Календар

19 юни - Ден на Дарителя в Национален музей „Земята и хората“

На 19 юни преди 37 години Националният музей „Земята и хората“ отваря врати за посетители

19 юни - Ден на Дарителя в Национален музей „Земята и хората“

19 юни 2024 г. – Ден на Дарителя в Национален музей „Земята и хората“

На 19 юни преди 37 години Националният музей „Земята и хората“ отваря врати за посетители. Това става факт след адаптиране на промишлена сграда и благодарение на даренията за новия музей.

Рождените дни винаги са свързани с равносметка. Ето и нашата – 1120 дарители на минерални образци от създаването на музея до днес, като за последната една година техният брой е 59. Новите минерални видове за изминалата година са четири – някои от тях са купени специално, за да попълнят липсващите от списъка на музея.

Ежегодно на 19 юни честваме Деня на Дарителя. На дарителите се връчват свидетелства за дарение – малък жест към хората, създали и продължаващи да подкрепят музея.

Подготвя се временна експозиция „Нови постъпления“, в която се представят най-добрите образци от дарения и теренни сборове, обогатили фондовете на музея през изтеклата година. Сред тях са: рубини от Полярен Урал и от България – от района на гр. Джебел, топази от Нигерия, богата колекция ахати, силицизирани дървета и корали от Източните Родопи, изкопаема смола – копал от Индонезия, минерали от Витоша и Плана планина, флуорити от Великобритания, Монголия и България, минерални образци от находища за злато в Зимбабве и на остров Мадагаскар, самородна мед от района на Кюстендил. Експонирани са и новите за музея минерални видове: розенит, новачекит, тосканит, карбонатцианотрихит. 

Светла Старирадева, главен уредник в НМЗХ

Автор:
НМ "Земята и хората"
Публикация:
18.06.2024 г. 12:34
Посетено:
84
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/39407-19-yuni-den-na-daritelya-v-natsionalen-muzey-zemyata-i-horata