Календар

Месечна програма на Чешки център

Ноември 2007

◊ ПРОГРАМАТА

Катарина Брунцликова “Търсене”
26.09.–02.11., ЧЦ
Фотоизложбата продължава.


Милослав Йелинек и Марцела Йелинкова
Концерти на дуото: Милослав Йелинек–контрабас, Марцела Йелинкова-пиано.

6.11., 19.00 ч.
, концерт в Камерна зала “България” (вход свободен)
9.11., 19.00 ч., концерт на студенти на ДМА “Панчо Владигеров” в зала “Димитър Ненов” (Инструментален факултет на ДМА, ул. “Л. Стоянов” 6 - вход свободен)


Повече от девет години дуото има изпълнения не само в Чехия, но и в чужбина. Организира стотици рецитали, с които се стреми да наложи контрабаса като солов инструмент. Милослав Йелинек е председател на Чешката организация на контрабасистите, канен е в журито на международни музикални конкурси. Заедно, съпрузите Йелинек взимат участие в редица международни музикални курсове.

По време на пребиваването си в София, освен провеждането на майсторки курс в Държавна музикална академия “Панчо Владигеров”, дуото ще се представи и на откриването на изложбата на Павел Брунцлик.


Константин Иречек
Откриване на 5.11. в 16.00 часа
5.11.–30.11., Народна библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

К. Иречек (1854-1918) е виден чешки политик, дипломат и историк. Основател е на чешката балканология и византология. В периода 1879-1884 г. живее в България. Работи като главен секретар в Министерството на народното просвещение, по-късно е министър на народното просвещение и председател на Учебния съвет при министерството. През 1884 г. е избран за директор на Народната библиотека. Има големи заслуги за организиране на учебното дело в България, за създаването на редица културни институти и за опазването на българската старина.

Константин Иречек е автор на "История на българите", с която влезе в историческата наука и си създаде име на голям познавач на балканската история.

Посветената на личността на К. Иречек документална изложба е подготвена от Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство в гр. Варна с автор доц. д-р Константин Трошев, техническо изпълнение - Бранимир Пулев. Материалите са предоставени от Научния архив на БАН, Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” - Варна и Областна библиотека в гр. Високе Мито (Чехия). Изложбата в София се осъществява с подкрепата на Чешкия център.

„Противно, дъждовно, есенно време. Отпътувахме в 3.30 ч. Раздяла от Европа, от всичко, с което бях досега като сраснал - vers la destinee inconnue (към неизвестната участ)."

Така звучи една от първите страници с дата 6 ноември 1879 г. в „Български дневник" на Константин Иречек.


Павел Брунцлик “Геометрия На Голотата”
Откриване на 8.11., 18.00 часа, ЧЦ
08.11.2007–11.01.2008

Авторска изложба на известният чешки фотограф Павел Брунцлик. Неотдавна пожънала голям успех в пражката изложбена зала “Manes”, изложбата ще бъде представена в галерията на Чешкия център в София.

Чернобелите фотографии, стилизирани като композиции от голи тела, авторът създава с помощта на знаменити солисти от балета на Народния театър. Голямата серия от фотоси е посветена на естетиката на човешкото тяло. Строгостта и чистотата на формите контрастират на грациозността и изразителността на танцовите пози.

Павел Брунцлик (р. 1950) завършва Физико-математическия факултет на Карловия университет в Прага, следва режисура и сценография в катедрата “Документално творчество” към Филмовия факултет на пражката Академия за изящни изкуства, като една година се обучава и в катедра “Фотография”. След дипломирането си е сътрудник към Чехословашката телевизия, а от 1981 г. работи като самостоятелен фотограф. Във фотографиите си залага най-вече на акта и пейзажа. Има редица изложби както в Чехия, така и в чужбина, а също и участия в колективни изложби. Печели награди във фотоконкурсите “CZECH PRESS PHOTO“ (1998 г.) и “FUJIFILM EURO PRESS PHOTO AWARD” (2004 г.).


Катарина Брунцликова “Търсене”
Откриване на 14.11., 17.30 ч., Художествена галерия “Р. Карабиберов”, Нова Загора
14.11.–14.12.2007

След успеха си в София, изложбата от цветни фотографии на младата художничка ще бъде представена в Художествената галерия в гр. Нова Загора.

Катарина Брунцликова е родена на 09.07.1977 г. в гр. Хеб – ЧР, завършила е Института по творческа фотография на Силезийския университет в гр. Опава. Има участия в групови и авторски изложби.

На откриването на изложбата ще бъдат връчени наградите на победителите от Арт студио “Дъга” в Нова Загора, участвали в художествения конкурс за деца “Лидице 2007”.


Ян Паточка – чешки философ с европейско име
Откриване на 20.11., от 17.00 ч., централно фоайе на БАН
20.11.–30.11.2007

Документална изложба посветена на един от най-големите чешки философи на 20. век. Личността и творчеството на Паточка оказват силно влияние на тогавашните чешки възгледи, най-вече в кръговете на независимата интелигенция и дисидентите от 60-те до 80-те години.

След като полага подписа си под “Харта 77”, той е неколкократно разпитван от чешката държавна сигурност. След един такъв тежък разпит е приет в болница, където умира от инсулт. Погребението му става емблематичен протест срещу комунистическия режим.
Само малко от творчеството на Паточка бива издадено в Чехия. Сборник в пет тома излиза в Германия през 80-те години. Десет от книгите му са преведени на френски, други на английски, италиански, испански и др. езици.
От 1996 г. излизат негови “Събрани произведения” на чешки език (до 2007 г. са издадени 11 тома).

Къде всъщност се променят светът и историята?
По-добре в “душата”, отколкото в живота на индивида.
Ян Паточка


Прожекция за бохемисти

От Златния фонд на Чешката кинематография

. “Момичето на метла” (Dívka na koštěti), 1971 г.
сценарий: Владимир Новотни, музика: Алжело Михайлов, в гл. роли: П. Черноцка (Саксана), Ян Хрушински (Мики), В. Завържел (Адамек) и др.
20.11., 17.30 ч., ЧЦ – без превод, с английски субтитри
Калейдоскоп 13

В света на приказките: Възпитаничката на училището за магии Саксана няма добри оценки и е наказана да прекара там още 300 години. Младата магьосница успява да избяга от приказния свят и се сблъсква с доброто и злото в реалния човешки живот. Цялото действие е съпътствано от весели трикове и много други снимачни вълшебства, в които режисьорът Вацлав Ворличек и неговият екип са се специализирали.

Успешна семейна комедия, която и днес все още ни забавлява.


Представяне на сборника от творби на  съвременни чешки разказвачи – съставител и преводач Маргарита Кюркчиева.
26.11., 18.00 ч., ЧЦ

Нашият калейдоскоп включва 13 автори, някои от тях са превеждани на български език, с други читателите ще се срещнат за първи път: автори-огледала, отразяващи – всеки по свой начин – пъстрото съвремие. Те са родени в периода между 1930 и 1976 година. Разлика във възрастта почти половин век! Епоха на главоломни промени. В мисленето, главно в мисленето. Но колкото и да е странно, въпреки че принадлежат към различни генерации, въпреки ярката им индивидуалност и самобитен стил, творбите им звучат в хармония. Любов и смърт, търсене на смисъла да живееш и твориш, малки войни и малки победи, сложни отношения между родители и деца, подъл страх и нравствена чистота, приятелство, предателство, изискан хумор, ирония, смешни амбиции и разочарования, горчивина, лирична нежност, отмъстителност… теми, теми, теми, въпроси, въпроси, въпроси… ето ги пъстрите камъчета на калейдоскопа, формиращи раздвижената картина на това, което е прието да се нарича съвременен живот.

С пожелания числото 13 да бъде щастливо за сборника и за читателите му
Маргарита Кюркчиева

. Сборникът е издаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република Чехия.
Издателство “Панорама”, 2007 г.


Страници от чешката история
27.11., 19.00 ч., Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”

Заключителна лекция от цикъла лекции на доц. Искра Баева от СУ “Св. Климент Охридски”, предназначена за младите хора от чешката земляческа организация.


◊ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН - М. НОЕМВРИ

15.11.  Васил Спасов – джаз квартет

. Васил Спасов - пиано
. Петър Момчев - саксофон
. Георги Дончев - бас
. Димитър Димитров - ударни

22.11., Ангел Заберски - джаз трио

. Ангел Заберски - пиано
. Димитър Шанов - бас
. Димитър Димитров - ударни

29.11., Христо Йоцов - джаз квинтет

. Христо Йоцов - ударни
. Михаил Йосифов - тромпет
. Страхил Гайдарски - китара
. Мартин Марков - пиано
. Михаил Иванов – бас


(Чешкият център си запазва правото на промени в програмата)

Автор:
Чешки център
Публикация:
27.10.2007 г. 15:40
Посетено:
1231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/4727-mesechna-programa-na-cheshki-tsentar