Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Октомври 2007

◊ ПРОГРАМАТА

. До 5 октомври в Галерията на Института можете да видите фотоизложба от колекциите на Национален парк Татри.

4 октомври, четвъртък
18 ч., Галерия ПИ
Представяне на прозата на Анна Нашиловска – Институт за литературни изследвания на ПАН, и Инга Ивашув, Шчечински университет. Творчеството на писателките ще представят Магда Карабелова и Галя Симеонова-Конах. Откъси от прозата на Анна Нашиловска и Инга Ивашув ще прочете Надя Цончева.


4-5 октомври, четвъртък-петък
Хотел на БАН, бул. “Шипченски проход“ № 53
. Организатори: Институт за литература при БАН, Институт за литературни изследвания при ПАН, Полски институт в София
Българо-полска конференция на тема: Жените в обществения дискурс на България и Полша – литература, изкуство, медии.


7 октомври, неделя
18 ч., НДК – Кино Люмиер,
Вход с покани – от 25 септември в Полския институт
Концерт на групата Лаутари: Мачей  Филипчук  – цигулка, Збигнев Ловжил – пиано, Михал Жак – кларинет, флейти, Роберт Шивак – перкусии.

Eтно-джаз групата Лаутари съществува от 2000 г. и работи в гр. Познан. Музиката на Лаутари има модерно, етноджаз звучене, черпещо от музикалните традиции на Централна, Източна и Южна Европа и Кавказ. Фолклорните мотиви, изпълнявани на цигулка, пиано, кларнет и флейта благодарение на смелите аранжименти изграждат оригинална музика, в която традицията се среща със съвремието. Лаутари черпи вдъхновение от музиката и нагласата на циганските лаутари, виртуози и майстори на импровизацията, автори на “цигански джаз”.  В музиката на Лаутари можем да усетим финеса на византийската музика, в нея са преплетени ориенталски мотиви, балкански ритми и славянска стихийност.
Групата е лауреат на следните конкурси:
. Фолклорна фонограма на 2002 г.
. Фестивал “Нова традиция”, 2001 г.
. Открита сцена на Фестивала Фолклорни Миколайки,  2000


8 октомври, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
• Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
. Превод – Йоанна Попова, реж. Пламен Панев.
. Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
   
Билети в касата на Сатиричния театър


9 октомври, вторник
18 ч., Галерия на Полски институт
Откриване на изложба плакат на Роман Каларус и графика на Йоанна Пех.
Роман Каларус – един от най-добрите полски плакатисти, художник, рисувач, дизайнер. Преподава визуални изкуства в Художествената академия в Катовице. От 1977 г. излага свои работи в музеи и галерии, участва в международни конкурси. Два пъти е лауреат на Гран При на Биеналето на полския плакат. Съавтор на стенописите в църкви в Шльонск – в Тихи и Катовице, автор на плаката за 10 Национален конгрес на Солидарност. Плакатите му са представяни на ок. 300 изложби в цял свят. Каларус е спечелил множество награди и отличия. Негови работи се намират в музеи, национални и чуждестранни колекции. Преподава на студентите от 4 и 5 година на Художествената академия в Катовице.

. 5-7 октомври – участие на Роман Каларус в работата на журито на V Международно Триенале на сценичния плакат 2007 в София.
   
Йоанна Пех е завършила графика в Художествената академия в Краков. Занимава се с графика (линогравюра), живопис, илюстрация. Педагог в Института за изкуство на чешинския филиал на Силезийския университет в Катовице. Стипендиантка на министъра на културата и изкуството на Полша през 1998 г. Има над 10 самостоятелни изложби, участвала е в много общи художествени изложби в Полша и чужбина.
Изложбата продължава до 25 октомври


11 октомври, четвъртък
15 ч., Кинозала на НАТФИЗ
Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
Съдия-изпълнител – реж. Феликс Фалк (93 мин.), с надписи
. Награди: в т.ч. 2005 – Феликс Фалк Гдиня (до 1986 Гданск) – Фестивал на полското кино-Гран При "Златни лъвове”;  2005 - Гдиня (до 1986 Гданск) – Фестивал на полското кино – награда за сценарий. 2005 – Анджей Хира Гдиня (до 1986 Гданск) - Фестивал на полското кино – награда за главна мъжка роля.

48 часа от живота на съдебен изпълнител, който безмилостно събира дългове. Всемогъщ, безогледен и арогантен към жертвите си, под влияние на драматични събития той се опитва да поправи причиненото зло. За съжаление тази негова невнимателна крачка е използвана от враговете му. Тези, на които той иска да компенсира причиненото зло, дори не се опитват да го защитят.


11 октомври, четвъртък
18 ч., Галерия на Полски институт
Разводи няма да има – реж. Йежи Ставински (1964, 95 мин.), с превод
Филмът се състои от три новели, а всяка една от тях разказва за влюбени двойки, желаещи да се обвържат с брак. Трупащите се пред тях препятствия често са трудни за преодоляване. Ироничен поглед към младежите от първата половина на 60-те години, изпълнен с голяма симпатия.


15 октомври, понеделник
18 ч., Руски културно-информационен център, ул. Шипка 34
. Съвместно с Руския културно-информационен център
10 години от смъртта на Булат Окуджава
Песни на Булат Окуджава изпълняват Данута Блажейчик и джазпианистът Анджей Ягоджински.
. Водещ – Марек Височински 
. Данута Блажейчик за 18 години на сцената си е спечелила името на артистка, обичана и ценена както от слушателите, така и от музикалната критика. Тя е високо ценена заради небаналния си репертоар, за прекрасните изпълнителски качества, специфичния тембър и изключителната си музикалност. Работила е с Марила Родович и много други полски джазмузиканти и оркестри: "Big Warsaw Band", "Alex Band" и др. Участва в полските версии на три мюзикъла: "Ain't Misbehavin", "Nunsense" и "FAME". Напоследък все по-често се появява в телевизионни и радиопрограми. Изнася много концерти и има прекрасен контакт с публиката, благодарение на което оставя трайна диря в сърцата им. 
. Анджей Ягоджински е завършил Варшавската консерватория в класа по валдхорн. Първата си група създава през 1977 г., за да съпровожда изпълненията на Анета Ластик. През 1979 г. печели първата индивидуална  награда на фестивала “Златно ренде” във Варшава, а групата му – първа награда за група.
С годините Анджей Ягоджински се превръща във великолепен музикант, чиято способност да се приспособява към звученето и стилистиката на групата му позволява да свири в стилистично много различни формации. Много често е канен да свири с други музиканти. Голям успех за музиканта се оказва идеята му за джазова интерпретация на творбите на Шопен. Албумът, който записва, се превръща в истински успех (отличен с наградата на полската музикална индустрия Фридерик 94). Свирил е с най-известните полски джазмени – Збигнев Намисловски, квартета на Януш Муняк, квартета на Ян Пташин Врублевски.
. Марек Височински е историк по образование. Занимава се с организиране на концерти – автор е на цикъла концерти “Музика върху водата”, който продължава да реализира. Основоположник на Францискански културен център. Понастоящем е директор на Бюро за промоция на културата в Гданск.


18 октомври, четвъртък
18 ч., Галерия на Полски институт
. Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм” и Националния музей на планинарството
• Вечер, посветена на 40 години от първото българско изкачване на 7-хилядник – пик Ленин в Памир (7134 м). Прожекция на филма “На края на света” (30 мин.)


21 октомври, неделя
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
Спектакъл на „Teстостерон” на Анджей Сарамонович
. Превод – Йоанна Попова, реж. Пламен Панев.
. Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
   
Билети в касата на Сатиричния театър


24 октомври, сряда
18 ч., Галерия на ПИ
50-то издание на фестивала Варшавска есен
Вечер, посветена на изтъкнатия български композитор Лазар Николов, многократен участник във фестивала,
. с участието на съпругата Анна Николова, Стела Димитрова-Майсторова и диригентката Росица Баталова
. Фестивалът “Варшавска есен” е най-големият в Полша фестивал за съвременна музика с ранг на международна проява. Това е фестивал с богати традиции, учреден през 1956 година по инициатива на двама композитори – Тадеуш Баирд и Кажимеж Сероцки. През първите години негова основна идея е противопоставянето на идеологията на соцреализма, наваксване на изоставането след годините на прекъсване на връзките със световната култура и представяне на национални творби. “Варшавска есен” дава възможност за свободен творчески изказ и запознаване с нови насоки в изкуството. По време на концертите са изпълнявани творби на изтъкнати композитори, в т.ч. и на тогавашните авангардисти – Пиер Булез, Луиджи Ноно, Бруно Мадерни и Джон Кейдж. Фестивалът във Варшава е своеобразен анклав в страните от съветския блок - тук се срещат изтокът и западът, тук се формира високо ценената в света полска композиторска школа, тук започват кариерите на изключителни творци отвъд източната граница на Полша, които не могат да говорят открито в родината си.
. Лазар Николов (1922-2006) – пианист, композитор и педагог. Завършва Музикалната академия в София, в която по-късно дълги години работи като професор. Един от първите български композитори, прилагащи нови техники (сериална музика). По-важни творби: 6 симфонии, концерт за струнен оркестър, 2 концерта за пиано, 1 концерт за цигулка, сонати за пиано и други инструменти, 2 oпери: „Прикованият Прометей”, „Чичовци” по романа на Иван Вазов, камерна, театрална и филмова музика. В продължение на 7 години Лазар Николов е председател на Съюза на българските композитори. Изпълнения в Полша: Концерт за струнен оркестър – Katowice, диригент Константин Илиев.
. Стела Димитрова-Майсторова - професор, завеждащ Клавирната катедра в НМА "П. Владигеров". Носител на многобройни и престижни награди от наши и международни конкурси. Концертира в почти всички европейски страни, в Русия и в Египет. Осъществява повече от 160 премиери в България  на произведения от водещи композитори на XX век.
Основател и артистичен директор на международния фестивал за съвременна клавирна музика PIANISSIMO.


25 октомври, четвъртък
18 ч., Галерия на ПИ
Палимпсест – реж. Конрад Неволски (2006, 80 мин.), с превод
Награди: 2006 - РивърРън (MФФ) - награда за изключителни технически постижения; 2006 - Гдиня (до 1986 Гданск) (Фестивал на полското игрално кино) - награда за операторско майсторство.
Герой на филма е Марек – полицейски инспектор, човек на прага на психическото унищожение, който се опитва да разреши сложна криминална история.


28 октомври, неделя
28 октомври - Международен ден на анимацията
. Съвместно с Българска Национална Филмотека

16 ч., Kино Одеон
• Преглед на полската анимация – прожекция на филми на най-добрите полски творци

18 ч., Kино Одеон
Откриване на прегледа – Йежи Армата, филмов критик
• Прожекция на филми на най-добрите полски творци


29 октомври, понеделник
15 ч., Кинозала на НАТФИЗ
• Преглед на полската анимация - лекция на Йежи Армата, филмов критик
• Прожекция на филми на най-добрите полски творци


30 октомври, вторник
10 ч., Нов български университет 
• Преглед на полската анимация - лекция на Йежи Армата, филмов критик
• Прожекция на филми на най-добрите полски творци


29 октомври, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт
Откриване на изложба на сценографски проекти за пиеси на Станислав Игнаци Виткевич на студенти от Художествената академия в София с ръководител проф. Красимир Вълканов.
. Барбара Олшевска-Григоров, театровед, ще представи творчеството на Станислав Игнаци Виткевич.
. Проф. Красимир Вълканов е завършил сценография през 1975 г. в София при проф. Асен Стойчев. През 1977 г. завършва сценография в Художествената академия във Варшава (диплома с отличие) под ръководството на проф. Юзеф Шайна. Лауреат на много чужди и национални награди за сценография и костюми. Работи в областта на драматичния театър, киното и операта. През последните години се занимава с компютърна анимация и приложението й в театъра, телевизията и рекламата.


 ◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

. Димитровград
5 октомври, 18 ч.,
Драматичен театър “Апостол Карамитев”
Съвместно с Община Димитровград
Фестивал “Есенни музикални дни”
Концерт на групата Лаутари: Мачей  Филипчук  – цигулка, Збигнев Ловжил – пиано, Михал Жак – кларинет, флейти, Роберт Шивак – перкусии.

. Благоевград
8-12 октомври,
Регионален исторически музей
Археологическа конференция “Издирване на археологични обекти. Постижения и перспективи”. 30 години българо-полска археологическа експедиция в област Благоевград.

. Русе
29 октомври
18 ч., Католическа енория “Св. Павел от кръста”, ул. “Епископ Босилков” 14
Представяне на българския превод на книгата “Време без сбогуване - избрана поезия и проза” на отец Ян Твардовски (изд. Либра Скорп, 2007, Бургас),
. превод – Димитрина Лау-Буковска
. с участието на отец Луциан Бартковяк от Мисията на отците възкресенци, Денчо Михов – директор на издателството и редакторката Ивета Бенрей.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
02.10.2007 г. 17:12
Посетено:
751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/4577-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya