на касата на Сатиричния театър

17, понеделник
19 ч., Катедралата Св. Юзеф, ул. Княз Борис І № 146
Органов рецитал на проф. Анджей Хорошински
В програмата: творби на Бах, Клерамбо, Вивалди, Сен-Санс, Шопен, Карол Шимановски, Мечислав Сужински.

Анджей Хорошински - органист, композитор, преподавател. Завършва с отличие Музикалната академия във Варшава. Изнася концерти в почти всички европейски страни, Израел, САЩ, Канада, Япония. Свири в такива реномирани зали като Националната филхармония във Варшава, Koncerthuset в Стокхолм, Катедралата Нотр Дам в Париж, King’s College Chappel в Кеймбридж, Aулата “Павел VІ” във Ватикана, Kaтедралата Св. Патрик в Ню Йорк. Автор на концерт за орган и оркестър, камерна, органова, хорова и филмова музика, на редица авторски транскрипции на оркестрови творби за орган.
Консултант и автор на множество проекти в областта на строителството на органи в Полша. Ръководи майсторски класове в много европейски страни, САЩ, Япония, Южна Корея и Израел. Член на журито на органови конкурси във Франция, Германия и Полша.
Вход свободен

20, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ
Статисти – реж. Михал Квечински (2006, 115 мин.), с превод
Награди: в т.ч. 2006 - Гдиня (дo 1986 Гданск) (Фестивал на полското игрално кино) – Специална награда на журито; награда за сценарий; награда за операторско майсторство.
В малко полско градче китайци решават да заснемат филм с трагичен край. Сред меаборигените, т.е. жителите на Конин, те търсят тъжни и огорчени хора, които да пресъздадат търсеното настроение.


Прояви извън София

Пазарджик
14 декември, съвместно с Община Пазарджик
• Участие на органиста проф. Анджей Хорошински в Органовия фестивал

Варна
16 декември, Фестивален комплекс
Съвместно с Генералното консулство на Р Полша 
• Органов рецитал на проф. Анджей Хорошински


Януари 2008

До 11 януари 2008 г. в Галерията на Института продължава изложбата живопис на Юзеф Янецки.  

10, четвъртък
15 ч., Киносалон на НАТФИЗ
Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
Persona non grata – реж. Кшищоф Зануси (2005, 117 мин.), с превод
Награди: в т.ч. 2005 – Никита Михалков, Гдиня (дo 1986 Гданск) (Фестивал на полското игрално кино) - награда за второстепенна мъжка роля; награда на журито; 2006 – Златна лента в категорията: полски филм за 2005 г.

Виктор, бивш деец на опозицията, днес посланик на Полша в Уругвай, болезнено преживява смъртта на жена си. Случайно среща руския зам.-министър на външните работи, някогашен приятел, когото някога подозира в шпиониране в полза на СССР. Полското посолство в Уругвай подготвя оръжейна сделка, към която проявяват интерес и руснаците.

12, събота
11 ч., Галерия на ПИ
ІІІ Софийски финал на Големия благотворителен оркестър
• Благотворителен базар на полски стоки – стъкло от Кросно, керамика от Болеславец, вина и ликьори от Торун, козметика от фирмите “Oceanik”, “Bielenda” и “Farma CF”, подправки от фирма “Kamis”, горчици и кетчуп на фирма “Roleski”, полска кухня.

На 13 януари 2008 г. в Полша ще се проведе ХVІ финал на Големия благотворителен оркестър. Всичко започва през 1993 г. Първото събиране на пари е организирано за покриване нуждите на детската кардиохирургия в Центъра за детско здраве във Варшава. Събрана е сумата 1 535 440 щ.д. Тя е разпределена между всички центрове за детска кардиохирургия в Полша и това съществено подобрява тяхната дейност. Успехът на І финал става причина за създаването на фондация, която се заема с организирането на следващия. Целта на XVI Финал на Големия благотворителен оркестър е да помогне на децата с ларингологични заболявания. По този начин системно ще бъдат подпомагани детските ларингологични и отоларингологични отделения.  

17, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ
Цикъл “Криминалетата на ПНР”
•  Убиецът и госпожицата – реж. Януш Насфетер (1963, 80 мин.), с превод
   
Един от най-интересните криминални филми от 60-те. Малгожата Маковска е единственият свидетел на нападение срещу превозваща пари кола, по време на което загиват шофьорът и конвойният. Съпроводена от кап. Жентка, тя заминава за крайморско градче, където вероятно пребивава убиецът, за да го разпознае. Жената не знае, че бандитът е разбрал за плана на милицията и ще се опита да се избави от тази, която може да го познае.

23, сряда
18 ч., Галерия на ПИ
• Откриване на изложба съвременна народна дървена скулптура от Западно Поможе от Музея в Кошалин с участието на уредника Ева Плишка, началник на Етнографския отдел на музея

За първи път колекциите от съвременна дървена скулптура от района на Поможе ще бъдат представени извън Полша. В историята на полското народно изкуство дървената скулптура заема изключително място, както поради високите си художествени качества, така и заради факта, че отразява отношението към действителността и свърхестественото. Експозицията “Съвременната народна дървена скулптура на Западното Поможе” включва творби, възникнали през последните 30 години, разделени на два основни дяла: светска и сакрална дърворезба, в които са отделени най-важните и интересни подтеми.

27, неделя
18 ч., Галерия на ПИ
Концерт на Алиция Волинчик (саксофон) и Ярослав Галушка (акордеон)

Дуетът е създаден през 2005 г. През 2006 г. печели първото място на престижния 43 Международен конкурс за акордеон в Клингентал (Германия), на който получава и специалната награда – многобройни концерти в Словакия. Същата година музикантите печелят първо място на XII Mлавски фестивал за акордеонна музика. Дуетът е лауреат на Форума на младите на Австрийския културен форум (2006). Репертоарът им е разнообразен, и поради този факт се радва на голям успех. В по-голямата си част творбите са транскрипции на творби на известни композитори (от Моцарт през Дариус Мийо до Пиацола и Пендерецки), разработени от самите изпълнители.
Покани в Полския институт от 17 януари

28-30, понеделник-сряда
16 ч., Галерия на ПИ
Ехо от Международния фестивал на планинарския филм
• Прожекция на планинарски филми


Прояви извън София

Пловдив
Съвместно с Община Пловдив
25 януари, петък
• Концерт на Алиция Волинчик (саксофон) и Ярослав Галушка (акордеон)

Автор: Полски институт - София
30.11.2007 г. 13:33
Посетено: 495
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/4981-programata-na-polski-institut-v-sofiya