Календар

Програмата на Чешки център

Месец декември 2007

◊ ПРОГРАМАТА

Продължават изложбите:

. Катарина Брунцликова - “Търсене” (до 14.12., Нова Загора)
. Павел Брунцлик - “Геометрия на голотата” (до 11.01.2008 г., ЧЦ)


8.12., 19.00 ч.,
Концертна зала на Фестивалния и конгресен център във Варна

Органов концерт на Павел Кохоут

П. Кохоут е възпитаник на Консерваторията и Музикалния факултет на Академията за изящни изкуства в Прага.

Усъвършенства своите умения по време на многобройните си пребивавания и музикални курсове в чужбина, където се запознава с проф. Жак ван Ортмерсен, с Хералд Фогел, с Оливие Латри и с редица други световно известни педагози и изпълнители на орган.

В момента П. Кохоут концертира, като успява да спечели публиката не само в цяла Европа, но и в Китай, Сингапур, Япония, Австралия и САЩ.

· Концертът се провежда под патронажа на Н. Пр. Мартин Клепетко - извънреден и пълномощен посланик на Чешката република в България и с подкрепата на “ТЕЦ Варна ЕАД”.


11 и 12.12., 18.00 ч.,
Чешки център

Роланд Шимелпфених -  “Преди/след”

Представяне на пиесата на един от най-успешните съвременни немски драматурзи – дебютен български проект “ПроТекст” на организацията за съвременно изкуство и култура – “36 маймуни”. ”ПроТекст” са сценични четения на нови европейски пиеси в несценични пространства.

“Преди/След” (Vother/Nachher) е пиеса в границите на театралния роман и документалния филм. Фрагментите от сюжета, често изненадващо прекъсвани, изграждат панорамен образ на обществото. Неправдоподобни и страховити, обикновени и банални, непредвидими, щастливи и нещастни събития са обединени от ритъма на връзки и раздели. Роланд Шимелпфених улавя индивидуалната и колективната диспозиция. Счупените парченца от съдбите на хората са съставни части на необикновеното огледало на обществото. Шимелпфених съпоставя зрителя с обстоятелствата “преди” и “след” драматичните обрати в живота на индивида. Но ситуациите сами по себе си са предоставени на въображението на публиката...

Екип на проекта:
. организатори: Гергана Димитрова, Младен Алексиев, Мирослава Мариянова
. режисура: Гергана Димитрова, Василена Радева
. музика: Бранимир Стойков – bggz 
. сценография: Мирослав Йорданов, Венелин Шурелов, Елена Шопова, Никола Налбантов, Ралица Тонева
. анимация: Боряна Кръстева
. видео и видеомикс: Любомир Драганов
. координатор: Младен Алексиев
. PR: Мирослава Мариянова


12.12., 13.30 ч.,
Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”

Предколедна среща

Среща на чешки и български деца с връчване на награди от Международния конкурс за детско творчество “Лидице”.

Тази година с грамоти са отличени 58 творби, а 7 от тях са наградени с медала “Розата на Лидице”.

Международната детска изложба “Лидице” се провежда в Чехия от края на 60-те години на 20. век до днес и е добре позната на деца и учители от цял свят. Ежегодно в нея взимат участие деца от всички континенти.

Целта на конкурса е да представи световното детско художествено изкуство, да стимулира интереса на децата и възрастните към детското творчество и едновременно с това да се установят контакти между художествени и образователни институции. По традиция в конкурса участват възпитаници на школите по изобразително изкуство от Плевен, Нова Загора, Ловеч, Севлиево, Търговище, Габрово, София и мн. други.

Тържественото връчване на наградите на победителите, участвали в поредното издание на Международния художествения конкурс за деца “Лидице 2007” е в сътрудничество с Дирекция “Култура и образование” - отдел “Култура” на Столична община и Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”.


12.12., 18.00 ч.,
залата на Община Русе

Антoнин Дворжак - “Библейски песни”

Коледен фестивал в Русе – концерт в изпълнение на примата на Русенската опера сопраното Виолета Шаханова и пианиста Евгени Желязков.

Творчеството на Антонин Дворжак заема достойно място в световното културно наследство. Още приживе композиторът е най-изпълняваният чешки автор и най-известният чешки творец. През своя интензивен творчески живот великият чешки композитор създава пиеси във всички музикални форми - от симфонии, рапсодии, серенади и инструментални концерти до различни жанрове на камерната, хоровата, оперната музика и дори големи вокално-инструментални произведения - кантати и оратории.

“Библейски песни” е прекрасен вокален цикъл от девет части с клавирен съпровод по текстове от Псалтира и Кралицката библия. Дворжак е бил силно религиозен и именно затова произведението е най-характерно за личността му.

Премиерата на “Библейски песни” е през 1896 г. в пражката концертна зала на двореца “Рудолфинум”.


19.12.,18.00 ч.,
Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”

Коледен урок по чешки

Програма на студентите–бохемисти от СУ “Св. Климент Охридски” и на курсистите, изучаващи чешки език в курсовете на Чешкия център и в Чехословашкия клуб “Т. Г. Масарик”.


◊ "ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"

Програмата за декември

6.12., 19.30 ч.,
Атанас Гунов - трио
. Атанас Гунов – пиано
. Георги Дончев – бас
. Димитър Семов – барабани

13.12., 19.30 ч.
Формация “КАНОПУС”

. Ангел Димитров – китара
. Димитър Льолев – алт саксофон
. Генади Цанков – пиано
. Борис Таслев – бас
. Цветан Георгиев - барабани


(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)
Автор:
Чешки център
Публикация:
22.11.2007 г. 15:43
Посетено:
1292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/4927-programata-na-cheshki-tsentar