Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Ноември 2007

◊ ПРОГРАМАТА

. Излезе брой 4 на Информационния бюлетин, посветен на полската история, традиция, обичаи и култура.

Бюлетина можете да получите безплатно в галерията на Полския институт.

. До 29 ноември в Галерията на Института можете да видите изложба сценографски проекти към пиеси на Ст. Виткевич на студенти от Художествената академия под ръководството на проф. Красимир Вълканов.


6, вторник
18 ч., Галерия
XX Шопенова вечер
Цикъл “Mайсторите и техните следовници”
. Участват: Кийти Жекова, Чавдар Мазгалов, Светомира Рачева, Ана Йованович, Анелия Господинова, Даря Калайджиева, Татяна Гигова.

6, вторник
Участие на ПИ в КИНОМАНИЯ
19.10 ч., Кино „Люмиер”
Все още жив. Still alive – документален филм за Кшищоф Кешловски (реж. Мария Змарз-Кочанович, 2005, 80 мин.), с надписи

На 13 март 2006 г. се навършват 10 години от смъртта на Кшищоф Кешловски, един от най-изтъкнатите творци на полското кино. Документалния филм на Мария Змарз-Кочанович е всъщност филмов портрет на режисьора. Авторката се е опитала да начертае подробен портрет  на своя герой. За Кешловски разказва Вим Вендерс, Агнешка Холанд, Славомир Иджяк, Яцек Петрицки, Гражина Шаполовска, Тадеуш Соболевски, Ирен Жакоб, Збигнев Прайснер, Ханна Крал. Във филма са използвани изказвания на главния герой, който споделя своето виждане за това какво представлява киното. Във филма са използвани много архивни кадри – игрални и документални филми на Кшищоф Кешловски.

Билети в касата на кино „Люмиер”


8, четвъртък
10 ч., Софийски университет, Първа заседателна зала
. Организатори: Унгарски културен институт, Исторически факултет на Софийския университет, Полски институт
Конференция, посветена на кръстоносните походи. Доклад на проф. Мачей Саламон, ръководител на Института по история на Византия на Ягелонския университет в Краков „Политиката на Владислав – крал на Полша и Унгария към югоизточна Европа”

Проф. Мачей Саламон
- историк, завършил Ягелонския университет в Краков. Работил в Силезийския университет (1969-1986), ръководител на Института по история на Византия (от 1985 г.) и на Катедрата “Християнството в славянските страни” на Папската богословска академия в Краков (от 1997 г.), декан на Историческия факултет на Ягелонския университет (1991-1997), гостуващ професор в Университета в Майнц (1994). Председател на Комисията по византология на Полската академия на науките (от 2007 г.). Автор на ок. 200 публикации по история на Византия и на славянството през средните векове. От 1993 г. сътрудничи на Катедрата по история на България на СУ “Св. Климент Охридски”.

8, четвъртък
15 ч., Кинозала на НАТФИЗ
Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
ЕДИ – реж. Пьотр Тшаскалски (Полша, 2002), 98 мин., с превод
. Участват: Хенрик Голембевски, Яцек Брачак, Яцек Ленартович, Гжегож Стелмашевски, Александра Кишьо, Доминик Бонк и др.
Най-важни награди:
. 2002, ХХVІІ Фестивал на игралното кино в Гдиня – специалната награда на журито; награда на журналистите; награди за операторско майсторство, за сценография и второстепенна мъжка роля.
. 2002, ХVІІІ Международен филмов фестивал във Варшава – Гран При
. 2003, Награда на полското месечно списание ФИЛМ – Златна патица за най-добър филм за 2002 г.
. 2003, МФФ Берлин – награда на ФИПРЕСИ, награда Дон Кихот

Еди живее някъде край нас. Затворени в колите си, ежедневно го задминаваме, отивайки на работа. Виждаме го да тика количката си, напълнена с това, което вчера сме изхвърлили на боклука. Какви тайни може да има човек като него? Достатъчно е да се спрем за малко, за да разберем. Тогава ще видим, че Еди е не само образ. Това е и житейска позиция. Достатъчно е само да се вгледаме в това, което прави.

8, четвъртък
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Превод – Йоанна Попова, реж. Пламен Панев.
. Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
   
Билети в касата на Сатиричния театър

8, четвъртък

Участие на ПИ в КИНОМАНИЯ
21,00 ч., Дом на киното
Все още жив. Still alive – документален филм за Кшищоф Кешловски (реж. Мария Змарз-Кочанович, 2005, 80 мин.), с надписи

Билети на касата


11, неделя
18 ч., Камерна зала България
. По случай националния празник на Полша - 11 ноември
. Под почетния патронаж на Н. П. Посланика на Република Полша в България г-н Анджей Папйеж
Концерт на Duo Subito Мая Томашевска, цигулка и Лукаш Квятковски, пиано
. В програмата: творби на Хенрик Венявски, Карол Шимановски, Фридерик Шопен, Гражина Бацевич и Александър Тансман.

Мая Томашевска – започва да учи цигулка на 6 години. През 2004 г. завършва с отличие Музикалната академия в Лодз. Понастоящем е асистент в същата Академия. Участва в редица майсторски класове, ръководени от изтъкнати музиканти. Тя е лауреат на национални и международни конкурси. Стипендиантка на министъра на културата и лауреат на Стипендиалната програма на министъра на културата на Полша “Млада Полша”. През 2005 г. получава титлата “Лодзка Еврика 2005” за изпълнителската си дейност. Участва в редица солови и камерни концерти. Има записи за TV Polonia и Полското радио. Участва в записите на диска „Children of the Łódź Getto", издадена по случай 60 години от ликвидирането на лодзкото гето.

Лукаш Квятковски - през 2005 завършва лодзката Музикална академия с отличие. Понастоящем е асистент в същата Академия. През 2003/2004 печели стипендия, която му дава възможност да следва в Royal Welsh College of Musie and Drama в Кардиф под ръководството на д-р Майкъл Шрайдер (Великобритания). Участва в музикални конкурси, като печели множество награди, в т.ч. „Grindea Award" за най-обещаващ млад музикант в Лондон (2001), връчена от учредителката  на EPTA (European Piano Teachers Association). Победител в Concerto Trials Finals в Кардиф (2004) и стипендиант на министъра на културата (2003/2004). Участва в много концерти и майсторски класове, има записи за Полското радио.

Вход с покани, които можете да получите в Полския институт или да запазите по телефона от 2 ноември т.г.


15, четвъртък
18 ч., Галерия
Магьосникът от Харлем – реж. Павел Карпински (1988, 76 мин.), с превод
Комедия с великолепна музика и стремително развиващо се действие, изпълнено със забавни грешки и гегове. Сценарият е написан по истинска случка, свързана с трансфера на американски спортист в полски спортен клуб. Абсурдната действителност на ПНР от края на 80-те, видяна през очите на чернокожия американец, на моменти придобива гротескни форми.


16, петък
18 ч., Галерия „Aкадемиа” – Национална художествена академия, ул. Шипка 1
Откриване на изложбата “Майсторът и ученикът” от Художествената академия във Варшава 
. С участието на проф. Станислав Бай (зам.-ректор), проф. Яцек Дижински, проф. Рафал Стрент и проф. Антони Паства
Художествената академия във Варшава е най-голмото художествено училище в Полша, подготвящо студенти в областта на изящните изкуства, дизайна и новите медии. Занятията се водят от творци, дизайнери и теоретици, чиито постижения за признати в света. 

Изложбата, озаглавена “Майсторът и ученикът”, в галерия “Академия” на Художествената академия в София представя творби на преподаватели и студенти от 6 факултета. Авторските работи, включени в изложбата, са премислена и многоаспектна илюстрация на артистичните нагласи на майсторите и въздействието им върху учениците. Изложбата дава възможност да се проследи разнообразието на средства и художествени техники, използвани в процеса на обучение. Уредниците на изложбата са се опитали най-пълно да представят потенциала, скрит зад стените на Академията и подхранван от такива ярки творчески личности като професорите Ришард Секула, Яцек Дижински, Януш Паства, Гжегож Ковалски, Анджей Венцлевски, Мечислав Вашилевски, Рафал Стрент, Пшемислав Крайевски и други.


19, понеделник
18 ч., Галерия
Представяне на международния проект Slavic network, описващ славянските езици и култура, с участието на проф. д-р Ева Яскулова – ръководител на Института по дидактика на полската литература към Силезийския университет в Катовице

Проектът Slavic network. Негов координатор е Силезийският университет в Катовице, а партньори Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Университета “Палацки” в Оломоуц, Университетът в Любляна, Университетът “Коменски” в Братислава, Университетът „Мартин Лутър” в Хале и Българското национално радио.

Влизането на славянски страни в ЕС дава нови възможности за контакти в различни области – икономически, туристически, научни, образователни.  Поради този факт възниква необходимостта от комуникиране на всички езици от тази група и тяхното представяне в останалите страни-членки на ЕС. Целта на проекта е промоцията на славянските езици сред гражданите на страни, чиито езици принадлежат към същото езиково семейство, както и сред гражданите на избрани страни-членки на ЕС, чиито езици принадлежат към различни от сляванската група езици. По този начин хората опознават културата, историята и придобиват основни познания за страната, в която населението говори на славянски езици.

Авторите на проекта разчитат на разширяването на икономическите, научните и образователните контакти и взаимното отваряне както на ползвателите на славянските езици към различията вътре в езиковата група, така и на хората с неславянски прозиход към езиковата и културна специфика на славянските народи.
Като резултат от проекта се появи интернет страница,  съдържаща информация за проекта и дидактични материали, които да подпомогнат изучаването на славянските езици, като се опират на модерни преподавателски методи. 
 
Проф. д-р Ева Яскулова – координатор на международния проект Slavic network в Силезийския университет в Катовице. Научните й интереси са насочени към проблемите на литературознанието и методиката. Тя смята, че умението за интерпретация и литературоведски подход са в основата на методическата работа на учителя по полски език в училището. Занимава се с изследване на поезията на ХХ в. и връзката й с традицията – особено романтичната и библейската, тя е автор на редица публикации, посветени на поезията на ХХ век.

. Най-важни книжни публикации: Poetyckie podróże Stanisława Balińskiego. Katowice, 1988.; Od poezji kosmosu do poezji czasu. Studium o twórczości Stanisława Ciesielczuka. Katowice, 1997; Od Bogurodzicy do poezji Szymborskiej. Historia literatury. Wyd. Ex Libris, Warszawa - Chichago, 2001; Kto to był. Żona Lota w poezji polskiej XX wieku czyli rozbijanie stereotypu. Katowice, 2006. 


20, вторник
14 ч., Софийски университет, Полонистичен кабинет № 149
Лекция на проф. д-р Ева Яскулова за студентите-полонисти: Поетичен размисъл за езика в поезията на Станислав Балински, Мирон Бялошевски и Вислава Шимборска.

20, вторник
Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
Превод – Йоанна Попова, реж. Пламен Панев.
. Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
   
Билети в касата на Сатиричния театър


22, четвъртък
18 ч., Галерия
Гражданинът Пишчик – реж. Анджей Котковски (1988, 101 мин.), с превод
. Награди: 1988 – Гданск-Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) - награда за режисьор и оператор; 1989 Сан Ремо – награда за най-добър актьор на Йежи Штур
   
Действието се развива по време на големите социални промени след смъртта на Сталин. На фона на тези събития е представен най-големият карък – Пишчик, който след излизане от затвора не може да намери своето място в заварената нова действителност.


 23, петък
Участие на ПИ в КИНОМАНИЯ
17,00 ч., Кино „Одеон”
Все още жив. Still alive – документален филм за Кшищоф Кешловски (реж. Мария Змарз-Кочанович, 2005, 80 мин.), с надписи

Билети на касата


30, петък
18 ч., Галерия
Вечер, посветена на Андреевден – съвместно с Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик” и Дирекция “Култура и образование” при  Столична община

Каним всички на празнуването на Андреевден, посветен на гаданията

29 ноември, навечерието на св. Андрей в Полша от векове е ден за гадания на момите за любов и женитба. В навечерието на Андреевден гадаят момите в предженитбена възраст. Най-известно и най-често използвано било леенето на восък или олово във вода и обяснение на застиналите във водата фигури или на сянката им върху стената.

 
Прояви извън София

Нова Загора
Галерия „Руси Карабиберов”
Продължава изложбата плакат на Роман Каларус и графика на Йоанна Пех

Плевен
5 ноември
Съвместно с католическата църква „Богородица от Фатима”
17 ч., Галерия-дарение “Колекция Светлин Русев”, ул. Дойран 75
Представяне на българския превод на книгата “Време без сбогуване - избрана поезия и проза” на отец Ян Твардовски (изд-во Либра Скорп, 2007, Бургас) , превод – Димитрина Лау-Буковска, с участието на преводачката, Денчо Михов – директора на издателството и редакторката Ивета Бенрей.

Враца
13 ноември, Държавна филхармония във Враца
. По случай Годината на Карол Шимановски
I Цигулков концерт на Карол Шимановски – изпълнява Мая Томашевска, цигулка, и оркестъра на Филхармонията във Враца

Велико Търново
21 ноември
13 ч., Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”
Лекция на проф. д-р Ева Яскулова за студенти-полонисти „Поетичен размисъл за езика в поезията на Станислав Балински, Мирон Бялошевски и Вислава Шимборска".

Пловдив
23 ноември
13 ч., Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”
•  Лекция на проф. д-р Ева Яскулова за студенти-полонисти „Поетичен размисъл за езика в поезията на Станислав Балински, Мирон Бялошевски и Вислава Шимборска.

Банско
29 ноември – 2 декември
Община Банско, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”
Фестивал на планинарския филм. Участие на Януш Майер в работата на журито

Януш Майер – дългогодишен ръководител на Високопланинския клуб в Катовице, един от най-добрите катерачески клубове в света. Ръководител на редица експедиции в Хималаите и Каракорум. Изкачил е върховете Ношак (Афганистан), Броуд Пик (Пакистан) и  Маунт Винсън Антарктида. През 1986 г. неговата експедиция първа в света преминава т.нар. Magic Line на връх K2, измислена от Меснер. Ръководител на полската експедиция на южната стена на Лхотце. Организатор на три фестивала на планинарския филм в Катовице. Член на журито на фестивали на планинарския филм в Словакия и Чехия.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
01.11.2007 г. 12:57
Посетено:
1151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/4766-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya