Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Юни 2007

◊ ПРОГРАМАТА

. До 22 юни в Галерията на Института продължава изложбата “Нашето ателие" - детски рисунки от Центъра за детско художествено творчество в Торун.

. Г-н Цочо Василев Билярски, историк и философ, отговорен редактор на сп. “Известия на държавните архиви” на Главното управление на архивите при МС, предаде на Полския институт в София две много ценни книги: две новели на Хенрик Сенкевич “За насъщния” (изд.1921, в превод на Дора Габе) и  “Бартек Победител” (изд. 1918, в превод на Димитър Хр. Бръзицов)


3, неделя
17.30 ч., Kино “Люмиер”

Участие на Полския институт в ХІІ Европейски фестивал на копродукциите
. Казваш се Жустин  – реж. Франко де Пеня (2005, 97 мин.), с надписи

Осемнайсетгодишната Мариола е лудо влюбена в Артур, неин бивш съученик от по-горен клас. Тя иска да замине с него за Берлин и се надява, че там я чака по-добър живот. Мечтите се разсейват, когато Артур я продава на сутеньора Арно, който има планове за нея - тя ще му носи пари, като проституира под името Жустин.


4, понеделник
16 ч., Софийски университет, Полонистичен кабинет № 149

150 години от рождението на Джоузеф Конрад
. „Литературни и житейски странствания на Джоузеф Конрад  Коженьовски” – лекция-разговор на Жанета Павлович,  лектор по полски език (без превод)

Конрад, Теодор Юзеф Конрад Коженьовски (3.12.1857-03.08.1924), английски писател от полски произход, пише на английски език. През 1874 г. седемнайсетгодишният Коженьовски заминава за Марсилия, където започва работа като моряк. Оттам потегля в първото си морско пътешествие. През 1878 заминава за Англия и започва служба в английския търговски флот. След осем години получава английско поданство.

Плувайки като моряк, той посещава пристанища в Далечния изток, Австралия и Океания, Централна Америка. През 1894 г. напуска флота и се заселва край Лондон. През 1889 г. започва да пише първият си роман “Лудостта на Алмейър”, която излиза от печат шест години по-късно (на 29 април 1895 г.) Всичките му книги пресъздават негови истински преживявяния.  По неговия роман “Сърцето на мрака” е заснет филма “Апокалипсис сега”, а по романа “Тайният агент” Хичкок заснема филма “Саботаж”.

В публицистичните си изяви писателят е взимал отношение и по полските дела. Смятан е за един от най-добрите стилисти в цялата английска литература.


12, вторник
18 ч., Галерия

. Музикално-поетичен рецитал „Да изгарям на любовта пред вечния олтар” по стихове  на Николай Лилиев и музика на Фридерик Шопен изпълнява актрисата Лиляна Шопова. Музикален съпровод – Кина Страшимирова.

Лиляна Шопова – актриса, работила е в Народния театър и Театър “Сава Огнянав” в Русе. Подготвя и изнася рецитали (в т.ч. по творби на Цвайг, Виктор Юго, Жоржи Амаду и български поети и писатели).


14, четвъртък
18 ч., Галерия

. Ясминум – реж. Я. Я. Колски (2006, 107 мин.), с превод

Филмът разказва тайнствена и магическа история, изпълнена с чувствени аромати, излъчваща  онази особена светлина, каквато струи от любовта. Ясминум е латинското название на жасмина. Манастирът, в който се развива действието, не би се различавал от другите, ако не е фактът, че всеки от живеещите там монаси притежава необикновено качество – всеки от тях излъчва различно плодово ухание – на слива, череша и  люляк. Тези ухания притежават необикновени свойства... Един ден в манастира пристига Наташа, млада реставраторка, която трябва да почисти старите картини. С нея е и 5-годишната й дъщеричка Геня. Чарът и любопитството на момиченцето предизвикват объркване в спокойния живот на монасите. В тази история хората, сградите и уханията  имат своите тайни.


26, вторник
18 ч., Галерия

. Пърформънс „До Чикаго с палитра и контрабас” – откриване на изложба живопис на Кина Бъговска с участието на авторката и рецитал на Петя Бъговска (kонтрабас).

Kина Бъговска е завършила живопис и графика в Академията за изящни изкуства в Лодз, Полша през 1979 г. Работила е като преподавател в Школата по приложна графика в София, проектирала е корици на книги и интериори. От 2000 година живее в Чикаго и е художествен редактор в български вестник, издаван в Америка. Има много самостоятелни изложби и участия в общи художествени изложби в България, Финландия, Швейцария и Америка. През 2006 г. художничката участва във ІІ световен Bass Fest във Вроцлав. Кина Бъговска е член на СБХ и на ARC Gallery, Chicago.

Награди: 2007 - ”Award of Excellence” from City Hall, Chicago  за художествени постижения; 2004 г. - Жената в изкуството, Miami, FL, USA; 2003 Награда на съвета за култура на щата Илинойс, Чикаго, USA; 1985 - първо място в категория плакат на Международния младежки и студентски фестивал на Москва в София.

Когато се опитва да контактува с други хора, човекът е ограничен от скелет, изграден от навици, религия и език. Един от най-универсалните езици е изкуството, и в най-голяма степен музиката. Слушайки, рисувам музика, като започвам от конкретен образ или пейзаж. Опитвам се да  интерпретирам това, като използвам  трептенията на щрихите  и ритъма. Опитвам се да се освобода  от видимото пространство, за да проникна с поглед отвъд него – в невидимото, където светът е изпълнен със светлина и хармония.  

Петя Бъговска е професор по контрабас в Държавната музикална академия в София. Тя е призната в Европа и САЩ солистка, оркестров музикант и камерен изпълнител. През 2005 г. тя е солист на NW Chicago Symphony. Канена е като изпълнител и преподавател в майсторски класове в много европейски страни и САЩ (Университетите в Тексас и Чикаго), участвала е в Международната контрабасова конвенция в Каламазу (Мичиган) и в Деня на контрабаса в университета Бътлър – Индианаполис.

Петя Бъговска е записала два солодиска - "Gallery" и "One Bass one woman". Тя редактира контрабасов репертоар, публикува статии в американското списание International Society of Bassists и английското Double Bassist. Издала е сборник с авторски етюди за контрабас. Нейни студенти работят в много оркестри в Европа и САЩ. Петя Бъговска преподава и във Факултета по изпълнителски изкуства на Wright College в Чикаго.


28, четвъртък
18 ч., Галерия

. Kонсулът – реж. Мирослав Борк (1989, 104 мин.)
Награди: 1989 – награда за режисура на МФФ в Сан Себастиан.

Криминална комедия. Истинската история на Чеслав Шлива, наричан Яцек Бен Зилберщайн, известен измамник от края на 60-те години на ХХ век. Шлива завършва основно училище и учи една година в техникум, но работи като инженер-рационализатор. Прочува се с това, че търгува с предмети, които не притежава. Но най-известното му постижение е ръководения от него в продължение на един месец фиктивен немски консулски отдел във Вроцлав. Той дори връчва акредитивните си писма в Министерския съвет, организира банкети за местните високопоставени държавни служители. През 1970 г. e осъден на няколко години лишаване от свобода и умира в затвора.  


Прояви извън София

Димитровград
4 юни
17,30 ч., Градска библиотека “Пеньо Пенев”

. Представяне на българския превод на книгата на Адам Замойски "Полският път. Хилядолетната история на поляците и тяхната култура" (превод Десислава Недялкова, изд-во Абагар, Велико Търново, 2005). Книгата ще представи доц. д-р Искра Баева.

Адам Замойски (1949) – поляк, роден в Ню Йорк, израснал в Англия. Автор на една чудесна синтеза на историята на Полша, стигаща до наши дни. Книгата включва портрети на известни творци, мислители и учени, като посочва мястото им в националната култура на фона на епохата. Книгата има седем английски издания, първото е от 1987 г.

Искра Баева – историк, специалист, изследовател на историята на Източна Европа от втората половина на ХХ в., преподавател и научен работник в Катедра “Нова и най-нова история” на СУ “Климент Охридски”.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
23.05.2007 г. 23:33
Посетено:
857
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/4018-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya