Календар

Кампания „Международна седмица на открития достъп до научна информация“

Нов български университет е първият университет в България, който се присъединява към световното движение „Open Access”

Кампания „Международна седмица на открития достъп до научна информация“

Библиотеката на Нов български университет отбелязва Международната седмица на открития достъп, която тази година се провежда от 23 до 29 октомври и е под надслов „Общността срещу комерсиализацията”. Ръководител на кампанията e д-р Радостина Тодорова, директор Библиотека.

Нов български университет е първият университет в България, който се присъединява към световното движение „Open Access”. Началото е поставено с реализация на проект за създаване на Научен електронен архив на НБУ (НЕА на НБУ). През 2023 г. се навършват 17 години от депозирането на първия документ с отворен достъп в НЕА на НБУ – първото хранилище от този род, създадено в страната, а днес в него са депозирани повече от 3500 документа. Хранилището е напълно интегрирано и предоставя данни за публикации на Българския портал за отворена наука, подържан от НАЦИД, както и на данни за защитени докторски дисертации към DART-Europe – Европейския портал за електронни тези и дисертации.

Седмицата на открития достъп се отбелязва от хора и институции по целия свят, а организацията се ръководи от глобален консултативен комитет. Официалният хаштаг на Седмицата на отворения достъп е #OAweek.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
18.10.2023 г. 17:07
Етикети:
Български портал за отворена наукад-р Радостина ТодороваБиблиотека на Нов български университетЦентър за книгатаНБУ
DART-Europe
Научен електронен архив на НБУ (НЕА на НБУ)
Международната седмица на открития достъп
Посетено:
396
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/37860-kampaniya-mezhdunarodna-sedmitsa-na-otkritiya-dostap-do-nauchna-informatsiya